Elektronik Sigara İçenler Dikkat: “Tiryaki Dili” Uyarısı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda elektronik sigara içenlerin sayısı yükseliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, uzun süreli elektronik sigara içenlerde “tiryaki dili” hastalığı oluşabileceğini söyledi. Tiryaki dili rahatsızlığı, kalıcı ve ciddi tat kaybına yol açabiliyor.

Daha çok sigarayı bırakmak isteyenlerin tercih ettiği elektronik sigaranın içerisinde bulunan meyve aramalı aromalar, kullanıcılar da uzun süreli tat kaybına neden olabiliyor.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Necdet Özer, elektronik sigaranın zararlı olduğun ifade ederek; “Sosyal medyada elektronik sigara yaygın bir şekilde satılmakta ve insanlar da bunun sağlığa zararlı olmadığını düşünüyor. Ancak elektronik sigara sağlığa zararlıdır çünkü içerisindeki maddeler, nikotin, gliserol, koku verici birtakım koruyucu maddeler var. Bunların solunum yoluyla insan vücuduna alındığı zaman ne kadar bir etkisi olduğunu bilemiyoruz. Elektronik sigarayı, sigarayı bırakmak için kullanıyoruz ama içerisinde nikotin var. Bu nikotin de bağımlılığı bıraktırmıyor. Elektronik sigaranın, sigara bağımlılığında hiçbir faydası yoktur” dedi.

Sigaranın insan yaşam kalitesini bozduğunu ifade eden Op. Dr. Özer, “Elektronik sigaranın içerisindeki bu maddeler hayvan deneylerinde birtakım çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalar neticesinde bu maddelerin solunum yolunda geçmesi sonucu özellikle hayvanlarda akciğer kanseri yaptığı görülmüş. İnsanlarda da bu tür zararların olabileceğini düşünebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Doktor Özer’in “tiryaki dili” uyarısı ise şöyle;

Elektronik sigaraların içerisinde bir takım aromalar var. Bu koku aromaları sürekli alındığı zaman vücut bu kokulara alışıyor ve artık bu kokuları da almıyor. Bu kokular alınmadığı zaman bir tat kaybı olur. Bu geçici olabilir, kalıcı olabilir. Bu da insanın yaşam kalitesini bozmaktadır. Tiryaki Dili dediğimiz bir hastalığa da yol açabilir

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Sigaradan Kat Kat Daha Zararlı: Satışı Giderek Artan Elektronik Sigaralar Neden Tehlikeli?
Elektronik Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücudumuzda Meydana Gelen Değişimler ve Bırakmanın Yolları

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
YORUMLAR
22.02.2024

Sigarayı bırakmak isteyenlerin bunu içmek istemesini anlamıyorum, ne değişiyor?

22.02.2024

Ahh bı birakabilsek 🥲

22.02.2024

ortalıkta lokomotif gibi geziyorlar

Pasif Kullanıcı
22.02.2024

Sigara içmem içenlere karışmam ;)

TÜM YORUMLARI OKU (14)