Ekonomideki Tabloyu Merak Edenlere: 23-30 Eylül Türkiye ve Dünya Piyasalarında Neler Yaşandı?

Doların uzun bir aradan sonra 6 seviyesinin altına düşmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin piyasalarda yarattığı olumlu hava ile BIST 100 endeksinin 100.000 seviyesinin üzerine yükseliş gerçekleştirdiği bu hafta ülkemiz adına olumlu geçti. Dünyada ve ülkemizde yaşanan önemli gelişmeler ve konu başlıklarını sizler için derledik.

Fed bu yıl üçüncü kez faiz arttırdı! Trump karara tepkili.

Fed 25 baz puanlık artışla politika faizini yüzde 1,75-2 aralığından yüzde 2-2,25 aralığına yükseltti. Karar metninde 'FOMC, iş gücü piyasası şartları ve enflasyon açısından gerçekleşen gelişmeler ve beklentiler ışığında, federal fonlama oranını yüzde 2-2,25 aralığına yükseltme kararı aldı.' açıklaması yapıldı. 

Ancak genişlemeci mali politika taraftarı olan ABD Başkanı Donald Trump 'Ülke olarak harika performans gösteriyoruz. Ne yazık ki Fed faizi biraz artırdı, çünkü çok iyi gidiyoruz. Faiz artırımından memnun değilim.' diyerek faiz artırımını eleştirdi. 

Fed başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımına yorumu ise 'Büyüme çok sağlıklı bir hızda devam ediyor. İşsizlik düşük, çalışanların sayısı istikrarla artıyor ve ücretler yükseliyor. Enflasyon düşük ve durağan. Bunların hepsi iyi işaretler.' oldu.

Rahip Brunson, İdlib ve diğer olumlu gelişmelerin etkisi ile dolar 6'nın altına geriledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Reuters'in sorularını yanıtladı. 'Brunson olayının bizim ekonomimizle yakından uzaktan bir alakası yok. 2008'de ekonomik sıkıntı yaşandığı zaman, 'Teğet geçecektir' dedim. Şu an ülkemizdeki bu ekonomik sıkıntı zannedildiği gibi abartılacak bir süreç değildir. Türkiye bunu aşacaktır.' açıklamasında bulunan Erdoğan Brunson davasında kararı yargının vereceğini söyledi. Bu açıklama olumlu bir hava yarattı, 12 Ekim'de Brunson krizinin sona ermesi bekleniyor.

İdlib konusunda Rusya ile kısa vadeli bir konsensüsün sağlanması da iyi bir gelişmedir, uzun vadede de işimize yarayabilir. Donald Trump, Rusya'nın operasyonlarının engellenmesinde Türkiye'nin payının büyük olduğunu belirterek 'Türkiye süreçte bize çok yardımcı oldu' dedi.

Dış borç 457 milyar dolar!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, net dış borç stoku 300.4 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve stokun milli gelire oranı yüzde 34.1. Kamu net borç stoku ise 30 Haziran 2018 tarihi itibarıyla 305.9 milyar TL olarak gerçekleşirken, stokun milli gelire oranı ise yüzde 9.0 oldu. Aynı tarihte AB tanımlı genel yönetim borç stoku ise 990.4 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 29.2 oldu.

Ağustos ayında dış ticaret açığı yüzde 59 azalarak 2 milyar 422 milyon dolar oldu.

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre ihracat Ağustos ayında yüzde 6.5 azalarak 12.38 milyar dolar, ithalat yüzde 22.7 azalarak 14.8 milyar dolar oldu. 

İhracatımızda en büyük paya sahip olan motorlu kara taşıtlarında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6 düşüşle 1.29 milyar dolara geriledi. Enerji ithalatımız ise yüzde 6.8 artışla 3.48 milyar dolara yükseldi.

GAZBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan: Doğalgaz fiyatlarında artış kaçınılmaz hale geldi!

Dolardaki artış, ithalata bağımlı olduğumuz petrol ve doğalgazı doğal olarak etkiliyor. Aynı zamanda petrolün fiyatlarının yükselişi de fiyatların yükselmesine neden oluyor. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) başkanı Yaşar Arslan da bu noktalara parmak basarak 'Doğalgaz fiyatı artışında önümüzdeki dönem için bir oran söyleyecek olursak tümünde yüzde 15'lik bir oran söz konusu gibi görünüyor. Konutlara yüzde 9, elektrik üretiminde de yüzde 17 seviyesinde fiyat artışı gerçekleşebilir.' açıklamasında bulundu. Doğalgaza zam haberi bu yıl kış gelmeden geldi.

Avrupa'nın En Ucuz Doğalgazını Kullanıyormuşuz: Petrol Fiyatları ve Dolar Artışı Nedeniyle Yüzde 15 Zam Kapıda

Angela Merkel: "Almanya olarak kalıcı ekonomik büyüme kaydeden Türkiye istiyoruz."

Almanya başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında 'Almanya olarak kalıcı ekonomik büyüme kaydeden Türkiye istiyoruz.' açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise vize serbestisi, Suriye meselesine değindi. Ayrıca 'Alman Hükümeti ile ticaret ve ekonomik alanda 'kazan-kazan' mantığı ile hareket ediyoruz.' açıklamasında bulundu.

Ticari olarak sıkı ilişkiler içinde olduğumuz Almanya ile geçtiğimiz yıllarda araya giren soğukluğun aşılmaya başlandığı şu günlerde bu toplantı ticari, ekonomik ve siyasi boyutlarda büyük önem arz ediyor.

Türkiye'nin Ekonomi Denetimi McKinsey'e Emanet: Peki Şimdi Neler Olacak?

Bu hafta içinde Türkiye'de ve dünyada göze çarpan ekonomik ve finansal gelişmeler kısaca bunlardı.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
28.09.2018

Ek olarak ekonominin düşüşünü dış mihraklara bağlamıştık. şimdi dış mihraklardan olan Mckinsey firmasıyla ekonomi için çalışacakmışız Sayın Bakanımız Berat Albayrak öyle söyledi

28.09.2018

Tırnağımın ucu kadar hakkım varsa, bu saatten sonra size haram olsun

28.09.2018

Kendi söylemleriyle Imf'e borç verebilecekken 457 milyar dolar dış borcu nasıl yaptılar. Neyse aynı şeyleri yazmayacağım. Dolar 6,20 - 5,90 arasında gidip geliyor bir kaç aya 7 lere yaklaşacak, dış borç ödeme dilimleri yaklaşıyor. Faiz arttırımı ile biraz düşürüp tekrar zam yoluna gidecekler ya da katar çin veya iran'dan dış borç alıp piyasayı rahatlatacaklar, piyasa ama bankalar vergi borçları silinen özel sermaye biz değil.

Pasif Kullanıcı
28.09.2018

Dış borç ödeme dilimi nedir? Dış borcumuz kamu değil özel sektör odaklı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ