Ekonomist Yeşilada: 'Erdoğan Olmayacak Ben Olacağım, 3 Ayda Düzeltemezsem Denize Atlarım'

Atilla Yeşilada, ekonomi analizleri ile geniş kitlelerin yakından takip ettiği bir isim. Yeşilada, Türkiye'de ekonomi yönetiminde yapılanları tek tek anlatırken, sunduğu çözüm ile 3 ayda işlerin düzeleceğini iddia etti.

“Olmazsa kendimi Ahırkapı'dan suya atarım”

Ekonomist Atilla Yeşilada, 3 ay içinde ekonomide düzelme görüleceğini iddia ettiği formülü için “Olmazsa kendimi Ahırkapı'dan suya atarım” derken, verdiği formül için, 'Bu üçünü yapın, Türkiye'ye 3 ay içinde 20 milyar dolar para girer. Tabii 3 ayda enflasyonu 5'e indiremezsiniz ama halk işlerin süratle iyiye gittiğini görür. Bu oyun bitti artık” diye ekledi. Sözcü’den Ruhat Mengi’ye konuşan Yeşilada, ekonomi yönetiminde yapılanlar değinirken, dolar/TL'da da deprem olacak dedi.

Yeşilada'nın ekonomiyi kurtarmak için 3 maddelik formülü şu şekilde:

1 - Merkez Bankası bağımsızdır, istediği kadar faiz artırır, hükümetin söyleyecek hiçbir sözü olamaz.

2- AB'de Kamu İhale Kanunu neyse alıp Türkçe'ye çeviriyorum, bütün ihaleleri şeffaflaştırıyorum.

3- HSK'dan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanı'nın Müsteşarı'nı çekiyorum, HSK bütün kararlarında bağımsızdır, karışmıyorum. Bu üçünü yapın, Türkiye'ye 3 ay içinde 20 milyar dolar para girer.

Bu üçünü yapın, Türkiye'ye 3 ay içinde 20 milyar dolar para girer. Tabii 3 ayda enflasyonu 5'e indiremezsiniz ama halk işlerin süratle iyiye gittiğini görür. Bu oyun bitti artık.

Yeşilada, yüksek enflasyon rakamları üzerinden ekonomi yönetimini eleştirdi.

90'lara dönüyoruz, o zaman da enflasyon bir yıl 90, bir yıl 70 olurdu. Halkın durumu fark etmezdi ki enflasyonda herkes tedbirini enflasyon daha yüksek olacakmış gibi alırdı. Ama burada artık ip koptu, buradan 3 haneli enflasyona gidiyoruz, bu politikalarla bunun engellenmesi imkansız.

3 ay içinde dövizde deprem mi bekliyor?

Benim şahsi hesabım; yılbaşından bu yana MB ısrarla reddetmesine rağmen 8 milyar dolardan fazla dolar satarak döviz kurunun yükselmesini engellemiş durumda. Bu da tabii yakında MB'nin cebindeki paranın biteceği anlamına gelir. Ben 'dövizde kriz ya da deprem olacak' derken -artık deprem, buhran kıyamet hepsi aynı şey- iş buraya geliyor. Merkez'in rezervi bitince teslim olacak. Teslim olacak ne demek sermaye kontrolleri gelecek. Türkiye'ye kimse kredi bile vermeyecek 'Bizim de paramıza el koyarlar' diye ve oyun bitecek orada.

"Burada artık ip koptu, 3 haneli enflasyona gidiyoruz. Bu politikalarla bunun engellenmesi imkansız."

AKP'nin kafasındaki şu; Biz doların artmasına müsaade etmezsek enflasyon da yatışır. Bu da ekonomik cehaletin derecesini gösteriyor çünkü şu anda Türkiye'de tabii ki dolar kurunun artışı enflasyon için önemlidir ama asıl önemlisi beklentiler değişti. İnsanlar, şirketler, işçiler, doktorlar, herkes enflasyonun yükselmesini beklediği için, ‘enflasyon yükselecekmiş gibi fiyat’ talep ediyor. Ve siz bu beklentiyi kıramadığınız sürece Türk Lirası değer kazansa da enflasyon düşmeyecek! 

Erdoğan artık bir hayal aleminde yaşıyor, gerçeklerle bağlantısı tamamen koptu, biz buna ‘yankı odası’ diyoruz, yani o konuşuyor, etrafındakiler de aynısını tekrarlıyor.

Artık kimse dinlemiyor, ana akım medya Twitter oldu, Youtube oldu, Instagram oldu, buralarda da AKP'nin hiçbir mevcudiyeti yok, halk da aldanmıyor zaten, anketlerden de görüyoruz.

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
07.04.2022

FÖŞ döktürmüş gene

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ