Ekonomide Maastricht Kriterleri Nedir, Ne Anlama Gelir? Maastricht Kriterleri'nin Maddeleri Nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Açıklamasında dikkat çeken başlıklardan biri de ''Maastricht Kriterleri” oldu. Bakan Şimşek'in bu açıklamasının ardından Maastricht Kriterleri ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Avrupa Yakınsama Kriterleri olarak da bilinen Maastricht Kriterleri'nin ekonomide ne anlama geldiği merak ediliyor.

Peki Maastricht Kriterleri nedir, ne anlama gelir? Maastricht Kriterleri maddeleri neler? İşte Maastricht Kriterleri ile ilgili detaylar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde Twitter'dan ekonomiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında ekonomi programlarının üç temel bileşeni olduğunu belirten Şimşek, 'düşük enflasyon', 'mali disiplin' ve 'finansal istikrar' diyerek üç bileşeni sıraladı.

Şimşek, dikkat çeken bu açıklamasında istikrar ve enflasyon vurgusunu da yaparken ekonomi programının üç bileşenini anlattı.

''Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi; yani deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyeye çekilmesi''ni üç temel bileşenden biri olduğunu belirtti.

Bu açıklamaların ardından Maastricht Kriterleri ile ilgili araştırmalar hız kazanmaya başladı. Pek çok kişi Maastricht Kriterleri'nin ne anlama geldiğini merak ediyor

Ekonomide sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olan Maastricht Kriterleri, Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılabilmeleri için büyük önem taşıyor.

Maastricht Kriterleri Nedir, Ne Anlama Gelir?

Avrupa Yakınsama Kriterleri olarak da bilinen Maastricht Kriterleri, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Ekonomik ve Parasal Birliğe katılabilmeleri için gerekli şartları belirler. Kopenhag Kriterleri ise AB’ye tam üyelik koşullarının esaslarını belirlemesi açısından oldukça önemlidir.

Maastricht Anlaşması, 9 - 10 Aralık 1991 tarihinde imzalanmış fakat 1993 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşma ile Ekonomik ve Parasal Birliğin (EPB) aşamaları, bu süreçte izlenecek ekonomik ve parasal politikalar ile bunların gerektirdiği kurumsal değişiklikler ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 

Düzenlemeyle birlikte EPB’nin son aşamasına geçiş öncesinde, üye ülke ekonomileri arasındaki farklılıkların giderilebilmesini teminen bazı makro büyüklükler açısından yakınlaşma kriterleri tespit edilmiş ve bunlara uyulmaması durumunda yaptırımlar belirlenmiştir.

Maastricht Kriterleri'nin Maddeleri Neler?

  • Toplulukta en düşük enflasyona sahip (en iyi performans gösteren) üç ülkenin yıllık enflasyon oranları ortalaması ile, ilgili üye ülke enflasyon oranı arasındaki fark 1,5 puanı geçmemelidir.

  • Son 2 yıl itibarıyla üye ülke parası diğer bir üye ülke parası karşısında devalüe edilmiş olmamalıdır.

  • Herhangi bir üye ülkede uygulanan uzun vadeli faiz oranları 12 aylık dönem itibarıyla, fiyat istikrarı alanında en iyi performans gösteren 3 ülkenin faiz oranını 2 puandan fazla aşmayacaktır.

  • Üye ülke devlet borçlarının GSYİH’sına oranı %60’ı geçmemelidir.

  • Üye ülke bütçe açığının GSYİH’sına oranı %3’ü geçmemelidir.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı, Hull City'nin "Türk Bayrağıyla Gelmeyin" Duyurusuna Açıklık Getirdi
Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
YORUMLAR
09.07.2023

Maastricht Türkiyenin şahlanmasını istemeyen dış güjlerin oyunudur. Ekonominin tek kuralı:faiz sebeb enflasyon sonuçtur. Buna karşı çıkan vatan haini terörist fetöcü cahapeli dir. Ezanları susturamayacaksın sayın şimşek!!!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ