Ekonomik Takvim Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Piyasa içerisinde gerçekleşen fiyat değişimlerini anlayabilmek ve bu değişimlerden maksimum oranda yararlanabilmek için ekonomik takvim takibi yapmak ve bu takip sırasında karşımıza çıkan ekonomik göstergeleri doğru yorumlayabilmek oldukça önemli. Yazımıza öncelikle ekonomik takvimin ne olduğuyla başlayacağız. Sonrasında ekonomik takvim üzerinden takip yaparken nelere dikkat edilmeli, nasıl doğru yorumlanabilir konularını örnek görsellerle açıklamaya çalışacağız.

Ekonomik takvim; gün, hafta, ay ya da özellikle seçtiğimiz tarih aralıklarında uluslararası piyasalarda açıklanmış ya da açıklanacak ekonomik verileri takip edebileceğimiz bir kaynak. Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi, ekonomik takvim üzerinde hangi ülkeden hangi zaman aralığında, hangi verinin açıklanacağını önem dereceleriyle birlikte gözlemleyebilmemiz mümkün. Ancak asıl dikkat etmemiz gereken nokta takvimin sağ kısmında yer alan ‘önceki-beklenti-açıklanan’ kısımları olacak.

Özellikle temel analiz içerisinde dikkate aldığımız ekonomik takvimlerde yer alan rakamların doğru yorumlanabilmesi için bir ülke ekonomisinde neler ifade ettiğini bilmeliyiz. Bu nedenle verileri önem dereceleriyle birlikte dikkate almamız gerekiyor. Her veri aynı önem derecesine sahip olmadığı gibi, aynı oranda fiyat hareketliliğine de neden olmayacaktır.

Rakamlar noktasına geldiğimizde, açıklanan rakamların yanında beklentilerin de büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Beklenti rakamları, önceki dönem açıklanan rakamlar ile karşılaştırma yaparak verinin olumlu ya da olumsuz olarak yorumlanabilmesini sağlar. Aynı zamanda veri saatinden önce görebileceğimiz hızlı fiyatlanmaları anlamlandırabilmek adına da önemlidir. Bu gibi örnekleri teknik nedenlerin yanında, beklenti fiyatlanması olarak açıklayabilmek de mümkündür. Verilerin veri saatinde hızlı fiyatlanma sağlamamasının nedenlerinden biri olarak bu erken fiyatlanma örneklerini gösterebiliriz. Ayrıca beklentilere odaklanıp, verilerin beklenti dışında gelebileceği ihtimali de gözardı edilmemelidir. Bu nedenle gün içinde scalpingler dışında işlem değerlendirmek için veri saatini kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

Açıklanan verilerin doğru yorumlanabilmesi için ise, bir ülke ekonomisi içinde hangilerinin ekonomik gücü ölçümleyebilmek adına öncü veri olarak kabul gördüğünü bilmek, onu diğer bileşenlerden ayrıştırmak için önemli olacaktır. Bahsettiğimiz bu öncü verilere; faiz açıklamaları, tarımdışı istihdam değişimi (nfp), işsizlik ve istihdam oranları, gayrisafi yurtiçi hasıla, tüketici fiyat endeksi (cpi), üretici fiyat endeksi (ppi) gibi verileri örnek gösterebiliriz.

Ekonomik Takvim

Ekonomik Takvim Genel Bakış

Örnekleri daha kolay anlayabilmek için veri saatlerinde gerçekleşen fiyat hareketliliklerini görsellerle anlatmaya çalışalım.

Yukarıdaki grafikte mavi alanla gösterilen kısım 04.12.2014 tarihinde gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin basın açıklaması sırasında oluşan 170 pips fiyat hareketliliğini gösteriyor. Özellikle merkez bankası başkanlarının para birimlerine etkisi çok yüksek. Yukarıda verdiğimiz örnek gibi, o gün tarihli faiz kararında herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen, hemen sonrasında gerçekleşen basın açıklamasında yapılan açıklamalarla birlikte euro üzerinde sert hareketlilikler gözlemlenmiştir.

Bir gün sonrasına baktığımızda ise kırmızı alanla gösterilen kısım, ile her ayın ilk Cuma’sı 15:30’da ABD’den aldığımız ve tarım endüstrisi dışında son ay içinde çalışan kişi sayısındaki değişiklikleri  gösteren ve o saat aralığında 110 pips fiyat hareketliliğine neden olan tarımdışı istihdam değişimini görüyoruz. Tarım dışı istihdamda olumlu gelen verilerle birlikte dolar değer kazanmış ve paritenin ters etkisiyle euro üzerinde sert satış dalgaları gözlemlenmiştir.

17.12.2014 tarihinde gerçekleşen FOMC toplantı tutanakları;

FOMC (Federal Open Market Committee), ABD Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’dir. FOMC’nin istihdamı arttırmak, enflasyonu ve ekonomik denge unsurlarını kontrol altında tutmak, ekonomik büyümeyi sağlayıcı düzenlemeler yapmak gibi makro düzeyde görevleri vardır. Yıl içerisinde 8 kez toplanarak ekonomik gidişata yönelik değerlendirmeler yapılır ve para politikalarına ilişkin çeşitli uygulama kararları alınır. Bu nedenle FOMC’ye ilişkin açıklamaların yapıldığı akşamlar piyasa içerisinde sert fiyat hareketlilikleri görmek mümkündür. Aşağıdaki örnekte de son FOMC’de gerçekleşmiş 150 pipslik fiyat hareketliliği görülmektedir.

Yazının bütününde sözünü ettiğimiz etkenlerin her birinin piyasalardaki fiyatlanmalar üzerinde etkili olduğu, ancak tek başına yeterli olmadığı unutulmamalıdır. Ekonomik takvimler, temel analizin bir parçası olarak ele alınmalı ve analizin temel ve teknik tüm bileşenlerle tamamlanmasına dikkat edilmelidir.

Yazar : Nazlı Ece Kulak 

Popüler İçerikler

İkbal ve Ayşenur'u Vahşice Katleden Semih Çelik'in Annesi ATV'ye Konuştu: "İkbal Oğlumu Rahat Bırakmadı!"
Gelinim Mutfakta'nın Popüler Kaynanası Beyhan Hanım'ın Kaşlarının Bi' Garip Değişimi
'Prof. Dr.' Unvanlı Ebubekir Sofuoğlu: "İslam Hassasiyetiyle Yetiştirilseydi Namahrem Katille Tanışmayacaktı"