Emeklilikte Tüm Sistem Değişiyor: Ne Kadar Prim Ödemesi O Kadar Maaş!

Genel seçimler öncesinde çıkarılan EYT ile birlikte emeklilik sisteminde adeta kaos yaşanıyordu.Hükümet, emeklilik sistemini baştan aşağıya değiştirmek için çalışma başlattı. Yeni sisteme göre kadınlarda emeklilik yaşı 60, erkeklerde 65 olacak. Emekli maaşları, ödenen prim miktarına göre belirlenecek.

Emekli maaşlarıyla ilgili sıkıntılar devam ederken, AK Parti hükümeti emeklilik sisteminde ciddi değişikliler içeren çalışamaya başladı

Ekonomim’den Besti Karalar’ın haberine göre, emekli maaşları artık ödenen prim sayısıyla belirlenecek.

Kaynak

Emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 olarak sabitlenecek ve herkes ödediği prim gün sayısına göre maaş alacak.

Emekli maaşı düşük olanlara yol, gıda, kira gibi destekler sağlanacak.

Yeni emeklilik yasası ile ilgili çalışmayı Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AK Parti’nin ekonomi kurmayları yapacak.

AK Parti kaynakları, hazırlanacak yeni emeklilik sistemi ile ilgili; “Bizim en büyük zorluğumuz şu; maaş ödediğimiz emekli sayısı 16 milyon 180 bin. Ama prim ödeyen, beyanname ile birlikte kayıt altına alınan 7 milyon 500 bin. Bizim kayıt dışıyla iyi mücadele etmemiz lazım. Bütün bu değişiklikler için bir geçiş süreci lazım. Adil sürdürülebilir dengeli bir emekli sistemini oturtmamız lazım. İhtiyacı olanlara da Aile Bakanlığı ulaşım, gıda, kira gibi destek verebilir.” açıklamasında bulundu.

Ak Parti’nin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında ele alınması bekleniyor. Kademeli bir geçiş süreci de öngörülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 Liraya Çıkarıldı!
Sokak Röportajı Veren Vatandaş: “Emekli Maaşımla Güllük Gülistanlık Yaşıyorum Ama Et Yiyemiyorum”
SGK Verilerine Göre Türkiye'de Emekli Sayısı Kaç? 1 Emekliye Kaç Çalışan Düşüyor?

Popüler İçerikler

Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
YORUMLAR
19.07.2024

2 dönem koltuklarında uyuyup emekli olan vekillerin emekliliklerini iptal etseniz ülke de 20yıl çalışmış 7000-9000 gün prim ödemiş emekçi de rahat geçinecek..

19.07.2024

Reform paketi mi? Bu bktan sistemi 2008 yılında getiren paketin adı da reformdu.

19.07.2024

2008 de gelen ve sizin bilmeden tukaka ettiğiniz sistem (EYT) ondan önceki boktan sistemi kısmi olarak düzeltmiştir. Her tuttuğunu mundar eden yönetim önceleri desteklemiş, sonrasında oy uğruna kuşa ve içinden çıkılmaz duruma çevirmiştir. Önce EYT'nin getirilme nedenini bilmeniz gerekiyor. EYT öncesi erkek 25 yıl önce, kadın 20 yıl önce sigortalı olmuş ve 5000 gün prim ödemişse emekli olabiliyordu. 5000 gün prim ödemek 14 yıldan bile az çalışmak demektir. Saksısı çalışan hesabını kendi yapsın. Bir erkek 18 yaşında sigortalı olup, 14 yıl prim ödeyip 18+25= 43 yaşında emekli olabilir demektir bu. Hiç bir kurum 14 yıl prim alıp belki de 44 yıl maaş ödeyemez. Sistem gün gelir tıkanır. EYT bu olmasın amaçlı çıkmış, sorunu kısmi çözmüş, son 20 yılda çıkarılan tüm yasalardan çok daha yararlı bir yasadır. Sorusu olan?

erkekler neden daha geç emekli oluyor? bu cinsiyetçilik değil mi? üstüne erkekler daha az yaşıyor

Mk afrikadan hallice ülkede yaşıyorsun cinayet 637383838. Sırada

TÜM YORUMLARI OKU (25)