Elazığ Depremi Sonrası Gündeme Gelen Türkiye Deprem ve Fay Hattı Haritasına Yakından Bakalım

Elazığ'da bugün yaşanan 6.5 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşananlar hepimizi derinden sarstı. Bununla birlikte deprem konusundaki hassasiyeti de görmüş olduk. Şimdi sizinle birlikte coğrafya derslerimizde eskiden gördüğümüz Türkiye'nin fay hattı haritasına tekrar bakalım.

Unutmamamız gereken bir şey var. Türkiye olarak fay hatlarının tam üzerindeyiz ve her daim depreme hazır olmamız gerekiyor. Depreme hazır olmak sadece gerekli önlemleri almak değildir, bilgimizi arttırmak ve bazı durumların farkında olabilmektir aynı zamanda.

Hemen aşağıda görmüş olduğunuz harita AFAD tarafından hazırlanmış olan ve Türkiye'nin deprem riski ortaya koyan bir fay hattı haritası.

Harita okuma konusunda dikkat etmemiz gereken nokta ise koyulaşan kırmızı renkli çizgiler aslında. 

Bu koyu kırmızı renkli çizgiler fay hatlarını gösteriyor.

Daha basit çizgilerle anlatmak gerekirse hemen aşağıdaki haritaya bakabilirsiniz. Şimdi biraz eski bilgileri tazeleyelim.

Ülkemizde 3 fay sisteminden bahsedebiliriz. Bunlardan birincisi son olarak 17 Ağustos 1999 depremini yaşadığımız Kuzey Anadolu Fay hattı. Bu fay hattının tarihi hiç iyi olaylar içermiyor. Bu fay hattının Erzincan'dan başlayıp İstanbul'a kadar uzandığını görüyoruz. Tabii Karadeniz'in kıyı kesiminin hemen arkasından itibaren tüm illerden geçiyor. Samsun-Ladik'ten tutun da Kastamonu, Kocaeli ve İstanbul'a kadar.

Devam edelim.

www.cografyabilimi.gen.tr

İkinci bahsedeceğimiz fay hattı ise Doğu Anadolu Fay hattı ki bugün yaşanan Elazığ depremi bu fay hattı üzerinde oldu. Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde Bingol, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay var. Bu hattın bittiği noktadan itibaren Ürdün, Lübnan ve İsrail gibi ülkeler de çok yakın. Hatta öyle ki Tel Aviv'in Elazığ'a uzaklığı, Elazığ ile İstanbul arasındaki mesafeden 75 km daha az. Şimdi bunu neden belirttim derseniz Doğu Anadolu Fay hattı da çok önemli bir noktada Orta Doğu'da yer alıyor aslına bakarsanız. Lojistik ulaşım açısından uzandığı bölgeler çok değerli bölgeler. 

Diğer fay hattı ise aslında grup olarak ele alabileceğimiz, İzmir'i de kapsayan Ege boyundaki Batı Anadolu Fay hattı.

Önemli deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür'ün şu açıklaması ise oldukça düşündürücü.

Coğrafik olarak aşırı teknik detaya boğmak istemiyoruz ancak üzerinde bulunduğumuz kara parçaları bazı tektonik hareketler ve ivmeler sergileyebilir.

Türkiye olarak Avrasya, Anadolu ve Arap levhasının tam olarak bir araya geldiği bir noktadayız ve dolayısıyla altımızdaki toprak aslında sürekli olarak bir hareket halinde. Bu noktaların birleştiği ve kırıldığı noktalar ise fay hatlarını oluşturmakta. 

Dolayısıyla çok dikkatli ve bunun farkında olmamız gerekiyor!

Türkiye'yi Yasa Boğan Deprem: Elazığ 6.5 Büyüklüğünde Sarsıldı

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Cem Garipoğlu'nun Otopsi Fotoğrafları Ortaya Çıktı: Sağ ve Sol El Parmaklarındaki Morarmalar Dikkat Çekti
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
25.01.2020

Vatandaş sırt çantasıyla, yaşam üçgeniyle mi tedbir alacak? İnsanlar panik, korku ve şokla yaşıyor. Deprem gerçeğini bile bile tedbir alması gereken vatandaş değil!

25.01.2020

Tabiki vatandaş! Kendinizi ahırlarda bağlı ineklerden farklı bir konuma getirdiğinizde, herşeyin bir vatandaşlık sorumluluğunda olduğunu da fark edeceksiniz. Depremde nasıl davranacağını bile bilmeyen, enkaz üstünde gezinen, yollara çıkıp ambulans ve itfaiyenin ulaşımını engelleyen, sessizliğin hayat kurtardığını anlamayan, ilk yardım hiç bilmeyen, organize olamayan ve deprem bölgesinde yaşadığını bir türlü kabullenip, ona göre yapılanmaya gitmeyen vatandaş; "ben garip bi marabayim, ne bilirim" ayağı çekemez. Bileceksin.

25.01.2020

Hayatimda hem 1998 Ceyhan depremini hem de 1999 depremini yaşadım. Ikisi de büyük travma olmuştu benim için( birer sene arayla yaşayınca tabi)...

TÜM YORUMLARI OKU (9)