Hoş geldin sevgili okur!
Bu köşede tasarımcı kafasıyla geleceğe, günlük olaylara ve teknik konulara farklı bakış açıları getirmeyi ve kazandırmayı hedeflediğimi şimdiden belirtmek isterim.
Yaratıcı öz güven dediğimiz tasarımcı güç bizlere genlerimizle bahşedilmiş kıymetli bir hediyedir! Bunu ortaya çıkarmak için de bol bol merak biraz da cesaret etmemiz gerekir.
“Geleceği ancak yaratıcı özgüveni yüksek insanlar inşa edebilir!”
O zaman hadi biraz daha cesur olup gelecek ve tasarım konuşalım. Şimdilerin en popüler konularını da ele alıp, farklı açılardan örneklerle düşünelim.
Son dönemde özellikle fütürist yaklaşım ve teorilerin arttığı zamanlar yaşıyoruz. Gelecek ile ilgili birçok fikir ve hayal dile geliyor hatta yavaş yavaş prototip olarak sahne alıyor.
İçinde bulunduğumuz dönem geleceği konuşmaktan ve şimdiden ufak ufak deneyimlemekten büyük keyif aldığımız bir döneme dönüştü. Bilgi ve iletişim süreçleri hızla evrildi ve artık günlük üretilen bilgi ve deneyim dijital insana, varlığa yetmiyor. Mevcut bilgi ve deneyimlerin yanına, gelecek ile ilgili çıkarımları da eklemeden belirli bir kitlenin ilgisini çekemiyorsunuz.
Markalar da bunun farkına varmış olacaklar ki neredeyse her üründe, her pazarlama aksiyonunda bir gelecek vurgusu eklemeyi ihmal etmiyor. İçinde bulunduğumuz dönemden midir nedir bilemiyorum ama hiçbir dönemde şimdiki kadar gelecek konuşulup bu bağlamda çalışmalar yapıldığı görülmedi.
Peki bu kadar merak ettiğimiz ve hızla inşa edip içine yerleşmeye çalıştığımız bu gelecek nasıl bir yer olacak? Bu ortam neye benzeyecek ve biz bu ortamda nasıl yer işgal edeceğiz?
Bu sorulara cevap verebilmek için şimdiden yapılan, gelecek üzerine inovatif tasarımlar üzerinden kısa bir öngörü yapmak istiyorum. Bu ürünlere göre gelecekte nasıl ortamlarda yaşayıp, nasıl bir vizyona sahip olacağımızı az da olsa anlayabiliyor olacağız.
Geleceği tasarlamak, bugünden başlar. Bugünün insanını anlamadan, gerçek anlamda bir gelecek tasarımı hayal etmek mümkün olamaz. Design Thinking yaklaşımı bizlere gelecek hakkında güzel bir vizyon oluşturmak konusunda yardımcı olabilir. Temelde beş adımda ilerleyen bu yaklaşım ile gelecekteki nesillerin neleri kullanacağı, nasıl hissedeceği ve nasıl problemlerle karşılaşacağını az da olsa öngörebiliriz. Şimdi gelin bu metodoloji ile gerçekleştirilmeye çalışılan inovatif çözüm ve ürünlere bir göz atalım.