Elon Musk: ‘Dahi, Dinamik, Karizmatik ve Son Derece İstisnai Türden Bir Manyak’

Geçtiğimiz günlerde İTÜ öğrencilerinin geliştirdiği Sci-X Hyperloop Pod projesi, dünya çapında 1200 ekibin katıldığı SpaceX Hyperloop Pod Competition yarışmasında en iyi 124 proje arasına girdi. Biz de bu vesileyle olağanüstü bir dehayı tekrar hatırlayalım dedik.

İlk elektrikli arabanın mucidi Tesla'nın dahi çocuğu Elon Musk'ın an itibariyle 13.1 milyar dolarlık bir serveti var. 1971 Güney Afrika doğumlu Musk, bu serveti günde 12 saat çalışmasına borçlu, bu ayrı bir konu. Bizim asıl konumuz ise Musk'ın inanılmaz iş zekasını, teknolojiye delicesine tutkunluğunu; ve ayrıca hem insanlığa hem de çevreye karşı duyarlılığını gözler önüne seren bu 19 madde:

1. Musk'ın kurduğu ilk şirket, web dünyasının ilk 'sarı sayfalar'ı olan Zip2 Corporation (1995).

Stanford Üniversitesi'nde fizik okuyan Musk, sarı sayfalar ve harita hizmeti sağlayan şirketi Zip2 Corporation'ı kurmak için 24 yaşında okulu bırakmış. 

4 yıl sonra 1999'da, bu şirketi bilgisayar devi Compaq'a 307 milyon dolara sattı. Bu o dönemde internet tabanlı bir şirket için o güne kadar ödenen en yüksek meblağ.

2. 1999'da, sonradan PayPal'a dönüşen online ödeme servisi X.com'u kurdu.

Zip2'yi sattığı sene, satıştan elde ettiği paranın 10 milyon dolarıyla X.com'u kurdu ve hemen rakibi Confinity'yle ortak oldu; ve ortaya PayPal çıktı. Gerçi Confinity Musk'ın dehasını pek çekemeyip kendisini şirketin yönetim kurulundan ihraç etmişti...

eBay PayPal'ı 2002 yılında 1,5 milyar dolara satın aldı.

3. 1998'de, sonradan Dell tarafından satın alınan IT şirketi Everdream Corporation'a yatırım yaptı.

Masaüstü düzenleme sistemleri üreten Everdream, aynı zamanda antivirüs programları, veri yedekleme ve işleme modelleri üretiyordu. 1998'de kurulan şirket 2007 yılında Dell tarafından satın alındı.

4. 2002 yılında uzay araştırma teknolojileri şirketi SpaceX'i kurdu.

Musk bu oluşumu, dünyanın 4,5 milyar yıldır başına gelen en iyi şey olarak tanımlıyor.

'Tek hücreli, çok hücreli canlılar, bitkiler ve hayvanların evrimini başkaları incelesin. Ben bizim bildiğimiz tüm yaşam formlarının hiçbirine benzemeyen başka şeylerin peşindeyim.'

Musk Mars'ta insan kolonileri kurmayı düşlüyor.

5. Yine 2002'de kardeşi Kimbal ile beraber Musk Vakfı'nı kurdu.

Vakfın amacı, yenilenebilir enerji, uzay araştırması, bilim ve mühendislik eğitimi, çocuk hastalıkları gibi konulara finansal kaynak sağlayan firma ve kuruluşları ödüllendirmek.

6. Tesla Motors macerasına 2004'te başladı ve elektrikli arabalarla dünyanın geleceğini değiştirmek üzere.

Roadster isimli ilk elektrikli araba, gerek spor görünümü gerekse de 120 km'ye 4 saniyede çıkabilmesi ve tek şarjla 400 km kadar gidebilmesiyle bütün dünyayı büyüledi.

7. Sürdürülebilir, yeşil teknolojilere verdiği önemle bilinen Musk, güneş enerjisi paneli şirketi SolarCity'ye de dev yatırımlar yaptı.

Şu anda da bu şirketin genel müdürü pozisyonunda.

8. Soru-cevap sitesi Mahalo.com da Musk'ın yatırımlarından biri.

Musk siteye daha kurulduğu 2007 yılında yatırım yaptı. Bu site insanlara internetten soru sorma ve cevap verme imkanı tanıyan bir forumdu. Sonradan Google arama motorunu çok geliştirince, şirket daha ziyade orijinal 'Nasıl Yapılır' tarzı videolara odaklanmaya başladı. Musk'ın kendisi de bu videoların pek çoğunda oynadı.

9. 2010 yılında yine bir online ödeme sistemi olan Stripe'a yatırım yaptı.

Stripe PayPal'ın en büyük rakibi. Facebook ve Lyft gibi portallar da dahil, her sitenin her yerden ve herkesten kolaylıkla ödeme alabilmesine dair sistemler geliştiriyor ve şu an piyasa değeri 5 milyar dolar.

10. DNA dizilimi firması Halcyon Molecular, Musk'ın çok nadir başarısız yatırımlarından biri.

2008'de William ve  Michael Andregg kardeşler tarafından kurulan bu geleceğe dönük genetik biyoteknoloji girişimi, DNA'nın ardında yatan en büyük sırları çözmeyi amaçlıyordu. Bir insanın gen dizilimini 10 dakikadan kısa bir sürede ve 100 doların altında bir maliyetle çözmek amacındaki şirket ne yazık ki 2012 yılında kapandı.

11. Nikola Tesla'nın anısına 2014'te New York'ta açılan bilim müzesine 1 milyon dolar bağışladı.

Müze Wardenclyffe bölgesinde. Tam olarak Nikola Tesla'nın dev bir transmitör kurup kablosuz teknoloji deneyleri yaptığı yerde. Musk bu müzenin otoparkına bir de 'Tesla Supercharger' adını vereceği, dünyanın en hızlı şarj etme cihazını kurmak istiyor.

12. Yapay zekadan deli gibi korkmasıyla ün salmış olduğu halde (hatta tam olarak bu yüzden), çoğu yatırımı bunun üzerine. Örneğin Vicarious.

Musk yapay zekaya hiç güvenmiyor. 'Şeytanı çağırmak gibi bir şey'. Ve bu yüzden de, sektörü kontrol altında tutabilmek için çoğu yatırımını yapay zekanın 'insan canlısı' bir teknoloji olarak kullanılması yönünde yapıyor.

Örneğin 2010'da kurulan Vicarius'a 2014 yılında 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Şirket yapay zekaya gerçek insan seviyesinde sağduyu ve dil becerisi entegre etmek gibi fantastik ötesi şeyler üzerinde çalışıyor. Öyle ki Vicarius şöyle tanımlanıyor; 'Aynı insan gibi bir makine. Tek farkı yemek yemesi ve uyuması gerekmiyor'.

13. Musk'ın bir diğer yapay zeka yatırımı olan DeepMind Technologies çoktan Google tarafından satın alındı bile.

CNBC'ye verdiği bir röportajda Musk, yapay zekaya yaptığı tüm yatırımların maddi geri dönüş beklentisinden ziyade, hakikaten orada insanlığı bekleyen bir tehlike öngördüğü ve gözü üzerinde olsun istediği için olduğunu söylüyor.

'Biliyorsunuz bu konuda filmler izledik; Terminatör gibi. Haliyle getirilerinin kötü yönde kullanılmayacağını da sağlamakla yükümlüyüz.'

14. Ocak 2015'te yapay zeka, insansı robotlar ve androidler konulu araştırmalara 10 milyon dolar bağışladı.

Musk yaptığı bağışın bir kısmını bu konular üzerine araştırma geliştirme çalışmaları yürüten Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü)'ne, bir kısmını ise yapay zekanın silah teknolojisinde kullanımını kısıtlayacak çalışmalar arasında paylaştırdı.

15. Aynı zamanda, insanlığın yararına bir çok ödüllü icat geliştiren ve kar amacı gütmeyen X Prize derneğinin yöneticisi.

X Prize, insanlığın yararına olmak kaydıyla icatlar konusunda halka açık yarışmalar düzenleyerek teknolojik gelişmeye destek oluyor. Sürdürülebilir balıkçılık, asteroid'lere yön değiştirtecek fikirler, sentetik astrobiyoloji gibi çok farklı alanlardaki iyi fikir ve icatlar için sahiplerine finansal yardımda bulunuyor. 

Verdiği bazı parasal yardımlar arasında 30 milyon dolarlık Google Lunar XPrize, ve 2 milyon dolarlık okyanusların bozulan ekosistemlerini iyileştirme konulu Wendy Schmidt Ocean Health XPrize gibi ödüller var.

16. Beyin sinyallerini analiz eden ürünler geliştiren NeuroVigil isimli girişimin de finansörü.

2007'de kurulan NeuroVigil, dünyanın ilk portatif beyin monitörü iBrain'in yaratıcısı. Mayıs 2015'te Musk bu şirketin en büyük yatırımcısı oldu.

NeuroVigil beyinden gelen elektrik sinyallerini analiz edebilmek üzerine çalışıyor ve bu sayede nörolojik ve nörodejeneretif hastalıkların teşhis ve tedavisini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca uzaya giden astronotların beyinsel reaksiyonlarını çözümleyebilmeyi.

17. Musk'ın kafayı taktığı en son husus ise, saatte 800 km hızla seyahat etmeyi sağlayacak teknoloji Hyperloop idi.

Hyperloop, insanları kapsül benzeri ulaştırma araçlarıyla taşıyan ve saatte 800 km hız yapacak bir ulaşım sistemi. 2013'te XSpace'te bu konuyu bir yarışma konsepti olarak halka açtı ve hatta kendi fikir ve araştırmalarını da katılımcıların kullanımına sundu. Halen bu konuda çalışmalar ve yarışmalar devam ediyor.

18. Bonus: İTÜ öğrencilerinin Hyperloop projesi gerçekleşirse, Ankara - İstanbul arası gibi bir mesafe 25 dakikada alınabilecek.

Bir Başarı Daha: Elon Musk'ın Önderliğindeki Hyperloop Projesine İTÜ Damgası!

19. "Dahi, dinamik, karizmatik ve son derece istisnai türden bir manyak".

Eski bir çalışanı kendisi hakkında bunları söylemiş. 

Sonuç olarak Musk, insanlığın internete bakış ve interneti kullanış biçimini değiştirip şekillendiren en önemli ikonlardan biri. Bunun yanında çevreye ve sürdürülebilirliğe yönelik yaptığı çalışma ve katkılarla, başka çok zeki ve genç beyinlere verdiği maddi manevi destekle de tam bir 'insan gibi insan'.

Bir gün kendimizi Mars'ta yaşarken bulursak eğer, emin olun Elon Musk'ın o işte parmağı olacak...

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
07.02.2016

Bu adamla alakalı anlamadığım birkaç şey var. Şimdi bu adamı medya tanrı gibi pompaladı. Çoğu ülkede medya bu adamı iyice pazarladı. Neyse anlamadığım nokta şu. Nasıl yapabiliyor? Misal SpaceX veyahut Tesla şirketlerini nasıl kurabiliyor? Koskoca ülkelerin bu adamdan 1000 kat daha fazla parası varken, o şirketleri kuramıyorlar. Çünkü halihazırda sektörün etini sömüren reisler buna müsaade etmiyor. (kan alırlar kan) G. Afkrika'dan E.Musk diye delikanlının biri çıkıyor ve tüm oto.sektörine kafa tutabiliyor. SpaceX ' i kurup uzaya çıkabiliyor. Yani çok fazla çok oluyor.Elindeki maddi kaynak bunları yapmak için çok yeterli değil lakin adam her sektörde adını geçirebiliyor. Tesla şirketi misal. Bilmeyen kaldı mı? Türkiye'de her hafta 1 tane tesla şirketinin haberi var. Müthiş reklam pompalanıyor. Neden? O şirket 'bence' 20 yıl sonra otomobil sektörünü eline alacak. Musk aslında sadece bir 'reklam yüzü mü?' Anlamadım gitti.

07.02.2016

bizim icin anlamasi zor cunku bizde ranta dayali bir ekonomi var. ne kadar deha olursa olsun biri yeni bir seyler yapmaya kalktiginda bu isten pazar kaybedecek digerleri onunu keserler. cunku turkiyede yenilik uretilmez, yeni seyler disardan rant sahipleri tarafindan getirilir. ama amerikada inovasyona dayali farkli bir kultur var. ilk arabalarin cikisi, elektrikli aletlerin gelisi, ilk pc ler hep amerika kaynakli. henry ford, edison, tesla, steve jobs gibi yeni teknolojiye hakim, yeni bir is alani yaratabilcek biri geldiginde kolayca yatirimci bulup hic yoktan bir araba yada pc sektorunu yaratabiliyor. ornegin araba aslinda avrupa icadidir ama henry ford un kokden farkli seri uretim anlayisiyla tum topluma, dun duyaya herkeze pazarlanabilen bir urun olmustur. amerikan is dunyasi bu inovasyona cok onem veriyor. keza sifirdan sektor yaratip bunu tup topluma, duyanin geri kalanina pazarliyabiliyorlar. onlar icin yeni urunler, yeni fikirler ureten insanlar altin yumurtlayan tavuk demek

07.02.2016

öz güvenin diğer adı bu adam yaa duruşa bak

07.02.2016

insana ben adammıyım dedirtiyor :)

TÜM YORUMLARI OKU (13)