Çalışan Emekli Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde milyonlarca vatandaş emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmeyi tercih ediyor. Fakat birçok emekli çalışan vatandaşın merak ettiği konu ise kıdem tazminatı işlemleri oluyor. 1475 sayılı İş Kanunu''nun 14. maddesiyle belirlenmiş olan kıdem tazminatı bir çalışanın çalıştığı iş yerinde geçirdiği her yıl için ayrı olarak hesaplanan ve işten ayrılırken işveren tarafından çalışana ödenmesi zorunlu olan tutar olarak biliniyor. Fakat emekliler de kıdem tazminatı hesaplamasının nasıl yapıldığı ise araştırılıyor. Peki, emekli çalışanların kıdem tazminatı hesaplaması nasıl yapılır? Sorunun cevabını haberimizin içeriğinde sizler için derledik...

4857 Sayılı İş Kanunu ile belirlenmiş kıdem tazminatı hakkı hem işçilerin haklarını güvence altına alıyor hem de işverenin sürekli olarak işçi değiştirmesinin önüne geçiyor. Birçok çalışan vatandaş bir iş yerinde bir yıldan fazla süre ile çalıştığında her çalıştığı yıl için işten çıkarken kıdem tazminatı ödemesi alıyor. Kıdem tazminatı kanunlarca belirlenmiş olduğundan ödenmesi zorunludur. Fakat kıdem tazminatı konusunda kafası karışanlarda bulunuyor. Emekli olup sigortalı olarak çalışmaya devam edenler kıdem tazminatını nasıl hesaplaması gerektiğini internet üzerinden araştırıyor. Emekli çalışanların kıdem tazminatı hesaplamasına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Emekli Çalışanların Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı birçok çalışan için önemli bir konu olmakla birlikte emekli olup çalışmaya devam edenler için kafa karıştırıcı olabiliyor. Aynı iş yerinde çalışılan her bir sene için ayrı olarak hesaplanan kıdem tazminatının iş yerinden ayrılırken işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir. Emekliler için kıdem tazminatı için birkaç farklı şekilde değerlendirilmektedir. Bunlar emekli olduktan sonra kıdem tazminatı alıp aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler, emekli olduktan sonra kıdem tazminatını almayıp aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler ve emekli olup kıdem tazminatını aldıktan sonra farklı iş yerinde çalışmaya başlayanlar.

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler için iki seçenek vardır. Birincisi emekli olduğunda kıdem tazminatını alır ve çalışmaya devam ettiği sürede yeni işçi olarak sayılır ve 1 yıldan sonra kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İkincisi ise emekli olduktan sonra kıdem tazminatını almaz ve hakkı saklı tutulur ve işe devam ettiği süre boyunca kıdem tazminatı üzerine işler çıkarken toplu olarak alır.

Yani 20 yıl bir yerde çalışıp emekli olmuş ve 5 yıl daha çalışmaya devam eden bir vatandaş için;

Emeklilik işlemleri sırasında 20 yıllık kıdemini aldıysa 5 yıl sonra çıktığında 5 yıl üzerinden kıdem tazminatı alır. Fakat emeklilik işlemleri sırasında kıdemini almadıysa 5 yıl çalışma süresi sonrasına çıkarken 25 yıl üzerinden kıdem tazminatı alır.

Diğer bir değerlendirme ise emekli olup başka bir iş yerinde devam edenler için. Emekli olduğu iş yerinden ayrılıp başka bir iş yerinde devam eden emekli çalışanlar yeni iş yerlerinden ayrılırken orada çalıştığı yıla göre kıdem tazminatı almaktadırlar. Her yeni bir çalışma yılı için bir maaş şeklinde kıdem tazminatı alma hakları vardır.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Bakan Vedat Işıkhan Açıkladı: Asgari Ücret Belli Oldu