Eminem’le Yaptığı Düet ile Amerika'ya Açılan 2000’li Yılların İkonu İngiliz Şarkıcı Dido

İlk olarak 1999 yılında çıkardığı No Angel adlı albümüyle hayatımıza giren İngiliz müzisyen Dido, yaptığı işlerle tüm dünya çapında milyonlarca satış rakamına ulaştı ve sayısız ödül kazandı. 2000'lerin başındaki popülerliği ve bugünkü yeriyle Dido'yu biraz yakından tanıyalım...

Gerçek adı Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong olan Dido, 1971'de İngiltere'de doğdu.

Şair bir anne ve yayıncı bir babanın kızı olan Dido, uzun ve utanç verici bulduğu  ismi yerine çocukluğundan beri çağrıldığı Dido ismini sahne ismi olarak kullanıyor. Bu isim de ünlü Elissa olarak da bilinen Kartaca Kraliçesi'nin isminden geliyor.

Müzikle ilkokulda ilgilenmeye başlayan Dido'nun gittiği ilkokullarından biri olan Westminster School'da müzik öğretmeni Sinan Savaşkan imiş.

Bu kendisi için özellikle bir lütüf olmuş. Beş yaşındayken okuldan bir teyp çalınca ailesi Dido'yu Londra'da bir müzik okuluna yazdırmış. Lise çağlarında artık piyano ve keman çalabiliyormuş. Fakat üniversitede müzik yerine Londra Üniversitesi'nde hukuk okumaya karar vermiş.

Müziğe tamamen kendini vermeye karar verdiğinde de hukuk fakültesinden ayrılan ünlü müzisyen, 1995 yılında 10 şarkıdan oluşan bir demo kaydı yapmış.

Bu demo albüme Odds & Ends adını verip ünlü bir plak şirketine göndermiş. Kardeşinin müzik grubu olan Faithless ile olan işbirliği sayesinde plak şirketi bu albümü bu haliyle yayımlamaya karar vermiş. Bu albümdeki şarkılardan bazıları daha sonra ilk stüdyo albümünde tertemiz halleriyle de yer alacaktı.

Bu demo albüm Dido'ya en azından plak şirketlerinin kapısını açmış oldu. Peter Edge'in dikkatini çeken başarılı şarkıcı ABD'li şirket Arista Records ile 1996'nın sonlarına doğru anlaşma imzaladı.

Aynı zamanda erkek kardeşinin plak şirketi olan Cheeky Records ile de ortaklık kurdular. Albümün çıkmasına yakın bu şirket BMG Records'a satıldı ve albümün çıkışı biraz gecikti. Fakat Amerika'da daha çok reklamının yapılmasına olanak da sağlamış oldu.

Nihayetinde 1999 yılında Dido ilk stüdyo albümü olan "No Angel"ı yayımladı ve büyük bir ilgiyle karşılaştı.

İlk single'ı olarak seçtiği 'Here With Me' büyük bir ilgi gördü. O vakitler yayımlanan bilimkurgu dizisi Roswell'de tema müziği olarak da kullanılmasından sonra şarkının yolu daha da açıldı, adeta yıktı geçti.

Şarkıyı hatırlamak isteyenler için 👇

2000 yılında ise Eminem ile milenyuma damgasını vuracak bir düet yaptı.

Eminem 'Stan' adlı single çalışmasında Dido'nun ilk albümünde yer alan 'Thank You' adlı şarkısının nakaratını sample olarak kullanmak ister ve Dido kabul eder. Böyle bir işbirliğinden doğan bu muhteşem düet, hem müthiş bir başarı elde eder hem de Dido'yu Amerikalı dinleyiciye tanıtmış olur.

Dido'nun Devon Sawa ile birlikte rol aldığı klibi de şöyle bırakalım... 👇

21 milyonun üzerinde satıldığı düşünülen ilk albümünden dört yıl sonra yani 2003'te Life for Rent adlı ikinci albümünü yayımladı Dido.

Bu albümle de ilk çıktığı gün itibarıyla muazzam bir başarı yakaladı.

Albümün hit single'larından biri de White Flag olmuştu 👇

2008'de Safe Trip Home adlı üçüncü albümü yayımlandı; ilk iki albüm kadar büyük başarı yakalamadı bu albüm.

O vakitler babasını da kaybeden Dido, albüm tanııtmlar için turnelere de çıkamadı. Fakat albüm En İyi Tasarlanmış - Klasik Olmayan Albüm ödülüne aday gösterildi.

Kısa bir süre sonra yeni albüm için kayıtlarına başlayan Dido, önce Sex and the City 2 filminde soundtrack olarak kullanılan "Everything to Lose" adlı şarkısını yayımladı; ardından 127 Hours filmi için "If I Rise" adlı şarkıyı yazdı.

'If I Rise' ile Oscar'a En İyi Orijinal Müzik dalında aday gösterildi. Bu süreçte dördüncü stüdyo albümü de ancak 2013'te Girl Who Got Away adıyla çıktı. Aynı yılın sonlarında ise bir de eski şarkılarının yeniden düzenlemelerinin yer aldığı Greatest Hits albümü yayımladı.

Bu albümde yer alan tek yeni şarkı NYC idi 👇

Son olarak aradan geçen uzun yıllardan sonra 2019'da Still on My Mind adını verdiği albümünü çıkaran Dido ardından kardeşi Rollo ile birlikte başarılı bir albüme imza attı.

Kardeşi Rollo'nun R Plus mahlasıyla oluşturduğu müzik projesinin ilk albümü olan The Last Summer'da ikili birlikte çalıştı.

The Last Summer'da yer alan şarkılardan biri de Summer Dress'ti... 👇

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
YORUMLAR
16.03.2023

Ahhh be 2000’lerr ne güzeldin keşke geri gelsen..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ