El ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Çoğu insanın yaşadığı bir durum olan el ve kol uyuşukluğu, birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle meslek hastalıklarında sık karşılaşan bir durumdur. El ve koldan geçen sinirlerin birinin hasarında, sıkışmasında uyuşma ortaya çıkar. Omurilikte bulunan disklerde herhangi bir durum kol ve ellerde his kaybına neden olabilir. Bu kireçlenmeler ayaklarda uyuşma şeklinde de kendini gösterir. Bazı durumlarda ise uyuşukluk ciddi sağlık sorunlarının belirtilerindendir. Özellikle kalp krizinde görülen sol elde uyuşukluk ve kol ağrısı ölümle sonuçlanabilir. Peki el ve kol uyuşması için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

Kolda median, ulnar, muskulokotanöz, aksiller ve radial olmak üzere beş ana sinir bulunur. Bu sinirlerin görevi ise kol ve eldeki kasları uyarmaktır. Cilt duyusunu uyardıktan sonra ise omuriliğe taşınır. Genellikle ellerde ve kollarda uyuşmaya neden olan sinir ise median sinir lifidir. Bu median sinir, koldaki birçok kasın uyarılmasını sağlar. Serçe parmak dışında, tüm parmakların duyusunu alır. Ayrıca avuç içinin baş parmak tarafındaki kısım bu sinir ile hissedilir. Diğer önemli sinirlerden biri olan ulnar sinir lifi ise serçe parmağına ve yüzük parmağının yarısına his verir. El ile ince hareketlerin yapılmasını sağlayan kaslardan da bu sinir sorumludur. Sıkıştığı zaman en çok etkilediği bölge ise dirseğin arka kısmıdır. Sinir sıkışmalarının en çok görülen belirtilerinden biri olan el ve kol uyuşmasıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik.

El Ve Kol Uyuşmasına Hangi Bölüm/ Doktor Bakar?

El ve kol uyuşması; Boyun fıtığı, kas spazmı, tümör, beyin ve damar hastalıkları, tiroit bezinin az yada fazla çalışması, diyabetten kaynaklı nöropati, B12 vitamini eksikliği, ulnar oluk sendoromu, alkolizm, dolaşımla ilgili problemler, kan ve kalp hastalıkları, periferik arter hastalıkları gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. En çok ise sinir sıkışmasından kaynaklanmaktadır. Bu sinir sıkışmasına ise karpal tünel sendromu denilmektedir.

Karpal tünel, el bileğinde tünele benzeyen bir yapıdır. Bu yapının olduğu bölgede en başta median sinirle beraber on farklı anatomik oluşum bulunur. Median sinirler, baş parmak dışında diğer parmakların duyusunu alır. Baş parmakta ise kasılmalar görülür. Tünelin içinde bulunan tendonlar şişerek ödem oluşturur. Ödem ise median sinirlere baskı yaparak uyuşmaya ve kasılmaya neden olur. Bu rahatsızlık diyabet ve romatizma gibi hastalıkların sonucunda ortaya çıkabilir. Genellikle bilgisayar ile çalışanlarda, örgü işi yapanlarda veya müzisyenlerde oldukça sık görülür.

El bileğinin avuç içi tarafının dış bölgesinde guyan kanalı bulunur. Bu kanaldan geçen ulnar sinirinin sıkışması sonucunda ise guyan kanalı sendromu ortaya çıkar. Yüzük parmağın bir kısmında ve küçük parmakta ağrı, uyuşma ve his kaybı oluşur. Bu sinir sıkışması zamanla kas erimesine ve güç kaybına neden olabilir.

Kübital tüneli ise dirsekte bulunur. Ulnar siniri bu tünelin içinden geçerken dirsek bölgesinde travmaya veya basınca neden olabilir. Bu duruma kübital tünel sendromu denilmektedir. Bu sendrom, yüzük ve serçe parmağında karıncalanma ile kendini belli eder. Zamanla duyu kaybı, kavrama gücünde azalma, el kaslarında zayıflık, şekil bozukluğu görülür.

Sol el uyuşmaları genellikle bu sendromlardan kaynaklansa da kalple ilgili problemlerden de oluşabilir. Özellikle el uyuşmasına kol ağrısı da eşlik ediyorsa önemli sağlık sorunlarının işareti olabilir. El ve kol uyuşması olan kişilerin hastanelerin nöroloji bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın altında yatan neden bulunduktan sonra fizik tedavi, medikal tedavi ya da cerrahi müdahaleler yapılır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Safra Kesesi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?
Akdeniz Ateşi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı