Emeklinin Maaşı Düşük Borcu Çok! Merkez Bankası ve Fonlar Tehlike Altında

Düşük maaşlar ve yüksek borçlanma oranları yüzünden emeklilik fonları risk altında. Ayrıca pandemi döneminde fon yönetim şirketlerinden yüklü miktarlarda para çeken vatandaşın güvencesi olan birikimler zaten erimişti. Malezya hükümeti ise ders almak yerine bu yıl da vatandaşı borçlanmaya teşvik etme kararı aldı! Muhalefette infial yaratan kararın detayları için buyurun. 👇

Malezya halkı yetersiz emeklilik fonlarından dolayı sıkıntıda! Birikimlerinin 58 yaşına gelinceye kadar suyunu çekeceği düşünülüyor.

Düşük maaşlar, yüksek borçlanma ve pandemi sırasında erken çekilen emeklilik fonları dolayısıyla halkın güvencesi tehlikeye girmiş durumda. Malezya'nın önde gelen fon yönetim şirketlerinden olan Employees Provident Fund Board'un açıkladığı veriler ise endişeyi arttırdı. Buna göre pandemi döneminde toplam 33 milyar dolar değerinde para çeken vatandaş, borç üstüne borç almış oldu.

O dönemki hükümetin talimatıyla gerçekleşen bu durum, yönetilmekte olan aktif varlıklarda ciddi bir düşüşe neden oldu.

www.flickr.com

Malezya Merkez Bankası'na göre zaten yetersiz olan emeklilik fonları çekilen miktarlar yüzünden daha da beter bir hale geldi. Üstelik Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in bu yıl da halkın hesaplardan para çekmesine izin vereceğini duyurması muhalefette infial yarattı.

Eski başbakan İsmail Sabri Yakub, partilileri destek için masaları yumruklarken parlamentoda şu açıklamayı yaptı;

commons.wikimedia.org

'Malezya halkının 15 yıl sonra değil şimdi desteğe ihtiyacı var. Evlerini 'bugün' kaybediyorlar, çocukları 'bugün' üniversiteye gitmek istiyor, onlar 'bugün' iflas ediyor!'

Malezya Merkez Bankası 55 yaşındaki emeklilerin fonları çekmesi durumunda miktarın onlara ancak 3 yıl yeteceğini belirtti.

Küresel ortalama yaşam süresinin 77 olarak ölçüldüğü bu çağda, Malezyalılar ölmeden 19 yıl önce birikimlerini tüketmiş olacaklar. Üstelik 26-40 yaş arası genç nüfus durumdan çok daha kötü etkilenecek. Genç nüfus 60 yaşına geldiğinde hesaplarında 94 bin ringgit olacağı hesaplandı. Bu da sadece 21 bin dolar ediyor!

Muhalefet, hükümetin Employees Provident Fund ve STK'larla bu durumu acilen görüşmesi ve sadece hedeflenen vatandaşların borçlanmasına izin verilmesi gerektiğini düşünüyor.

www.aa.com.tr

'Eğer hükümet sadece belirlenen vatandaşların fonları kullanmasına izin vermezse halkın hali ne olacak? İnsanlar böbreklerini satıyor!' diyerek isyan eden meclis üyesi Ahmed Faysal bu iddiasına dayanak göstermese de durumun vahametini vurguladı.

Başbakan Enver muhalefetin isteklerini göz önüne alsa da devletin kısıtlı mali olanakları adım atmasına engel teşkil ediyor.

Hatta kendisi 19 Mart'ta şöyle bir yorumda bulunmuştu; 'Muhalefetin bazı üyeleri yoksul insanların borç almasına izin vererek aptallık ettiğimi düşünüyor.'

Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Haydi yorumlara! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir: 👇

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım? Emekli Maaşı Ne Kadar, Nasıl Hesaplanır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Açıklayacak: Emeklilerden Sonra Öğrencilere de Bayram İkramiyesi Geliyor
Emeklilerin Maaş ve İkramiye Tarihleri Belli Oldu

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı