Ekstrem Sporları Sevenleri Böyle Alalım: Ülkemizin Dört Bir Yanından Sizi Büyüleyecek Muhteşem Kanyonlar

Genellikle akarsuların uzun yıllar boyunca kalker kayaları derine aşındırması ile oluşan kanyonlar, doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor. Kanyon denince akıllara ilk olarak Amerika gelse de bu güzellikleri görmek için illa Amerika'ya gitmenize gerek yok. Pek çok doğa güzelliğe sahip olan ülkemiz, birbirinden eşsiz kanyonlara da ev sahipliği yapıyor. Yamaç paraşütünden raftinge, trekkingden kaya tırmanışına kadar birçok aktiviteyi yapabileceğiniz nefes kesici güzellikteki kanyonlara gelin, hep birlikte göz atalım.

Valla Kanyonu - Kastamonu

Kastamonu'nun Muratbaşı köyünde bulunan Valla Kanyonu, Türkiye'nin en derin ikinci kanyonu olma özelliğine sahip. Devrekani Çayı'nın Küre Dağları'nı parçalayarak oluşturduğu kanyon, Küre Dağları Milli Parkı içinde yer alıyor. 800 ile 1200 metre arasında değişen uçurumlara sahip olan kanyon, ekstrem dağcılık severler için birçok parkura ev sahipliği yapıyor. Ayrıca trekking ve rafting tutkunlarına da hitap ediyor. Ancak kanyonun biraz tehlikeli olduğunu belirtmekte de fayda var. Fotoğraf çekmekten hoşlananlar için de hem yaban hayvanlarının hem de muazzam karelerin yakalanabileceği manzaralar mevcut.

Ulubey Kanyonu - Uşak

Uşak'taki Ulubey'de bulunan, Ulubey ve Banaz Çayları boyunca devam eden kanyon, tam 77 kilometre uzunluğunda. Bu da onu ABD'deki Büyük Kanyon'dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu yapıyor! Kanyon, trekking yapmak isteyenlerin de buluşma noktalarından biri. Ayrıca cam seyir terası sayesinde yüzlerce yıllık oluşumun etkilerini yukardan görme şansını yakalayabilirsiniz. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Ulubey Kanyonu'nun eşsiz manzarasıyla sizi büyüleyeceğinden hiç şüphemiz yok.

Cehennem Deresi Kanyonu - Artvin

Artvin'in Ardanuç ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede bulunan Cehennem Deresi Kanyonu da dünyanın sayılı kanyonlarından biri. 70 metre genişliğe sahip olan kanyonun uzunluğu ise 500 metre. 200 metre yüksekliği ile trekking ve fotoğrafçılık için tercih edebileceğiniz kanyonun zorlu bir yürüyüş parkuru var. Kanyona ulaşmak için taşlı, dik ve kimi zaman tek kişinin bile zor sığacağı yolları geçmeniz gerekiyor. Zor olduğu kadar keyifli ve adrenalin dolu olan yolda, bölgede yaşayan yaban hayvanlarla karşılaşmanız da olası. Bu nedenle olası hayvan saldırılarına karşı güvenliğiniz için yanınızda sopa ve zil gibi eşyalar bulundurmanız gerekebilir.

Köprülü Kanyon - Antalya

Türkiye'de kanyon denince akla ilk gelen yerlerden biri de Köprülü Kanyon. Antalya'nın en güzel ilçelerinden olan Manavgat'ta yer alan bu kanyon, 1973 yılında milli park ilan edildi ancak ulaşmak oldukça zor, hatta neredeyse imkansız! Yıl boyunca çeşitli kaynaklardan beslenen kanyonda rafting sporunun keyfini buz gibi sular eşliğinde yaşayabilirsiniz. Kanyon 14 km uzunluğunda ve 100 metreyi aşan bir duvar yüksekliğine sahip. Bu sayede dağcılık, kaya tırmanışı ve trekking gibi aktiviteleri de yapabilirsiniz. Fotoğraf tutkunları ise unutulmayacak kareler yakalayabilir. Eğer bu güzelliği görmek isterseniz, mutlaka yakında bulunan Selge Antik Kenti'ni de ziyaret etmelisiniz.

Saklıkapı Kanyonu - Elazığ

Karstik bir yapıya sahip olan Saklıkapı Kanyonu, eşsiz flora ve faunası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Elazığ'da bulunan Akuşağı köyü sınırlarında kalan kanyon, yaklaşık 4 km uzunluğunda. Fırat Nehri'ne açılan kanyonda trekking, kano, tekne turu, fotoğrafçılık ya yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu kanyonu diğer kanyonlardan ayıran en büyük özellik ise tüm alanın yürünerek tamamlanabilir durumda olması. Kanyonu ziyaret etmek isteyenlere güzel bir haberimiz daha var: Saklıkapı Kanyonu'na çok yakın olan, karstik ve tarihi mağaraları bulunan Kelaynak Kanyonu'nu da ziyaret edebilirsiniz! Bu iki kanyon milyonlarca yıl önce yaşamış olan pek çok canlı fosili ile sizlere keyifli bir gezi sunuyor.

Arapapıştı Kanyonu - Aydın

Sıradaki durağımız Aydın. Kemer Barajı'nı besleyen Akçay sayesinde oluşan Arapapıştı Kanyonu, 380 metre yüksekliğe ve 6 km uzunluğa sahip. Tarihin ve doğanın iç içe geçtiği kanyonda doğal mağaralar, antik kent kalıntıları ve manastırlar size görsel bir şölen sunuyor. Bu arada Arapapıştı Kanyonu'na gitmişken mutlaka tekne ya da kanolarla gezintiye çıkmayı ve seyir tepesini görmeyi ihmal etmeyin.

Saklıkent Kanyonu - Muğla/Antalya

Muğla ile Antalya sınırında bulunan Saklıkent Kanyonu, bir çoban tarafından keşfedilmiş. Jeolojik bir oluşumla meydana geldiği düşünülen kanyon değişken kaya aralıklarına sahip. 200 ile 600 metre yüksekliği olan kanyon, 18 km uzunluğunda. Eşen Çayı'nın sizi karşıladığı kanyonda büyüleyici doğal güzellikleri keşfedebilir ve rafting yaparak buz gibi suyun keyfini çıkarabilirsiniz. Kanyonda suların üzerine kurulmuş olan divanlarda soluklanırken bir yandan da bölge halkı tarafından yapılan gözlemelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Tazı Kanyonu - Antalya

Yüksekten korkanlardan mısınız, yoksa onu sevenlerden mi? Antalya kanyonlarından olan Tazı Kanyonu, 200 ila 400 metre arasında değişen yüksekliği ile macera sevenleri kendine çekiyor. Ekstrem sporu sevenler tarafından tesadüfen bulunan kanyonda doğa yürüyüşleri ve kaya tırmanışı yapabilir, ayrıca eşsiz manzaraları fotoğraflayabilirsiniz. Burada kamp yaparak güne muhteşem bir manzara ile uyanabilirsiniz. Antalya kanyonları denince akla ilk gelenlerden olmasa da son dönemde giderek daha popüler haline gelen Tazı Kanyonu; yaban keçisi, kartal, tavşan ve kaya güvercinlerine de ev sahipliği yapıyor.

Yazılı Kanyon - Isparta

Son durağımız ise tarih kokan Yazılı Kanyon. Isparta'nın Sütçüler İlçesi'nde bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, yaklaşık 600 hektarlık bir alana yayılıyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra alanda Bizans döneminden kalma ibadet alanları, sunaklar ve pek çok yazıtlar da var. Bu yazıtlar nedeniyle Yazılı Kanyon olarak adlandırılan kanyonun derinliği 100 ile 400 metre arasında değişiyor. Kral Yolu'nun da bulunduğu kanyonda dilerseniz doğa yürüyüşü yapabilir ya da kamp alanlarında konaklayabilir ve doğal güzelliğiyle yaban hayatını fotoğraflayabilirsiniz. Muhteşem bir güzelliğe sahip bu kanyon, dört mevsim ziyaret edebileceğiniz eşsiz bir yer.

Beren Saat'ten Cansu Dere'ye Kadar Herkes Var: Türkiye'nin Yıldızları'yla Kalplerde Taht Kuran İsimler
Işıl Işıl Parlayacaklar: Paslanan Armatürleri Temizlemek İçin Tüyolar
Distopyadan Psikolojik Gerilime: Sizi Karanlık Dünyalara Çekecek Diziler

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
25.10.2021

Trekking mi seviyorsunuz? 900 küsür metre yüksekliğindeki Girne St. Hilarion kalesine gidin. Ben bunu kulağıma damlatırım mı diyorsunuz? O zaman 1000 küsür metre yüksekliğindeki Buffavento Kalesine çıkın. Tebrikler, artık trekking sevmiyorsunuz.

25.10.2021

o kadar çıkmadım ama kocaelinde bir yere gittim hayatımda bir defa o da kız arkadaşım istedi diye.. Bak o kadar idmanlı olmama ve beni etkilememesine rağmen bir daha gitmem.. Sırf eziyet dolu bir rezillik bana göre doğa yürüyüşü denen olay.. Sırında çanta deli gibi tırmanıyorlar ulan geldik bi duralım havayı içimize çekelim manzaraya bakalım keyfini çıkartalım yok efendim neymiş zirve yapıcaklarmış evereste tırmanıyo pezevenk sanki tepeye çıkıyoruz lan zirve gözümüzün önünde zorla patikalardan çıkmaya çalışmasan 20 dk da zirve yaparım ben ama yoook eziyet çekmemiz lazım..

25.10.2021

Waoowww

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ