Ekonomik Kriz Nedeniyle Aylardır Protestolara Sahne Olan Lübnan 'İflas Ettiğini' Duyurdu

Aylardır protesto gösterilerinin düzenlendiği Lübnan'da Başbakan Hassan Diyab, bugün vadesi dolacak 1.2 milyar dolarlık borç ödemesini yapamayacaklarını duyurdu. Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını ve dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Diyab geçtiğimiz gün Lübnanlılara seslendiği televizyon konuşmasında, Lübnan'ın 2020'de toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını belirtti. 

Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetti.

Diyab, "Lübnan, dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda" ifadesini kullandı.

Lübnanlıların yüzde 40'ından fazlasının önceki politikalar nedeniyle kendilerini yoksulluk sınırının altında bulabileceğini aktaran Diyab, ülkesinin vadeleri dolan borçları ödeme gücü bulunmadığını ve borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışacağını ifade etti.

Borçları ödemeyi askıya alma kararının yoğun ve dikkatli çalışmaların ardından alındığını ve bu kararı alırken vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduklarını anlatan Diyab, Lübnan'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışan bir ülke olduğunu ancak halihazırda borçlarını zamanında ödeme gücü bulunmadığını dile getirdi.

Lübnan'ın, 1 milyar 200 milyon dolar, 2 milyar 700 milyon dolar ve 700 milyon dolarlık 3 ayrı eurobond tahvili senedi ödemesi bulunuyor. Bunlardan ilk kısmının vadesi bugün yani 9 Mart'ta, ikincisi nisan ayında, üçüncüsü de bu yıl içinde doluyor.

'WhatsApp vegisi' yeni protestolara yol açtı

Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı Ekim 2019'da başlayan protestolar kısa sürede tüm ülkeye yayılmış, yaşanan çatışmalarda da çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Hükümetin gelirleri artırabilmek için internet üzerinden yapılan telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurması protestoların daha artmasına neden olmuştu.

Detaylar için 👇

'WhatsApp Vergisi' Bardağı Taşırdı: Lübnan'da Son Yılların En Geniş Protestosu

Göstericiler Başbakan Saad el-Hariri'yi istifaya zorladı

Ülkedeki protestolar üzerine Saad el-Hariri başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti 29 Ekim 2019'da istifa etmişti. 

Hariri'nin yeniden başbakanlık görevine yanaşmaması üzerine eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümet kurulmuştu.

Ocak 2020'de Beyrut'taki göstericiler bankaları taşladı 🎥

Lübnan son yılların en ağır ekonomik krizini yaşıyor

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Kamu borçlarının gayrisafi milli gelire oranı yüzde 150. Bu oran ile Lübnan dünya sıralamasında üçüncü durumda. Ülkede işsizlik oranı yüzde 25 iken gençler arasında bu oran yüzde 37'yi buluyor. 

Dünya Bankası verilerine göre, nüfusun yaklaşık üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

19 Ocak'ta yapılan protestolarda göstericilerin “devrim” sloganları dikkat çekmişti.

AA ve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
YORUMLAR
09.03.2020

Adam çıkıp doğruları söyleyebiliyor hiç değilse... Bizde, ekonomi iyiye gidiyor... Yüzde bilmem kaç büyüdük... Bakın burası çokomelli fln... Uyutuyorlar...

Erdoğan' dan bi bok öğrenememişsiniz Lübnan. Verelim mi size 20 yıllığına bizim Asrın Liderimizi?

09.03.2020

10 yıl sonraki Türkiye'yi gördüm sanki

09.03.2020

10 yıl iyimser bir süre bence bu gidiş ile...

TÜM YORUMLARI OKU (27)