Çevremizdeki teknolojik cihazların yaydığı radyasyonun sağlığımızı tehdit edip etmediği uzun süredir tartışılan bir soru. Yaydıkları elektromanyetik ışınlar nedeniyle bu aletler baş ağrısından kansere pek çok sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor. Peki bu doğru mu? Cep telefonları kansere neden olabilir mi? Sizler için çeşitli kaynaklardan araştırdık!
teşekkürler onedio yine bir sorumuz muallakta kaldı
Psikolojik olduğuna katılıyorum. bir cep telefonunun yaydığı radyasyonların 60 dakika boyunca maksimum enerjisi 0.25 Watt civarıdır. Çoğu insan günlük hayatta teknolojik aletler arasında en çok cep telefonunu kullanıyor. Fakat telefonların radyasyon miktarı çok azdır ve diğer teknolojik aletlerin de insan vücudunda kısa sürede tümör vb şeylere yol açması imkansızdır. Uzun vadede ise sadece riski arttırır. Nadir de olsa bazı insanların radyasyona alerjisi olabiliyor, bu da zaten hemen anlaşılabildiği için kötü sonuçlar doğmasını önlemek için teknolojik aletlerden uzak duruyorlar. Normal bir insanın ise elektronik alet kullanma süresini abartmaması, mümkünse uyudukları yerde fazla alet olmaması yeterli olacaktır.
Mutasyon ve atom yapısının değişmesi burada karıştırılmış iki kavram. 1.si atom yapısını değiştirmek demek ne demek? Nükleer santraller atom yapısını değiştiriyor ve bir büyük atomu iki parçaya ya da iki daha küçük atomu büyük parçaya getiriyor. İnsan vücudunda bu tür bi atomik bozulma zaten patlatırdı büyük ihtimalle bizi. Mutasyonsa, hücrelerin bölünürken DNA'nın değişime uğraması demek ve radyasyon bu bölünme aşamasını etkileyip kansere götürebilir. Ayrıca bahsedilen enerjiler eğer atom üzerinde bir etkiye sahipse sadece elektronlarının enerji seviyesini anlık olarak çok kısa süreler halinde değiştirebilir, bu da genelde metal atomlarının seviyelerinin arasındaki mesafesinin küçük olmasından dolayı metal atomlarında daha kolay gerçekleşir. Yani kısaca telefondan çıkan bir enerji dalgasının eğer radyoaktif düzeyde hücrelerimizi etkilemiyorsa sağlık açısından bir zararı olamaz. Aynı şey Wifi için de geçerli.