Ekosistemi Bozmayalım: 9 Maddede Neden Her Yere Fidan Dikimi Yapılmaması Gerektiğini Anlatıyoruz!

Doğayı korumaya çalışırken, onu zenginleştirmek isterken kimi zaman yanlış adımlar atabiliyoruz. Onların başında da yanlış fidanlama geliyor. Gelin hep birlikte dünyayı gerçekten ormanlaştırabilmek için hangi adımları atmalıyız, hep birlikte bakalım...

1. Tüm doğaseverlerin en büyük arzusu dünyaya yeşillikler, ormanlar bırakmaktır. Hatta evet her birimizin en büyük arzusu da bu olmalıdır...

Bu sebeple her yerde fidan kampanyaları görebiliyorsunuzdur. Fakat eğer gerçekten ektiğimiz fidanın bir orman ağacına veya bir meyve ağacına dönüşmesini istiyorsak fidan dikiminde göz önüne almamız gereken birkaç önemli husus var.

2. Öncelikle toprak yapısına bakmak, toprak analiz sonuçlarını değerlendirmek gereklidir.

Dikeceğiniz fidan türünün istediği toprak yapısı birbirinden farklılık gösterecektir. Doğru fidanı doğru toprak türüyle eşleştirmek fidanının ağaca dönüşebilmesi için gerekli olan unsurların başında gelir.

3. İklim değişikliği sebebiyle kurak dönemler yaşıyoruz malum. Bu da fidan dikiminde göz ardı etmememiz en önemli konulardan biri.

Büyük ve çok çeşitli iklim koşullarına sahip bir coğrafyada yaşıyoruz. Ülkenin kuzeyinde rahatlıkla yetişebilecek bir fidanı, iç bölgelerde yetiştirebilmemizin imkanı yok. Bu yüzden iklim koşullarını, iklim değişikliğini de hesaba katarak yapmamız gerekir. Aksi halde hem ekolojiyi tehlikeye sokmuş oluruz hem de ekilen fidanların ağaca dönüşebilme şansını sıfırlamış oluruz.

4. Toprak ve iklimin yanı sıra her bölgenin kendine özgü bir ekosistemi var.

Bu ekosistemler içerisinde doğanın tüm unsurlarını barındırıyor. minik bir böcek de herhangi bir kuş türü de sadece o ekosisteme ayak uydurabildiği için orada yaşıyor. O bölgenin koşullarına uygun türden fidan dikimi yapmazsak bölgenin ekosistemine ciddi zararlar verebilir, hatta o ekosistemin yok olmasına bile neden olabiliriz.

5. Fidan kökleri bu anlamda dikim aşamasındaki en önemli hususlardan biri olduğu için işin uzmanı birinin kontrolünde yapılması gerekir.

Fidan dikim konusunda uzman olan birisiyle, bilgili orman görevlileriyle birlikte çalışmak hem köklerin sağlıklı olup olmadığını tespit etmek hem de toprağa gömülecek kısmını belirleyebilmek açısından özellikle önemlidir. Milyonlarca dikilen fidanın ziyan olmasını hiç kimse istemez...

6. Ormanlaştırma yapmak için iyi bir planlama yapmak gerekir ki ormanın yapısını tehlikeye sokabilecek herhangi bir hata olmasın.

Mevcut ormanlarımızı korumak istiyor ve hatta yeni ormanlar oluşturmak istiyorsak bunun iyi planlar neticesinden yapılması gerekiyor. Hangi tür nereye nasıl dikilecek, ne kadarlık bir alanı kaplayacak; tüm bunların iyi organize edilmesi önemli hususlardan biri.

7. Eğer hedef bir orman oluşturmaksa kullandığımız fidanların orman ağacı olmasına dikkat etmeliyiz.

Meyve ağaçlarıyla ormanlaştırma yapamayız takdir edersiniz ki.

8. Tüm bunları göz önüne aldığımızda unutmamalıyız ki nicelik değil nitelik önemlidir.

Milyonlarca fidanı inceliklerini dikkate almadan dikip verimli sonuç alamayız, üstelik ekosistemi bozmaya gidecek kadar kötü sonuçlara sebep olabiliriz. Bunun yerine kaliteli ve özenli dikim sayesinde mis gibi ormanlara ekosistemi bozmadan kavuşmamız da hem kolay hem mümkün!

9. İyi niyetlerle başladığımız bir şeyin kötü ve kalıcı hasarlar bırakmasını istemeyiz.

Daha yeşil, daha oksijenli, daha temiz bir dünya mümkün. Yeter ki bilinçli davranalım!

Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını korumamız gerekli.💙

Erikli olarak Uludağ'ın canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve lezzetimizin kaynağını #KorumamızGerekli diyoruz!

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
23.07.2021

Peki ormandaki kuşlar için de ormana orman ağaçlarının yanısıra belirli mesafelerle meyve ağaçları diksek kuş ve tilkiler, kaplumbağalar faydalansa fena mı olur? Ekosistem sadece ağaçtan oluşmuyor. Hayvanlara da ihtiyacımız var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ