Ekonomiden Anlamayan da Anlar: Veriler Bize Ne Anlatıyor?

Bugün biri TÜİK ikisi TCMB tarafından 3 veri açıklandı. TÜİK, Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri verisini açıklarken, Merkez Bankası da İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi ile İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'nı açıkladı.

Bu veriler bize ne anlattı bakalım.

Önce verilere bakalım! İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), Mart ayında bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 77,3 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), 2022 yılı Mart ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1761 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirdi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,0 puan artarak yüzde 78,2 seviyesinde gerçekleşti.

www.tcmb.gov.tr

Kapasite kullanım oranındaki artışın sınırlı olduğu görülürken, sanayide Ocak ayı sonunda yapılan elektrik kesintilerinin Şubat yansıması sonrasında baz etkisi de oluşturabileceği göz önüne alınabilir.

Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mart ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %6,2, perakende ticaret sektöründe %3,1 ve inşaat sektöründe %2,0 azaldı.

Güven endeksi hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde düştü

data.tuik.gov.tr

Sektörlerin güven durumlarında da görüldüğü gibi hizmet sektörü öncülüğünde güven durumları azalışa geçmiş görülüyor. Bunun ana kırılımını eylül ayında görmeye başlarken, perakende de bu geç görüldü çünkü kurlardaki yükselişin tüketime yansıması bir yandan tüketicinin fiyatlara yansımadan ihtiyaç tamamlaması olarak da algılanmıştı.

2022 yılı Mart ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 108,5 oldu.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut toplam sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde gerçekleşti.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak 108,2 oldu.

www.tcmb.gov.tr

Bu grafik ile devam edelim!

Görülen grafik TCMB'nin iktisadi yönelimler ve Reel Kesim Güven Endeksi raporundan alıntı ile başlığında da görüldüğü gibi, üretim hacmi iç ve dış piyasa sipariş miktarını gösteriyor. Mavi çizgi olan dış piyasa sipariş miktarındaki azalma dikkat çekici ki son ekonomi modelinde cari fazlayı hedeflememiz ile bu çizgi daha da ön plana çıktığı bir dönemde. İç piyasada ise görülen iyileşme yılbaşından bu yana olan kısmı temsil ederken, enflasyondaki artışta hızlanma beklentisini de anlatıyor olma ihtimali yüksek. Zaten kırmızı çubukların gösterdiği üretim hacmi gerekli olan karşılaştırmayı yapmaya imkan sağlıyor.

Birim maliyetler ve satış fiyatları yüzünü yukarı yönlü çevirmiş durumda

3 aylık bazda alının bu grafikler de 2022 Ocak-Şubat-Mart son nokta olduğunda önceki 3 aydaki kur artışları, enflasyondaki yükselişin etkileri görülmeye başlanıyor. Yani birim maliyetler artıyor, satış fiyatları da artıyor.

İyimserlik geriliyor

'İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7,0‘a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 65,2‘ye gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 27,8’e yükselmiştir.' bunu biz değil Merkez Bankası anket sonuçları söylüyor.

Tüm bu veriler ışığında sektörlerde beklentilerin çok olumlu olmadığı sinyallerini önümüzdeki aylarda diğer veriler ışığında da izlemeye devam edeceğiz.

Sizin beklentiniz ve güveniniz ne yönde?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu