Elbistan'da İçme Suyuna Virüs Bulaştı: '3 Günde 32 Bin Kişi Hastanelik Oldu'

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde binlerce kişinin yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelere başvurmasının ardından ilçede kriz masası oluşturuldu. Hastanelere sağlık personeli ve ilaç takviyesi yapıldı, tedavi görenlerden hayatı tehlikesi olan kimse bulunmadığı açıklandı. Halkın ya hazır su ya da şehir suyunu kaynatarak kullanması istendi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ana sebebin ilçenin içme suyu şebekesine bulaşan bir virüs olduğunu söyledi. 'Çok hızlı bir biçimde yayılan, toplumda etkisini gösteren virüsler' diyen Akdağ, rahatsızlanan bir vatandaşın yanındaki birisinin de çok kolay bir şekilde bu virüsü kapabildiğini ifade etti. Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Doktor İrfan Şencan, son 3 günde 32 bin kişin hastanelere başvuruğunu açıkladı.

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Elbistan ilçe merkezinde cumartesi akşamdan itibaren yüksek ateş, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetleriyle hastanelerin acil servislerine hasta akını başladı. 

Sağlık kuruluşlarında alarm verilip personel ve ilaç takviyesi yapıldı. İlaç ve serum tedavisi uygulanan hastaların büyük bölümü taburcu edilirken, sorunun ilçenin içme suyu şebekesinden kaynaklandığı iddia edilmesi üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.

Kriz masası kuruldu

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un da gittiği ilçede Kaymakamlık'ta 'kriz masası' oluşturuldu.

'Ağırlık olarak içme suyundan kaynaklandığı değerlendiriliyor'

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan

İncelemelerin ardından açıklama yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, sorunun ağırlıklı olarak içme suyundan kaynaklandığını değerlendirildiğini belirterek, şöyle dedi:

'Elbistan halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dünden beri yoğun bir şekilde sağlık kuruluşlarımıza hasta müracaatlarımız var. Aldığımız bilgilere göre baş dönmesi, ishal, bulantı gibi şikayetler ön plana çıkıyor. Bunun ağırlık olarak içme suyundan kaynaklandığı değerlendiriliyor. Biz hemen İl Kriz Merkezi ve İlçe Kriz Merkezi’ni topladık. Sağlık Bakanlığımızdan ekiplerimiz geldi. Belediye başkanımız, kaymakamımızla, sağlık birimleri ve KASKİ ile birlikte bu olayın nereden kaynaklandığını öncelikle tespit etmek amacıyla yoğun çalışmalarımız var. Hastanelerimiz seferber oldu.'

Belediye içme suyu dağıttı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından ilçe sakinlerine kamyonlarla damaca suyu ile kent merkezinden tankerlerle getirilen su dağıtıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un talimatıyla ilçe merkezine kamyonlarla damaca, tankerlerle ise kent merkezinden gönderildi. Kamyonlardaki damacanalar ile tankerlere doldurulan su, KASKİ ekipleri tarafından halka dağıtılmaya başlandı.

Başhekim: 'Ölen ve durumu ağır olan yok'

Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Nedim Kızılkaya, vatandaşların şişe su veya şebeke suyunu kaynatarak içmeleri yönünde tavsiyelerde bulunarak, 'Son 24 saatte çok yoğun bir hastane trafiği yaşadık. Gerek aile sağlığı merkezlerimiz, gerekse hastanemize binlerle ifade edebileceğimiz hasta başvurumuz oldu. Çok şükür ağır hasta veya yaşamını yitiren hastamız yok. Bu konuda halkımız müsterih olsun' dedi.

Vakanın bu kadar çok kişide görülmesi nedeniyle, sorunun su kaynaklı olduğunu düşündüklerini anlatan Başhekim Kızılkaya, 'Her ne kadar bugün tetkikler normal çıkmışsa da kaynak suları için, borularda veya depolarda kalan kalıntılar için vatandaşlarımızı tedbirli olmaya ve suyu kaynatarak veya hazır su içmelerini tavsiye ediyoruz. Hastanemizde hekimlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. İl merkezi ve çevre ilçelerden doktorlar ile hizmet sunuyoruz. Tüm Elbistan halkına geçmiş olsun' diye konuştu.

İçme suyunun klorlama işini alan şirketin ihmalinin neden olduğu ileri sürüldü

10 bin kişinin zehirlenme belirtileriyle hastaneye başvurmasına, içme suyunun klorlama işini alan şirketin ihmalinin neden olduğu ileri sürüldü. Klorlamanın 4 gün geciktiği ve suda koli basili bakterisi ürediği iddialarıyla ilgili Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, 'Onun üzerinde de duruyoruz. Bir takım şüpheler var ancak tahliller sonunda gerekli açıklamayı yapıp kamuoyunu aydınlatacağız' dedi. 

Başkan Erkoç, 10 bine yakın kişinin hastanelere başvurmasının ardından başlatılan incelemenin titizlikle yürütüldüğünü, her türlü olasılığın da araştırıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Bir takım şüpheler var. Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü gerekli tahlilleri hassasiyetle yapıyor. Şu anda ne olduğunu bilmiyoruz. Sudan kaynaklandığını sanıyoruz ancak henüz belirli net bir sonuç yok ortada. Birçok iddia var, hepsini araştırıyoruz. Sonuçlanınca kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağız.'

Recep Akdağ açıkladı: 'Ana sebep içme suyu şebekesine bulaşan virüs'

Dün Ankara Bilkent Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören gazilerle bir araya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada yaptığı açıklamada, ana sebebin ilçenin içme suyu şebekesine bulaşan bir virüs olduğunu söyledi. 

Akdağ şu bilgileri verdi:

'Bunların sayısı birkaç bini buldu. Ben meseleyi yakından takip ediyorum ve bir uzman ekibi ilçeye gönderdim. Uzman ekipten doğrudan bilgi aldım telefonla, zaten ilk raporlarını da hazırladılar. Daha detaylı raporlarını hazırlayacaklar. Elbistan'daki şehir içme şebekesine bir bulaş sebebiyle bu vakalar ortaya çıkmış durumda. Etkeni de büyük ölçüde ortaya çıktı, nörovirüs dediğimiz bir etken öncelikli. Bunlar çok hızlı bir biçimde yayılan, süratli bir biçimde toplumda etkisini gösteren virüsler. Çok kolay bulaşma oluyor. İçme suyundan rahatsızlanan bir vatandaşın yanındaki vatandaş da ondan bu virüsü kaparak hastalanabiliyor. Şükür ki şu saate kadar çok ağır vaka yok, Allah'a şükür hayatını kaybeden vatandaşımız yok.'

3 günde 32 bin kişi hastanelere başvurdu...

CNN Türk'e konuşan Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, 3 gün içerisinde 32 bin kişinin hastanelere başvurduğunu açıkladı.

İçme suyu şebekesine karışan kaynakta koli türevi tespit ettiklerini, hastanelere başvuruların zirveyi gördüğünü ve hâlâ devam ettiğini söyleyen Şencan, 'Sularda kimyasal bir sıkıntı yok. Ancak bakteriyel, mikrobiyal kirlenme var. Kirlenmenin noktasının da su kuyuları olduğu tespit edildi. Kirlenme su kuyularında olduğu için şehrin tamamı neredeyse etkilenmiş durumda' dedi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye’de: HTŞ Lideri Colani Karşıladı
YORUMLAR
28.08.2016

Su şehri Erzurum'da şebeke suyundan zehirlenen bir kişi dahi bulamazsınız. Su leş gibi kokuyor, istesen de içemiyorsun. En garanti çözüm. Toprağı 1 metre kazsan su çıkan yerde temiz su bulamıyorsun. Allah acil şifa versin.

28.08.2016

Ulan bir ülke her yönden mi batar bu nedir yahu

28.08.2016

Kalp koyanlar gülenler neyin kafasın da hain misiniz olm flu olmayın net olun piçler

28.08.2016

Açık açık konuşun

28.08.2016

Nedense bana Işid'in kimyasal silahlanma muhabbetini anımsattı,zira Maraş ve çevresine takmış durumdalar.Siyanür türevi derdim ama herhangi bir boğulma,nefes problemi veya koma ve ölüm yok.Arsenik olduğunu da sanmıyorum.Difenilsiyanoarsil,difenilklorarasin ya da adamzit kuvvetle muhtemel.Tabi bunlar hep paranoya.Büyük ihtimal sıkıntı şebeke temizliğinde.Zehirbilim tezlerim işe yaradı sonunda amk.

28.08.2016

Annemler merkezde işin içinde suriyelilerinde olduğu söyleniyor ışidli

TÜM YORUMLARI OKU (19)