Elektrik ve İnternet Risk Altında! Güneş'te Meydana Patlamalar Dünya'ya Hızla Yaklaşıyor

Bilim insanları 28 Mart'tan bugüne Güneş'teki tek bir lekede 17 patlama meydana geldiğini tespit etti. NASA patlamaların görüntülerin kaydederken olası sonuçları için de uyarılarda bulundu. ilerleyen günlerde navigasyon sinyallerini ve radyo iletişimini olumsuz etkilenebilir... 

Detaylara beraber bakalım! 

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre NASA son patlamanın 30 Mart tarihinde gerçekleştiğini tespit etti. 

Patlamalar 'X-sınıfı parlama' kategorisine alındı.

AR2975 adlı aktif Güneş lekesinde meydana gelen patlamalar, uzaya son derece hızlı hareket eden parçacıklar savurdu.

Söz konusu yüklü parçacıklar saatte yaklaşık 3 milyon kilometre hızla Dünya’ya yaklaşıyor. Uzmanlar bu parçacıkların bir veya iki gün içinde gezegene varabileceğini ifade ediyor.

Yıldızdaki patlamaların uzaya büyük kütleli plazmalar savurmasına taçküre kütle atımı (CME) adı veriliyor. Güneş fırtınası diye bilinen bu plazmalar, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girip, manyotesferde geçici bozulmalara yol açtığında güneş fırtınası adını alıyor.

Space Weather’ın verilerine göre patlamalar iki veya üç CME’yi uzaya savurdu. NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, ilk CME'nin gezegene 31 Mart Perşembe varacağını belirtiyor. 1 Nisan Cuma da en az bir CME’nin gelmesi bekleniyor.

Peki gezegenimiz bu patlamalardan nasıl etkilenebilir?

Uzay ajansının açıklamasında plazma kütlelerinin Dünya’yı etkileyebileceği ifade edildi:

'Radyo iletişimini, elektrik şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir ve uzay araçları ve astronotlar için risk oluşturabilir.'

Buradan hareketle uzmanlar, beklenen Güneş fırtınasının elektrik kesintilerine neden olabileceği veya uyduları devre dışı bırakabileceğine dair uyarıyor.

Yakın tarihte bu tür olaylardan yalnızca ikisi kaydedilmişti. Bunlardan biri 1859'da, diğeri de 1921'de meydana gelmişti. Carrington Olayı diye bilinen ilki nedeniyle telgraf telleri alev almış, iletişim önemli ölçüde aksamıştı.

Dünya’daki internet bağlantıları da Güneş’teki bu tür olaylardan zarar görebilir. Örneğin, Kaliforniya Üniversitesi, Irvine’den bilgisayar bilimleri uzmanı Abdu Jyothi, geçen yıl yayımladığı bir makalede, şiddetli bir Güneş fırtınası nedeniyle gezegenin büyük bir bölümünde haftalarca veya aylarca sürecek internet kesintileri yaşanabileceğini ileri sürmüştü.

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
YORUMLAR
31.03.2022

ztn hiçbişey yolunda gitmiyodu bide sn sik bizi güneş

31.03.2022

ONEDİO MUHTEŞEM TÜRKÇESİYLE KULLANICILARINA ACIMIYOR... :D

Pasif Kullanıcı
31.03.2022

Zaten son zamlardan sonra internet kullanıcısı bayağı azalacak, isabetli oldu :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ