Elon Musk'ın Yeni Hamlesi Sonucu Twitter Öldü mü Yoksa Kuş Kurtarıldı mı?

Elon Musk, çılgın mı dahi mi? Soruyu şöyle de sorabilirim: Hangisi daha ileri beyin: Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos yoksa Elon Musk mı? Sorunun kapsamına birkaç isim daha ekleyerek genişletebiliriz: Tesla, Edison gibi…  Malum Musk, 19. yüzyılın dahisi Nikola Tesla’nın soyadını kendi otomobil markası yaptı…

Elon Musk’ın satın almasıyla birlikte, Twitter’ın geleceği konusunda ikilem yaşanmaya başladı. Twitter öldü mü yoksa kuş kurtarıldı mı?

Bir sosyal medya uygulamasının bu denli bizi ilgilendirmesi ilginç bir durum. Demek ki konu sadece bir satın alma, el değiştirme değil. Bu satın almakla birlikte özgürlükler, teknoloji, kapitalizm, sosyal sorumluluklar gibi birbiriyle doğrudan ilişkisi olmayan pek çok konu tartışmaya açıldı. 

Milyonlarca insan, siyasi liderlerin ne dediğinden çok Musk’ın Twitter’da ne paylaşacağına bakıyor. 

Ancak, Facebook’un itibarını yerle bir eden Cambridge Analytica olayını da tekrar düşünmeye başladık. 

Elon Musk, Twitter’ı alınca attığı “the bird is freed” yani 'kuş Kurtarıldı' tweeti, 2.4 milyon civarında beğeni alarak rekorlar arasına girdi. Demek ki kamuoyunun odak noktası olmayı başardı. Her paylaşımı da yüz bin tarafından beğenilip, retweet ediliyor. Bizim de konuyu yorumlamamız abes sayılmaz…

Konuyu Twitter’a getirmeden önce iyi bir Elon Musk analizi yapmak lazım. Ben kendisinin dahi olduğunu düşünmüyorum ama ticari becerileri ve kapitalist rekabetin getirilerini değerlendirebilme becerisini, deha ile karıştırmak anlamlı görünmüyor. 

Mucitler, kaşifler genelde dahi olur, bence Musk mucit değil. Mucitler, hiçbir zaman dünyanın en zenginleri olamamış. En büyük örneği Nikola Tesla’dır. Beş yüzü aşkın patenti olduğu bilinen Tesla, aslında Edison'dan daha büyük buluşları olan biri. Alternatif akım, uzaktan kumandanın mucidi Tesla olarak biliniyor. Yüz yıl önceki Amerikan piyasasının en çok tokadını yiyen kişilerinden biridir. Hatta son dönemde çok konuşulan “zihin okuma” teknolojisi de ondan esinlenilmiş.

Beynimize çip takmayı hedefleyen bir adamdan dikkatimi çekemem. Yaptıklarını ciddiye alıyorum. Hepimizi Mars’a götürmeyi söyleyen birinin, Twitter’ın ‘mavi tik’i için 8 dolar istemesini garip karşılıyorum, o başka… 8 dolar bir hedef şaşırtma, gündemi değiştirme taktiği olarak düşünün. 

Bilgisayar dünyasının mucitleri Bill Gates, Jeff Bezos, Steve Jobs genelde Baby Boomer nesli ama Elon Musk bir X kuşağı nesli. Petrol krizi, sokak eylemleri, soğuk savaş ve ırkçı etkilerle geçmiş bir çocukluk çağından sonra Amerikan Rüyası ile karşılaşmış bir girişimci. “Girişimci” tanımı kesinlikle onu en iyi tanımlayan bir sıfat, hatta özne… 

İyi bir girişimci olması güvenilir olduğu anlamına gelmediğini de hatırlatmak isterim. Bu geminin nereye demir atacağına dair hiçbir rota kaydı yok. 

Önceki kuşakla rekabet ederken, sosyal medyanın mucitleri olan X ve Y kuşağı temsilcisi Max Zuckerberg gibi temsilcileriyle de baş edebiliyor. Dahası Z Kuşağının ürünleri Dogecoin gibi kripto, Paypal gibi dijital ödeme sistemleri gibi alanlarda da başa güreşebileceğini gösteriyor. 

Neuralink, Mars yolculuğu gibi girişimlerini de sayarsak, alfa kuşağına da selam çaktığını fark ederiz. Hyperloop gibi projelerle de dünyanın kökleşmiş sorunlarını unutmadığını gösteriyor.

Onu iyi tanımak için birkaç detaya daha dikkat etmek gerekiyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta rol oynamaya çalıştı. Uzay interneti diyebileceğimiz Starlink uyduları Ukrayna’ya  bedava geniş bant internet hizmeti verdi. O bir hayırsever mi? Malum, Twitter’ı da “insanlığa yardım için” satın aldığını açıklamıştı. Sanmıyorum. Starlink projesinin en iyi tanıtım yollarından biriydi ve değerlendirdi. 

Fırsatçılığı inanılmaz…

Twitter’ı aldı, bundan sonra nereye ve hangi alanlara yönelecek?

Onun elindeki imkan ve fırsatlar size verilse, başka hangi alanlara girmek isterdiniz? 

Kripto paralara ilgisini zaten saklamıyor. Her ne kadar Paypal tam onun fikri ve girişimi olmasa da dijital parada öncü adımlar atan biri olarak Elon Musk’ın bugün kripto para ilgisi kimseyi şaşırtmamalı. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi ile yeni alanlarda yol alabilir… 

Solarcity ile güneş enerjisi panelleri ve Gigafactory ile pil sanayiinin içinde olan biri, enerjinin diğer üretim alanlarıyla ilgilenmemesi düşünülemez. Bu tercih geleneksel ve rüzgar enerjisi alanlarında değil, füzyon olabileceğini düşünüyorum. 

Pandemi ile birlikte yükselen Biontech şirketini kıskanmış mıdır? Neuralink ile zaten sağlık alanında yer alıyor, teknolojinin yanı sıra ilaç sektörüne girmek kimseyi şaşırtmamalı. Veya CRISPR ile gen modifikasyonu alanında ciddi adımlar atabilir mi? 

Bugünlerde aylık 8 dolarlık bir abonelik üzerinde duruluyor. Sadece değişim bununla kalacağını sanmıyorum. 8 dolarlık ücretli aboneliği kurumsal adresler tercih edecektir. Şu an dört yüz bin “mavi tik” sahibi adres olduğu söyleniyor. Bence, sadece Türkiye’den 400 bin kurumsal abonelik bulabilir. 

Kurumsal abonelik, diğer sosyal medya adreslerinin özelliklerini de Twitter’a çekmeye katkısı olacak. Linkedin’in ciddiyeti, Instagram’ın görselliği, Whatsapp’ın kişisel iletişim gücü özellikleri bir şekilde Twitter’a kazandırılmaya çalışılacak. 

Ancak örnek alınacak en büyük mecranın batıda değil doğuda olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Çin’de 1 milyar aylık kullanım sayısını aşmış olan WeChat’in, sosyal medyayı aşan nitelikleri var. Eskiden Uzakdoğu seyahatlerimde kullanırdım, telefon değiştirince kullanamaz oldum. WeChat ile EFT gibi  arkadaşınıza para gönderebilir, mağazalarda alışveriş yapıp taksi çağırabilir, limitsiz belge yükleyip paylaşabilir, kimlik olarak kullanabilir ve bildiğimiz bütün sosyal medya özelliklerini kullanabilirsiniz. 

Türkiye’de de yılbaşından itibaren dijital banka veya şubesiz mobil bankalar hizmete girecek. Duyduğum kadarıyla beş firma izin almış ve hizmete başlamak için yazılım ve kadro çalışmalarını yürütüyor. Daha fazlası da olması bekleniyor. Yani WeChat gibi mobil bankacılık hizmeti veren kuruluşlara zihnen alışmaya başlayalım. Elon Musk gibi birinin, Twitter’ın da küresel olarak bu alanda hizmet vermeye başlatması benim için sürpriz olmaz. 

İşin parasal yönü çoğu kişiye cazip gelir. Kolay değil, 44 milyar dolarlık bir varlık devraldı. Haliyle, Musk cebinden 44 milyar dolar çıkarıp ödeme yapmadı. Elinde Twitter gibi bir mecra olana her banka o kadar kredi açar. Yine de çetrefil durumlar olduğunu gözleniyor. Bir miktar ödeme yaptı, bir miktar Tesla hissesini rehin gösterdi vs. Eğer kritik bir süreç yaşanırsa, rüzgar tersine dönebilir. 

Unutmayalım ki böyle kritik bir süreç, önceki girişimlerinde de yaşandı. Uzun süre Tesla zarar etti. SpaceX roketlerinde NASA ile anlaşma yapmadan önce çok sayıda roket patladı. 

NeuraLink, Gigafactory, Starlink, Hyperloop ve diğerleri… Hiçbir proje, işin başında bir garanti taşımıyordu. 

Bu adam dahi mi çılgın mı? Yaptıkları çılgınlık seviyesinde. Kendisiyle de karşısındaki ile de dalga geçebiliyor. Malum önceki yönetim ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Twitter adresini kapatmıştı. Elon Musk, Trump’a adresini geri vereceğini söylerken, eski sevgilisi Amber Heard’ın adresini kapattı. Bunu nasıl niteleyeceğinizi ve nereye gittiğini size bırakıyorum. 

Elon Musk, şaşırtmayı seviyor. Umarım beni de şaşırtıp güvenilir ve insanlığa yardım için bir mecra oluşturur.

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
07.11.2022

Elon kuşu kaldırır doge köpeğini sembol yapar doge bu hamleyle 1 dolar olur elon elindeki dogeları satar kerizler alır elon twittera yatırdığı parayı kerizlerden çıkartmış olur. Win-win.

07.11.2022

Elonun kuşu ötmüyormuş 😅😅😅

07.11.2022

Elona muskamı yapmışlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ