Elon Musk Diyor ki: "Yapay Zekâdan Korkmaya Gerek Yok, Çünkü Hepimiz Yapay Zekâ Olacağız!"

Dünyanın ve insanlığın geleceğini değiştirmeyi kafaya koyan dâhi girişimci Elon Musk yapay zekâ ile ilgili son görüşlerini açıkladı.

1 Eylül tarihinde SpaceX'in uzaya göndermek istediği mekiğin kaza sonucu patlamasının ardından şirketin kurucusu Elon Musk nispeten sessiz bir dönem geçirmişti.

Ancak bu hafta yayınlanan bir röportaj bize onun favori konularından biri olan yapay zekâ üzerine düşüncelerini daha fazla öğrenme şansı veriyor.

Önceki yıllarda yapay zekânın olası tehlikeleri üzerinde açık sözlülükle duran Musk, bazıları bilim kurgu filmlerinde yer alan distopik senaryoların geçerli olmayacağını düşünüyor.

Musk'ın yine de üzerinde durduğu bir tehlike var: 'Teknolojik tekillik' (singularity). Teknolojik tekillik, gelecekte yapay zekânın insan zekâsının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta olarak tanımlanıyor.

Ancak bu konuda kendisi farklı bir senaryo öne sürüyor.

"Şeytani bir yapay zekâdan korkmamıza gerek yok..."

Musk'ın aklındaki senaryo ise şöyle:

'Eğer beyin kortekslerimiz ile dijital uzantılarımız arasında etkili bir sinirsel bağlantı gerçekleştirebilirsek, o zaman insan ile yapay zekânın birlikte var olduğu bir hâle geleceğiz. Ve bunu yaygınlaştırabilirsek, isteyen herkes buna sahip olabilecek. Böylece sorunu çözmüş olacağız. Yapay zekâlı şeytanî bir diktatörden endişelenmemize gerek olmayacak. Çünkü hepimiz yapay zekâlı olacağız. Bu benim düşünebildiğim en iyi sonuç.'  

Kısacası Elon Musk, yapay zekâdan korunmanın en iyi yolunun yapay zekâya dönüşmek olduğunu söylüyor. Bu duruma göre hepimiz cyborg olacağız!

Musk, bu arada insan ve yapay zekâyı birleştirip hibrid varlıklar (ya da cyborglar) hâline getirmek için bahsettiği sinirsel bağları geliştirecek start-upların kurulması gerektiğini düşünüyor.

Musk 'Eğer 22 yaşında bir girişimci olsaydım tamamen genetik ve yapay zekâ alanına yoğunlaşırdım. Özellikle de beyinlerimiz ile bilgisayarları birbirine bağlama düşüncesi üzerine...', diyor.

"(...) Pratik olarak süper-insanlar olacağız..."

'Ben yüksek bant genişliğine sahip bir beyin arayüzü üzerine düşünüyorum. Fakat biz şu anda son derece sınırlı bir bant genişliğine sahibiz. Eğer biz korteksimizde böyle bir arayüze sahip olabilirsek, pratik olarak süper-insanlar olacağız. Bilgisayarların, akıllı telefonların, uygulamaların yapabildiklerini yapabileceğiz. Bu, gelecekte bu sınırlılık sorununu çözmeye yardımcı olacağı gibi, çok da önemli olacak.'

"Ben aslında çok korkuyorum..."

Verdiği röportajda Musk, yapay zekânın yanı sıra uzay yolculukları üzerine çalışan şirketi SpaceX üzerine görüşlerini de paylaşıyor. SpaceX'in bu başarısızlığından duyduğu korkuyu da gizlemiyor. 

Kendisi bir girişimci ve yenilikçi olarak cesareti ve sorunlar karşısında mücadeleciliği ile bilinse de Musk, 'Ben aslında çok güçlü bir korku hissine kapıldığımı düşünüyorum', diyor. 

Ayrıca gelecekte teknoloji ve bilimi etkileyecek yeni dâhilerin çoğunlukla akademiden geleceği görüşüne ise katılmadığını belirtiyor Musk:

'Doktora sahibi olmak çoğunlukla yararlı değil, evet biraz yararlı ama çoğunlukla değil.'

Popüler İçerikler

Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
21.09.2016

Elon Musk bağnaz insanlar yok olmadıkça, dinler insanlar üzerinde bu kadar adi bir şekilde kullanılması bitmedikçe, insanlar cahilliğini üzerinden atamadıkça fikirlerin bu dünyaya fazla be dostum. Korkmalısın çünkü mekik fırlatışını kaç kez yapmış adamların daha fırlatma rampasında patlayan bir mekikle ilgili tek bir açıklama olabilir. Büyük firmaların sabotajı. Sen eğer elektrikli araçlar ile (Tesla) petrol zenginlerini ve araba zenginlerini, spacex ile nasa ve diğer özel uzay şirketleri gibi devlet desteğiyle tonla para cukkalayan adamları geçmeye daha bu kadar erken çalışırsan onlarda ellerinde ki güçle seni korkutmaya yıldırmaya çalışır. Bütün insanların zeki ve mantıklı olduğu bir dünyayı sence hangi ülkenin başkanı ve kapitalist lider ister kendine hiç sordun mu? Bu dünyada salak insanlar sayesinde zeki insanlar zevk içinde yaşıyor. Çok cesur fikirlerin var fakat insanlar bu görüşlerini benimseyecek kadar paraya doymadı.

20.09.2016

yapay zeka imkansızdır, bir hayaldir, bu yüzden korkmaya gerek yok, çünkü bilinç beynin içinde değildir, ruhtadır. Beyinden makineye aktarabileceği belki hafızalardır. Bilinç veya zeka transferi yapılamaz. İnsansı anılar, farklı bir karakter profili yapılabilir. Yapay zeka denilen şey bilgisayarın diğer bilgisayarları hatta insanları ve kendi kendini yönetmesidir ama bunların hepsi yazılım sayesinde olur, düşündüğü için değil. Yazılımı ana sisteme eklemesi yeterli olur. Makineler düşünemezler, bilgisayarlar düşünemez.

20.09.2016

insan beyni moduler yapida calisan cok esnek bir sistem. biz her ne kadar kendimizi, bilincimizi tek bir yapi gibi algilasakda bu tamamen beynin cok farkli bolumlerinin birbirleriyle mukemmel esgudumunden kaynaklanan bir yanilsamadir. en basit ornekden bazen dusundugunuz sey ile soylediginiz sey cok farkli olabiliyor. bu nadirde olsa beynin farkli bolumlerinin farkli dusunmesinden kaynaklanan bir durum. yani beynin yapay zeka ile sinirsel baglantisini saglayip, yapay zekayi beynin bir modulu gibi kullanmak teoride gayet mumkun. nasilki 3x5 dediginde siz bunun hesaplamasini detayli dusunmuyorsaniz, bir anda akliniza 15 cevabi otomatik geliyorsa, karmasik bir difransiyel denklemin laplace donusumude bir anda akliniza siz bulmussunuz gibi gelebilir. tabi birde bunun wikipedia ve google veri tabanina tam entegrasyonu var. ortalama bir insani tanrisal bir zekaya ulastirabilir.

20.09.2016

tabi birde madalyonun oteki yuzu var. yapay zekanin nimetlerinden herkez faydalanamiyacaktir ve muhtemelen bu degisimin gerisinde kalanlar bocek gibi ezilecek. insan olmanin tanimini sorgulatacak cok radikal degisikliklerden bahsediyoruz. tarihe baktigimizda buyuk degisimlerin daima cok kanli oldugu gorulur. fransiz devrimi, 30 yil savaslari, bolsevik devrimi, sadece eski ortacag zihniyetinden modern devre gecis bile milyonlarca kisinin canina mal olmus, yeni bir ture evrilme seviyesinde radikal degisimlerin yaratacagi yikimi dusunmesi bile urkutucu.

TÜM YORUMLARI OKU (20)