Ekonomistler Anlatıyor: Dolar Ne Zaman Yükselecek? Enflasyon Nasıl Düşecek?

Enflasyondaki yükseliş yıllık olarak yüzde 61,14 olarak açıklanırken, ekonomistler üretici fiyatlarına, çekirdek enflasyona ve alt kalemlerdeki diğer artışlara bakınca bu yükselişin süreceğini uzun zamandır belirtseler de, daha korkutucu açıklamalar yaptılar. 

Dövizdeki durgunluğun ise artık sonuna gelindiğini belirten ekonomistler, dün enflasyon verisi sonrasında yayınladıkları videolarda ekonomideki tüm verilere de değinerek açıkçası kötümser bir tablo çizdiler. 

İzlemek isteyenlere Atilla Yeşilada, Burak Arzova ve Emre Alkin videolarını derledik. 

Yeni Döviz Patlaması Ne Zaman ?

Atilla Yeşilada videosunda, özellikle döviz şokuna dikkat çekiyor. Son dönemde stabil seyreden kurlardaki hareketin doğal olmadığının yine ve yeniden altını çizen Yeşilada, 'arka kapı satışlarının' Berat Albayrak döneminde denendiğini ve bunu sonuçlarının da görüldüğünü ama buna karşın bu dönemde yeniden yapıldığına da dikkat çekiyor. 

Dolarda yeni bir şok dalgası için tarih veren ünlü ekonomist, '4 ila 12 hafta' diyor. Kısaca başka bir değişken olmadığında 1-3 ay içerisinde kurlarda yeniden yükselişin yaşanacağını öngörüyor. 

Bu şoku tetikleyebilecek unsurların başında cari açık gelirken, KKM tarafında dönüşlerin de yakından izleneceğini hatırlatıyor. 'Artık dövize değil enflasyona yeniliyoruz' diyen Yeşilada, Merkez Bankası ile cari açık finansmanının başa baş noktasında olduğunu bunu sürdürülebilir olmadığını beliriyor. 

Birçok farklı etkenin de yabancı yatırımcı, savaş müzakereleri gibi başlıca nedenlerle devreye girdiğinde raporlarda yıl sonu dolar/TL beklentisinin yabancılar tarafında 18-20 seviyesinde, Foreks anketinde de 18-19 olarak belirlendiğini belirtiyor. Bunun sonunda da 'sermaye kontrolü mü?' diye soruyor.

Döviz Depremi Yazı Beklemez

TÜİK'ten sürpriz!

Prof.Dr. Burak ARZOVA Youtube yayınında yüksek fiyat artışlarının olduğu, benzin fiyatlarında çılgın zamların yaşandığı mart ayında TÜİK'in yüzde 5'illk artışının sürpriz olduğunu ve sıkıntılı olan kısmın bu rakamların nereden alındığı olduğunu belirtiyor. 

Enflasyonun Mart 2020'de yüzde 0,56, Mart 2021'de yüzde 1,08 ve son olarak Mart 2022'de yüzde 5,46 olduğuna dikkat çeken Arzova, enflasyon ölçümündeki 409 maddeden 313'ünde artış olması ile genele yayılan bir enflasyon artışı görülürken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yani vatandaşın genelde kullandığı ürünlerde yüzde 70,33'lik artışın da korkutucu olduğunu iletiyor. 

Enflasyona karşı yapılan bir mücadele görülmediğini, yıl sonu yüzde 60-70 oranında bir enflasyon beklentisi ile Türkiye'nin en büyük problemin enflasyon olduğunu belirtiyor.

TÜİK'e göre Mart ayı TÜFE sadece % 5,46 artmış !

Gelir ve enflasyon uçurumu kapanmıyor!

Prof. Dr. Emre Alkin de enflasyonun sürpriz yapmadığını, sebze fiyatlarında görülen yüzde 100-400 arasındaki yükselişin bunu zaten gösterdiğini belirtiyor. Merkez Bankası yıl sonu hedefinin tutması için bundan sonraki aylarda yüzde 2 ortalama ile gitmesi gerektiğini belirtirken, KDV indirimleri etkisinin kısa süreli olup, bu fiyat artışları ile yaşanan vergi tahsilatının ise zaten yükseleceğinin de altını çizdi. 

Geçmiş yıllarda gelirlerdeki artışla hayat pahalılığı ile uçurumun kapandığını  ama bu dönem bunu da görülmediğini iletti. Dünyadaki enflasyon yükselişinin bizdeki enflasyon kadar olmadığına Türkiye'nin ayrışmasına dikkat çeken Alkin, para politikasında değişim olmazsa sorunun çözülmesinin zor olduğunu da hatırlattı.

Enflasyon ve Para Politikası Açmazı

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
Pucca, Narin'in Babası Arif Güran'ın Halk TV Muhabiri Ferit Demir'e Tehditvari Konuşmasına Sert Çıktı!