Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Emeklilik Başvurusu...

Kişiler, yaşamlarını çalışarak sürdürür. Ancak yaşlılık nedeniyle çalışamayacağı var sanılıp planlı bir şekilde çalışmayı bırakmalarıyla başlayan duruma emeklilik denilmektedir. Memur, işçi fark etmeksizin tüm çalışanlar bu haktan yararlanabilmektedir. Kişiler, yasayla belirlenmiş sürenin sonunda, çalıştıkları yerden ayrılarak hizmet şartı aranmaksızın devlet tarafından düzenli olarak maaş alabilirler. Ancak kişilerin emeklilik haklarından yararlanabilmesi için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekir. Peki, emeklilik başvuru nasıl yapılır? İşte adım adım başvuru şartları...

Emeklilik, çalışan kişilerin en önemli haklarından biridir. Bu haklardan yararlanabilmek için belirli bir yaşı doldurmuş olmak, belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak ve sosyal güvenlik primlerinin ödenmiş olmak gerekir. Sigortalı çalışanların için en önemli faktör iş giriş tarihidir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş şartları yerine getirenler emekli olabilmektedir. Kadınlar ve erkekler için emeklilik yaşında farklılıklar bulunur. Çalışma hayatından ayrılabilmek için emeklilik yaşının tamamlanması oldukça önem arz etmektedir. Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra, kurum tarafından incelenmeye alınır. Kişiler, kısa bir zaman içinde emekli maaşlarını alabilirler. Aynı zamanda emekli olan kişiler sağlık gibi birçok haktan ücretsiz olarak yararlanabilmektedir. Emeklilik başvurusu hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Emeklilik Başvurusu...

Uzun süredir çalışan pek çok kişi yaşlılık dönemini rahat geçirebilmek için emeklilik hayali kurar. Emekli olmak isteyenler bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Sigorta Kurumu'na gerekli evrakları toplayarak başvuruda bulunabilir. Aynı zamanda e- devlet üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Ancak e- devlette yapılan ön başvurudan sonra mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumları'na müracaat edilmelidir.

4A sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin, işten ayrıldığını beyan eden nitelikte belge, çalışan şirketten gelir vergisinden muaf tutulduğuna dair belge ve tahsis ile talep belgesiyle başvurması gerekir.

4B sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin ise sadece tahsis ve talep belgesi ile başvurması yeterlidir.

4C sigorta kapsamında emekli olmak isteyenlerin kimlik fotokopisi, yerleşim belgesi, çalıştığı kuruma dair resmi kurum kimliği, askerlik belgesi, emekli  maaşını almak istediği bankanın açtığı talep formu alması gerekmektir. Aynı zamanda askerlik borcu var ise bu borçları kanıtlayan belge de gerekli evraklar arasındadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Emeklilik Yaşı Kaç? SGK Emeklilik Tablosu...
4500 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emeklilik İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt