Depremi yaşayan kişilerin stres seviyesi kadar değil en azından, bizler daha kolay eski yaşamımıza adapte olabilecek şanslı kesimiz çünkü bu felaketi televizyondan ve sosyal medyadan izledik ama depremi 11 ilin içerisinde deneyimleyen kişiler TSSB dediğimiz psikolojik rahatsızlığa yakalanacaklar, yakalanmasalar anormal olurdu zaten.
Kısaca anlatmam gerekirse Emdr (Göz Hareketleri ile ve Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme) olarak adlandırılan bir psikoterapi tekniği var, bu teknikle kişilerin yaşamış olduğu travmayı duyarsızlaştırabiliyoruz. Bizler de psikolojik olarak bu durumlardan etkilenmişsek aynı şekilde travmalarımız tetiklenmiş olabilir. Yine emdr tekniği ile travmatize halimizden sağlıklı normal halimize dönebiliriz.
Travma sonrası kişinin zihninde yaşamış olduğu olayla alakalı birtakım görüntüler kalır, bunlar anı olarak resim ya da video şeklindedir. Bu resim ve video kişiye kendini kötü hissettirir. Korku, utanç, suçluluk, çaresizlik, umutsuzluk, güçsüzlük, yalnızlık, panik, endişe gibi olumsuz duygular beden ile bağlantılıdır. Bedensel olan her rahatsızlık ileride kronik hastalıklara zemin hazırlar.
Emdr ile kişinin yaşamış olduğu anıda önce olumsuz duygulara bakıyoruz, daha sonra negatif kognisyon denilen olay aklına geldiğinde kendiyle ilgili düşündüğü olumsuz düşünceye bakıyoruz.
Emdr’den sonra kişi “ben çaresizim” negatif kognisyonunu söylemiş olsa bile, seanslardan sonra “artık güçlüyüm” diye söyleyebiliyor. Kısacası kişinin rahatsız edici anısındaki olumsuz duygu, negatif kognisyon ve beden duyumu ile çalışıyoruz, seanstan sonra birey bu olayı televizyonda izlemiş gibi hissediyor, anı silikleşiyor, siyah beyaz olabiliyor.
Ayrıca bu teknik ile mevcut uyaranlara karşı duyarsızlaşma da sağlanmış oluyor. Kişi bireysel olarak ileride kullanacağı becerileri kazanmaya hazır hale geliyor.
Buradan duyurmak istiyorum Başkanlığını benim de hocam olan Psikolojik Danışman Hayal Demirci’nin yaptığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı paydaşı olan “Emdr Travma İyileştirme Grubu”nun başlatmış olduğu ücretsiz online ve yüz yüze terapiler için ALO 183 hattı üzerinden randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Instagram