Yeni haftanın ilk gününde ABD vadeli endeksleri, Çin'den gelen zayıf verilerin Asya'da yukarı hareketi sınırlaması, ABD Senatosu'ndan bir heyetin Tayvan'a gitmesinin ABD ile Çin arasında gerilimi yüksek tutmasının etkisi ile negatif seyir izledi. Avrupa'da ise bazı ülkelerde piyasalar tatilde olsa da önde gelen borsalarda yukarı yönlü bir seyir hakim.
Analistler Avrupa'nın olumlu ekonomik veriler sonrası geçtiğimiz haftadan gelen pozitif trendi sürdürmeye çalıştığını belirtiyorlar.
Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,42, S&P 500 yüzde 0,41 ve Nasdaq yüzde 0,14 oranında ekside güne başladı. Avrupa'da FTSE 100 endeksi yüzde 0,06, DAX yüzde 0,03 ve Eurostoxx 50 yüzde 0,17 oranında yukarıda seyretti.
Asya borsalarında haftaya başlarken, yoğun haber ve veri akışı karışık bir seyre neden oluyor. Çin'de öne çıkan verilerde perakende satışlar yüzde 2,7 ve sanayi üretimi yüzde 3,8 oranın artarak beklentilerin altında kaldı. Çin Merkez Bankası (PBoC) 1 yıllık borçlanma faizini yüzde 2,85'ten yüzde 2,75'e indirirken, borsada kayıplar görülse de toparlandı. Japonya'nın da ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2,2 oranında büyümesi piyasa beklentilerini karşılamadı.
Japonya'da Nikkei 225 yüzde 1,1 oranında yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi düşüşle günü tamamladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yatay seyretti.
Ekonomik veri diye okuyunca olağan ve olağanüstü gelişen matematiksel rakamlar geliyor gözümün önüne. Türkiye için bu kavramları kullanmayın lütfen daha ekstrem daha haşin terimler bulun Türkiye'ye.