Sıfırlanan şey, MB’nin ilginç bir deneyi olan kredi ZK. Sıfırlamış ama yerine kendisine borç verme zorunluluğu getirmiş.
Bunu “Türk Lirası cinsinden nakdi krediler menkul kıymet tesisine tabi varlıkları oluşturur' cümlesi ekleyip ve tesis oranı %30’dur diyerek yapmış
Yani demiş ki: Ey banka! Vereceğin kredinin %30’u kadar DİBS elinde bulunduracaksın Yani elindeki DİBS’in 3,3 katı kredi verebilirsin
3- Diğer düzenleme de kredi büyümesine getirilen sınır. Kredi büyümesi 27 Ağustos-25 Kasım arasında %3'ü, 29 Temmuz-30 Aralık arasında %10'u aşarsa aşan tutar kadar DİBS bulunduracaksın.
4-Diğer düzenleme. Bankalar artık ticari kredilerde faiz oranını referans oranın 1,4 katı uygularsa kredinin %20'si, 1,8 katı olarak uygularsa kredinin %90'ı kadar DİBS bulundurmak zorunda…
…Uygulaması:
Referans oran şu an %16,3
Bankanın verdiği ticari kredinin faizi:
%22,8-%29,3 arası ise verdiği kredinin %20'si
%29,3 üzeri ise verdiği kredinin %90'ı kadar DİBS bulundurmalı
(Bu hafta faiz indirildiği için bu oranlar daha da aşağı düşecek)…
…MB bu düzenlemeler ile neyi amaçlamış:
Kredi büyümesini sınırlandırmak.
Ticari kredilerde faiz oranını sınırlandırmak
DİBS’e talep artırıp hazineye fon sağlamak.
5-TCMB kredi faizleri ile politika faizi arasındaki makastan şikayetçi olduğu için daha fazla faiz talep eden bankaları ilave yükümlülük altına sokuyor.
Bankaların kredi faizlerini düşürememelerinin sebebi zaten onlara yüklediğiniz ilave vade, kur, faiz riski…
…CDS primimiz yurtdışı borçlanma maliyetini artırıyor. Ayrıca uzun süredir düzenlemelerin nereye evrileceği belirsiz, bir banka bu riskleri hesaba katmak zorunda.
6- İş alemi krediye erişememekten şikayetçiyken, ZK neden bankaları ucuz kredi vermeye yönlendirsin?
Kredi koşullarının daha da sıkılaştığını göreceğiz. Bankalar enflasyon endeksli tahvillerle zaten kar ediyor. Neden 'ilave' risk alsın?
…İktidar bütün bankaların kamu bankası olmasını istiyor. Mevduat ve kredi faizinin seviyesini ve kime verileceğini belirlemek istiyor. Oldu olacak tüm bankaları kamu bankası yapıp kurtulun.