El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

El ayak ağız hastalığı yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir çocukluk çağı hastalığıdır. İştahsızlık, boğaz ağrısı ve vücutta döküntüler bu hastalığın belirtileri arasında yer alır. Genelde herhangi müdahaleye gerek duymadan 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşme eğilimi gösteren el ayak ağız hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıl olur? İşte el ayak ve ağız hastalığına dair bilinmesi gerekenler…

El ayak ağız hastalığı, 5 yaş altı çocuklarda sık rastlanan bulaşıcı bir viral rahatsızlıktır. Bu hastalığın oluşumuna enterovirüs 71 ve coxsackievirus adındaki virüsler sebep olurlar. Yaz ve sonbahar aylarında kolayca bulaşabilen el ayak ağız hastalığı, öksürük ve hapşırığın ardından havadaki damlacıklarla temas halinde kolayca yayılım gösterebilir. El ayak ağız hastalığı nedir? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte detaylar…

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El ayak ağız hastalığı virüslerden kaynaklı enfeksiyonların neden olduğu döküntülü bir hastalıktır. Çocuklarda ağız içinde ya da çevresinde lezyonlara, el ve ayaklarında, bacaklarında ya da kalçalarında kızarıklık ve kabarcıklara sebep olan yaygın bir enfeksiyondur. Kabarcık ve kızarıklıklar acı verebilir fakat ciddi komplikasyonlara neden olmazlar. Çoğu zaman el, ayak ve ağız hastalığına neden olan virüsler enterovirüs 71 ve coxsackievirus şeklinde tanımlanır. Bu hastalığa herkes yakalanabilir, ancak 5 yaş aştı çocukların hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

El ayak ağız hastalığı bazen yalnızca iştahsızlığa neden olabilir. Çünkü ağız içinde oluşan yaralar yutmayı güçleştirebilir. Böyle durumlarda çocuğunuzu yeteri kadar sıvı aldığından emin olun. El ayak ağız hastalığının ilk belirtileri şunlardır;

• Boğaz ağrısı

• Ateş

• Halsizlik

• İştah kaybı

• Huysuzluk

• Ağız içinde ve dil üzerinde kabarcıklar

Birkaç gün sonra çocukta şu belirtilere rastlanabilir;

• Kabarcıklara dönüşen döküntüler

• Diz, dirsek ya da kalçalarda yaralar

Virüsün bulaşmasının ardından birkaç gün yüksek ateş görülebilir. Vücutta oluşan kabarcıklar ağrıların yanı sıra kaşıntılara da yol açabilir.

El Ayak Ağız Hastalığı Tedavisi

El ayak ağız hastalığı tedavisinde amaç belirtileri azaltmaktır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan herhangi bir ilaç ya da aşı bulunmamaktadır. Hastalık bir hafta içinde genellikle ortadan kaybolur. Bu süreçte doktorunuzun reçete ettiği ateş düşürücü, ağrı kesici gibi çeşitli ilaçları gerekli dozlarda almak gerekir. El ayak ağız hastalığı belirtilerinden biri olan yutkunma güçlüğünü gidermek için soğuk yaz çorbaları, yoğurt ve dondurmalar tüketilebilir. Bu durumda yaraları tahriş edecek meyve suları ya da asitli içeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır. Kızarıklık ve kabarcıkların yatışması için doktor tarafından tavsiye edilen krem ve losyonların belirtilen sürede kullanılması da oldukça fayda sağlayacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Çocuklarda Astım Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Astım Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Çocuklarda Böbrek Yetmezliği Belirtileri…

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti