Ekonomide Büyük Tehlike: İklim Değişikliğiyle Gelen Kuraklık Tarım Üretimini ve Gıda Fiyatlarını Vuracak!

Kuraklık dünyada gündem olmaya devam ederken, özellikle Türkiye'de yükselen gıda enflasyonu gözleri iklim krizine çeviriyor. Uzmanlar ekimlerin geciktiğini, normalin üzerinde sıcaklıkların ve yağışlardaki azalma sorunlarının fiyatları daha da arttıracağını belirtirken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de katıldığı uluslararası bir toplantıda 2030 yılında yaklaşık 670 milyon insanın hala yetersiz besleniyor olacağının tahmin edildiğini söyledi. Trakya'da da uzmanlar nehirlerin seviyelerinde dip görüldüğünü belirtirken, BM raporu da korkuttu.

Vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmasında en büyük etkenlerden biri olan gıda fiyatlarındaki artış, TÜİK verilerine de yansıyor.

Hükümetin alım gücünde yükselme için enflasyonu düşürmesi, enflasyon için de öncelikle gıdada düşüş sağlaması gerekli görülüyor. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklığın birçok ilde üreticilerin ekimlerine engel olduğunu açıklarken, 60 ilde ekimler için yeterli yağışın olmadığını da söyledi. 

Üreticilerin ekimleri ertelediğini açıklarken, yağış beklendiğini bazı çiftçilerin de kuru kuruya ekim yaptığını söyledi.

Dünyada aylardır düşüş trendinde olan gıda fiyatlarında iklim ana sorun olarak görülmeye devam ediyor.

Bizde Yüzde 100'e Dayandı: Dünyada Gıda Fiyatları Geriliyor! FAO Gıda Endeksinde İstikrar Görüldü

Gübre fiyatlarındaki fahiş yükselişle sorunlar yaşanan tarımsal üretimde ithalatın da çare olmayabileceği konuşuluyor.

Türkiye'nin öncü olduğu ve Rusya’nın yeniden katılımıyla açılan tahıl koridoru buğdayda fiyat artışını duraksatsa da Dünya Bankası ve BM gibi kuruluşlar kışın gıdaya erişimin dünyada özellikle düşük gelirli ülkeler ve insanlar için hayati sorun olacağına dair uyardı. 

ParaAnaliz'in aktardığına göre, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında yağışların yetersiz kalmasının kuraklık riskini artırdığına dikkat çekerken, normalin üzerindeki sıcaklıkların yağış sonrası toprağı daha hızlı kuruttuğunu da belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Paris'te katıldığı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) toplantısında "Küresel Gıda Güvenliği İçin Birlikte Hareket Etmek: Son Krizlerden Alınan Dersler" başlıklı oturumda konuştu.

Kirişci, 2021'de dünyada açlıktan yüz milyonlarca kişinin etkilediğini belirtirken, 2030 yılında bu sayının yaklaşık 670 milyon insan olacağının tahmin edildiğini de ekledi. 

Kirişci, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Eylem On Yılı'nda dünyada gıda sistemlerinin kırılgan olduğunu, yeterli gıdaya erişimin eşit olmadığını belirtirken, salgın, iklim ve savaş ile son 2 yılda bu durumun daha da kötüleştiğini hatırlattı.

Kirişci, küresel gıda güvenliği üzerinde güvensizlik baskısını attırdığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz Tahıl Girişimi'ni başlatan adımları atmasının askıya alınan sevkiyatları, kaldığı yerden devam ettirdiğini vurgulayan Bakan Kirişci, olumlu etkilerinin de hemen görüldüğünü, buğday fiyatlarındaki düşüşle açıkladı.

Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, küresel iklim değişikliğinin yağış rejimlerini etkilemesinin uzun süreli kuraklıklara neden olduğunu açıkladı.

İnsanların iklimi, doğal süreç dışında değiştirdiğini vurgulayan Uludağ, dünya tarihinde bu kadar kısa sürede iklim değişiklik olduğunun görülmediğini açıkladı.

Trakya'da görülen yaz aylarındaki kuraklığın halen sürdüğünü bunu da durumun birçok soruna yol açtığını açıklayan Uludağ, bu yaz yaşanan kuraklığın akarsuların debilerinde ciddi bir düşüşe yol açtığını söylerken, önemli su kaynakları Meriç, Tunca, Arda ve Ergene nehirlerinde su seviyeleri mevsim normallerinin altında görülüyor.

Yağış azlığı ve buna bağlı olarak Trakya'da son yıllarda az görülen kar yağışının nehirleri olumsuz etkilediği belirtilirken, son verilerin oldukça düşük olduğu da vurgulandı.

Verilerin Trakya'nın önemli akarsularının kuruma aşamasında olduğunu gösterdiği belirtilirken, bu bölgenin Türkiye'nin en önemli çeltik sahası olduğuna da dikkat çekildi. 

Doç. Dr. Uludağ, kuraklık ve sıcaklıkların yüksekliğinin tarım faaliyetlerine olumsuz etki yaptığını vurgularken, yağışın azlığı ve sıcaklıkların tarımsal anlamda ciddi bir problem olduğu açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) raporunda buzulların büyük kısmının 2050 yılına kadar iklim krizi etkisiyle yok olacağı açıklandı.

UNESCO'nun “Dünya Mirası Buzullar” adlı raporunda, iklim değişikliğinin başlangıcı kabul edilen buzulların erimesi ele alınırken, 50 alanda bulunan 18 bin 600 buzulun üçte birinin 30 yıl içinde kaçınılmaz biçimde yok olacağı ifade edildi.

Uzmanlar, geri kalanı kurtarmak için küresel ısınmanın durdurulması gerektiğini belirtti. Afrika, Avrupa ve Amerika’da da bazı buzullardan iz dahi kalmayacağı vurgulandı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

İklim Krizinin Ekonomik Krize Dönüşümü: Enflasyonun İçinde Sadece Savaş Yok! Doğa, Kış Hepsi Faturaya Dahil!
Emtiada Öngörülen Değerler Değişiyor! Enflasyon Seyrine Etki Eden Gıda ve Metallerde Ne Bekleniyor?

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
YORUMLAR
07.11.2022

Güzel bir haber

07.11.2022

Yaaa vurmasa şaşarım zaten! İklim değişikliği olmasa da vuruyor gerçi... Şu topraklarda ne eksen yetişmiyor? Daha dün Aksaray'da bu mevsimde yetişen çilek haberi vardı. Adamlar mis gibi üretmiş, doğal, taze. Niye engelleniyor çiftçinin üretmesi? Niye ithale muhtaç kalıyoruz?

07.11.2022

göt kadar yere hala bina dikmeye çalış sonra kriz var de

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ