Empati Kurmayı Ne Zaman Öğreneceğiz? Albino Hastası TikTok Fenomenine Gelen İğrenç Yorumlara Şok Olacaksınız!

Herkes eşit şartlarda doğmuyor ve bazı insanların daha fazla dikkat çeken farklılıkları bulunuyor. Bu farklılıklar o kişileri özel kılıyor. Albino Ayşenur Sena Tarakçı da bu kişilerden biri. Reklam işiyle uğraşan Tarakçı, TikTok başta olmak üzere sosyal medya hesaplarından Albino hastalarının yaşadığı sorunları anlatıyor. Tarakçı; farklılığı olan, özel kişilerle ilham verici hikâyesini paylaşıyor. Gelin, genç albino hastasının ibretlik yaşam öyküsüne birlikte bakalım.

Ailesindeki ikinci albino çocuk olarak dünyaya geldi.

Albino hastası Ayşenur Sena Tarakçı, ailesindeki ikinci albino çocuk olarak 1996 yılında dünyaya geldi. Doğduğu andan itibaren ailesi tarafından büyük ilgi gördü ve çok sevildi. Ailesinin ilgisi sayesinde farklı olduğunu hissetmedi. Fakat dış dünyayla bağlantı kurmaya başladığında işler değişti. Ten renginden dolayı ailesi 'Bu kadar beyaz bebeği nereden buldun?', 'Saçı boya mı, peruk mu?' tarzında sorularla karşılaşmış. Ailesi albino konusunda bilinçli olduğu için bu zorlu süreçte ellerinden geldiği kadar kızlarının yanında olmuşlar.

Okula başladığında "nine" diye dalga geçtiler.

Okul hayatı zorlu geçmiş. Yüzde 5 görme oranına sahip olduğu için sınıf öğretmeni kendisini istememiş ve engelliler okulunda okumasını tavsiye etmiş. Tarakçı, derslerde defterini tahtanın yanındaki duvara dayayarak dersleri takip etmiş. Sınavlarda sınıf annesinin soruları okumasıyla sorulara cevap vermiş. Malum, küçük çocuklar arkadaşlarının zayıf yönünü bulduklarında acımadan o konuda şakalar yapar, lakaplar takar. Tarakçı için de durum böyle olmuş. Saçını peruk diye çekmişler, 'nine' diye lakap takıp dalga geçmişler. O dönem kendisini üzen bu olaylara şimdi gülüp geçtiğini söylüyor.

Ailesinde ne kadar ilgi gördüyse sosyal çevresinde o kadar alaya alınmış.

Tarakçı, akran zorbalığı yaşamaya 5 yaşında başlamış. Hep dışlanmak albino hastası sosyal medya fenomenini hırçınlaştırmış. Bu nedenle çevresindeki herkes onun uyumsuz olduğunu söylermiş. Fakat büyüdükçe bu hırçınlığını bırakmış. Kendisini olduğu gibi sevmeyi öğrenmiş. Bu durum, zamanla arkadaş çevresini geliştirmiş. Üniversiteye başladığında arkadaşları kendisine destek olmaya başlamış. Fakat bu sefer onu tanımayanların yorumları gelmiş. Görme sorunu yaşadığı için telefonu çok yaklaştırdığında 'Telefonu gözüne sokacaksın.' tarzında laf atanlar oluyormuş.

Kendisini en çok kıran olay erkek arkadaşının yanındayken yaşandı.

Çocukluğundan beri bazıları olumlu, çoğu olumsuz olmak üzere birçok davranış ve yorumla karşılaşmış. Tarakçı bir noktadan sonra bu yorumlara olan duygularının köreldiğini söylüyor. Fakat bir şeyi asla unutamamış. O da ergenliğinin ilk yıllarında sevgilisiyle çarşıda dolaşırken adamın birinin sanki o orada yokmuş gibi 'Pardon abi, abla kör mü?' şeklinde soru sorması olmuş. Ergenliğinin ilk yıllarındaki bu kaba yoruma çok fazla kırılmış ve büyük bir üzüntü yaşamış.

Her şeye rağmen oyunculuk ve reklamcılık yapmaya başladı.

Küçüklüğünden beri rol yapmayı severmiş ve özel günlerde sahneye çıkarılırmış. Seyircileri göremediği için sahne korkusu da yaşamadığını söylüyor. Bu nedenle hem oyunculuğu sevmiş hem özgüven kazanmış. İlk profesyonel oyunculuğa, yurt dışından da ödüller alan Fear isimli kısa filmle başladı. Oynadığı filmde albino bir kızın sığınaktaki yaşam mücadelesi anlatıldı. Reklam filmlerinde de rol alarak albinoların da diğer insanlar gibi çalışabileceğini gösterdi.

İlham vermek ve farkındalık yaratmak en büyük amacı.

Yaşadığı sorunları ve yaşam mücadelesini paylaşmaya karar veren Albino hastası kız, pigmentsizinsan kullanıcı adıyla TikTok, instagram ve YouTube kanalı açtı. Başta kötü tepkilerden çekinse de sosyal medyada farkındalık çalışmaları yapan videolar hazırladı. Yaptığı paylaşımlarda albino çocuklara destek olmayı ve ailelerine yol göstermeyi amaçladı.

Pigmenti olmayan insanlar: Albinolar

Deri, göz ve saçta çok az renk pigmentinin olduğu ya da hiç olmadığı genetik hastalığa albinizim denilir. Albinoların en büyük düşmanı güneş ışığı olduğu için güneşe çıkarken korunmaları gerekir. Milyonda bir görülen hastalıkta görme, yüzde 5 ila yüzde 20 arasında gerçekleşir. Yaş ilerlese de görme sorunu düzelmediği gibi ilerleyebilir. Türkiye'de 4 bin civarı albino hastası bulunur. Dünyada her 17 bin kişiden birinin albino hastası olduğu söylenir. Kimi güneşin zararlarından ve insanların acıyan bakışlarından dolayı kendisini eve hapseder kimi de Ayşenur Sena Tarakçı gibi albinoların da bir şeyler yapacağını ispatlayarak farkındalık yaratmaya çalışır.

Bir Muzun Parasını Bile Sevgilisiyle Bölüşüp Alman Usulünü Başka Boyuta Taşıyan Adam
Binde Bir Görülüyormuş! İkizleri Olacak Diye Sevinen Kadın, Bebeğinin Karnında Çürümeye Başladığını Öğrendi
Altın Kelebek'te Ödül Konuşmasını Rihanna'dan Kopyalayan Pınar Deniz, İlkokula Kadar Türkçe Bilmiyormuş!
Disney+'ın Dizisi Organize İşler'e Katılan Esra Bilgiç'in Bu Mesleğini Kimse Bilmiyor! Bakın Ne İş Yapıyormuş?

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
02.01.2023

Su hayatta en tahammül edemediğim şey insanların dış görünüşüyle fiziksel durumuyla dalga geçilmesi.. bunu yapanlar insan bile değil gözümde..

02.01.2023

okumadım da sinirlerim zıplayacak zira. fakat şok olmam. insanoğlu kendini her konuda yorum yapmaya ve hakarete hakkı olan bir canlı sanıyor ya ne desem az!

01.02.2023

Sınıf öğretmenini biraz yanlış anlamışlar. O sınıfta istememek değil, özel eğitim okulunda daha kaliteli eğitim alacağını bilmek. Normal devlet okullarında 30 öğrenciden biri olup engeline uygın eğitim materyali yokken özel eğitim okulunda sınıfta sadece kendisi olacak, iki öğretmen birden kendisiyle ilgilenecek, uygun materyallerle eğitim görecekti. Ama velinin inadı uğruna kızcağız tahtaya defteri dayayıp bir şeyler öğrenmeye çalışmış.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ