Elf Diyarlarından Fırlamışçasına Güzel: Doğu Anadolu’nun Yıldızı Erzurum’daki Tortum Şelalesi

Adeta cennetten kopmuş gibi! Ülkemizin en görülmeye değer yerlerinden biri olan Tortum Şelalesi, başlı başına bir içerikle anlatmaya değecek kadar güzel!

Oluşumu

Erzurum'un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi, 1700'lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı'nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelalemiz. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü'nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuş.

Yükseklik ve Genişliği

Tortum Şelalesi'nin döküldüğü akar, yatağa yakın dirençli kireç taşı katmanları üzerinden geçiyor. Şelale, 22 metrelik genişlikten ve 48 metre yükseklikten düşmekte. Düşen sular, üstte gökkuşağı, altta koca bir dev kazanı meydana getiriyor. Bu göl, aynı zamanda bir doğal anıt.

İsmi ve Ziyaretçi Kitlesi

Çevre halkı şelaleye öz Türkçe karşılığı olarak 'sudökülen' diyor. Bölgenin en önde gelen ziyaretçi kitlesini Atatürk Üniversitesi'ne diğer bölgelerden gelen öğrencileri oluşturuyor. Bunun yanında Tortum Şelalesi uluslararası turizme açık bir alan olup çok sayıda yabancı turisti ağırlıyor.

Ziyaretçileri İçin Olanaklar

Şelalenin bulunduğu bölgede ziyaretçiler için piknik alanı ve hemen şelalenin altına inen merdivenlerin üzerinde demir korkuluklu izleme balkonu bulunuyor. Merdivenleri takip ederek şelalenin altına inilip ve diğer taraftaki merdivenleri takip ederek yukarı çıkılabiliyor. Şelale, bahar aylarında balkon izleyicilerinin bir miktar ıslanmasına da sebep oluyor. 😅

Görülmeye Değer!

İzleyenlere doğayla iç içe bir ortam yaşatan Tortum Şelalesi, özellikle doğa tutkunları için hayranlık uyandıracak görüntüler barındırıyor.

Tüm bu güzellikler kaybolmasın, gelecek nesillere güvenle aktarılabilsin diye seni de sürdürülebilir yöntemlere sahip çıkmaya, doğamızı, dünyamızı ve ülkemizi korumaya davet ediyoruz.

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Disiplinsiz Denilen Ebru Eroğlu, 5 Yıl Boyunca Tam Not Almış
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi