Emeklilikte Yaş Kalktı Prime Takılanlar İsyanda!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aralık ayında açıkladığı EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesi bekleniyor. Böylelikle 9 Eylül 1999'da değişen SGK sistemindeki yaş sınırında hak ihlali olduğu düşüncesiyle yıllardır mücadele vere EYT'liler haklarına kavuşacak ancak düzenlemedeki sorgulamalar bitmiyor. Yaşa takılanların şimdi de prime takılması söz konusu olurken, TBMM'den geçmesiyle çözülecek olan sistemde neler halen arapsaçı kıvamında bakalım dilerseniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık ayı sonlarında Kabine toplantısının ardında yaptığı konuşmada, "Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesiminin beklentilerini çözmüş olarak 2023'e girme kararlılığımızın son örneği olan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin müjdesiyle sizlerin huzurundayım" diyerek EYT tuşuna basmıştı.

2023 Ocak ayı içinde de EYT gündemi bitmedi çünkü halen düzenleme sonlanmadı. Muhalefetin de destek verdiği EYT düzenlemesi halen birçok soru işareti barındırıyor.

Cumhur İttifakı'nın düzenleme sonrası Meclis'e sunduğu 4 maddeden oluşan EYT yasa teklifi yaş sınırını kaldırıyor. Ancak yaş harici tüm koşulların yerine gelmesi gerekiyor.

Kaynak: Medyascope

2 Şubat Perşembe (yarın) günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelecek teklif gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve kısa sürede yasalaşması bekleniyor.

Düzenleme yasalaştığında 2023 yılında normal yıllardaki ortalama 800 bin kişiye ek olarak 2 milyon 250 bin kişi emekliliğe hak kazanacak olarak hesaplanıyor.

EYT'de prim günü şartı ana kilit nokta oluyor. Kademeli bir sistemin uygulanması beklenirken, 8 Eylül 1999 tarihinde önce işe giriş yapanları kapsayan sistemde kadınlar 20 yıl, erkekler 25 yıl çalışmayla 5 bin iş günü prim şartını kapsadığında emekliliğe hak kazanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 5 bin prim gününde şartın değişmeyeceğini vurgulamıştı. Düzenlemeden son yansıyanlara bakıldığında prim günü şartının SSK sistemindekiler için 5 bin-5 bin 975 gün aralığında, Bağkur ve Emekli Sandığı için de iş gününde kadınlar 7 bin 200, erkekler 9 bin gün şartı olduğu görülüyor.

Teklifin içinde yer alan prim gününde şartın değişmeyeceği şeklindeki düzenleme için sosyal medyada sesler yükselmeye başladı. EYT yerine “Emeklilikte Prime Takılanlar” yani EPT gündem oldu. Yaşa takılanların bu etabı geçerek prime takılması Twitter'da tartışılmaya başladı.

8 Eylül 1999 sonrası işe girişlerdeyse kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırı düzenlemeye tabi değil.

Bu da 8 Eylül 1999’da sigorta girişi yapılan 18 yaşındaki bir erkeğin 2024 yılında emekliliğe hak kazanmasına ancak 9 Eylül 1999’da işe giren aynı kişinin 2041’de emekliliğe hak kazanmasına neden oluyor.

Kadınlarda da 8 Eylül 1999 tarihinde işe başlayanlar 2019’da emekli olmaya hak kazanırken, ertesi gün yani 9 Eylül 1999’da girişi yapılan biri 2039 yılına kadar çalışmak durumunda kalıyor. 

1 günlük fark kadınlarda 20, erkeklerde 17 yıl fark ediyor.

Kamuda 24 Aralık 2017’de yayımlanan 696 sayılı KHK ile taşeron üzerinden çalışanlar kadroya geçerken, hak kazandıklarında isteklerine bakılmaksızın emekliye sevk ediliyordu.

EYT sonrası bu koşul kaldırılarak kamu işçilerinin emekliliği isteklerine bağlı hale getirildi.

Özelde de emeklilerin çalışmaya devam etmesi halinde, işverenin normal çalışandan fazla prim ödemesi yeni teklifle kaldırılıyor. Teklifte işverene Hazine'den yüzde 5 destek primi verileceği görülüyor. Tabi bu destek 10 gün içinde aynı işte çalışması koşulu taşıyor.

Mağduriyete açık alanlar olanlar öncesinde de tartışılan bu durum, emekli çalışanların çalışmaya devam etmesinin caydırılmasından, emekli olup çalışmak zorunda kalarak daha düşük ücretlere razı olmaları riski de taşıyor.

Twitter'da EYT için yıllardır bekleyerek o dönemin kazanılmış hakları üzerinden emekliliğini almak isteyenlerin isyan ettiği görülürken,

Düzenlemenin bu haliyle seçimler öncesinde istenilen memnuniyeti sağlamayacağı da anlaşılıyor.

EmekliliktePrimeTakılanlar, EmeklilikteYaşaTakılanlar sonrası gündemde kalmaya devam ediyor.

Sizce pirim düzenlemesi nasıl olacak? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"EYT Ne Zaman Çıkacak?" Tartışmaları Hız Kesmiyor
EYT'liler İçin Yeni Olay: Prim Borçlarına Yapılandırma mı Yapılıyor? EYT BAĞ-KUR Şartları Neler?
EYT Şartları Neler? EYT Kimleri Kapsıyor, Prim Günü Eksik Olanlar Ne Yapacak?

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
01.02.2023

9 Ekim 1999 da işe başlayıp 8000 prim dolduran 23 yıllık bir ögretmen olan eşim emekli olamıyor. Ve 58 yaşa talim. Ama ondan sonra göreve başlayan 8 Eylül öncesi 1 günlük sigorta başlangıcı olan emeklililiğe hak kazanıyor. Vay anasını be. Bunu yaş düzenlemesi olarak yapın bari. Kadınlarda 50,erkeklerde 55 . En azından daha insaflı olurdu.😎

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ