Türkiye'de ekonomi konusunda sürekli dile getiren yapısal reformları herkes çok merak ediyor. Yapısal reformların ne olduğunu sizler için araştırdık. Yapısal reform hakkında bilmeniz gerekenler için içeriğe buyurun!
Türkiye'de ekonomi konusunda sürekli dile getiren yapısal reformları herkes çok merak ediyor. Yapısal reformların ne olduğunu sizler için araştırdık. Yapısal reform hakkında bilmeniz gerekenler için içeriğe buyurun!
'Ekonomi dışından bir örnek vereyim. Diyelim ki İstanbul’u olası bir depreme karşı daha güçlü bir hale getirmek istiyorsunuz. O zaman eskiden depremlere dayanıklı olarak yapılmamış yapıları yıkıp depreme dayanıklı yapılar yapmanız gerekir. Bu, hem zaman alacak hem de pahalıya çıkacak bir dönüşümdür. Ama tamamlandığında hem kentin görünümü güzelleşecek hem de depremlere dayanıklılığı artacaktır. Ya da ağır çalışan adalet sistemini hızlandırmak için mahkeme sayısını artırmak hukuk alanında bir yapısal reform olarak değerlendirilebilir.'
Ekonomik yapısal reformlardan bahsediyorsak ekonominin düzelmesi için geçici önlemler yerine kalıcı önlemlerin alınması olarak tanımlayabiliriz.
Yapısal reformların ülkede refahın artması, fiyatların istikrarlı hale gelmesi ve ekonominin güçlenmesi gibi sonuçları var.
Yapısal reformlar hemen sonuç vermeyecek belki ama uzun vadede çok daha istikrarlı bir ekonomi sağlayacak.
Yapısal reformların verimli olabilmesi için ekonomik sistemdeki bozukluklar tespit edilerek en doğru reformların ne olacağı tartışılmalıdır.
Cari açık, ülkenin ihracattan çok ithalat yapması anlamına geliyor. Bunu sağlayabilmek için ya ülke içinde tasarruf yapılarak harcama azaltılmalı ya da büyüme ithalata dayalı olmaktan çıkarılmalı.
Enerji tasarrufu yaparak uzun vadede cari açık azaltılabilir.
Bunun yanında ihracatın kalitesinin artırılması da önemli bir reform.
Yine Mahfi Eğilmez bu konuyu şöyle açıklıyor:
'Hukukun üstünlüğünü kabul etmiş ve uygulamasına da yansıtmış, demokratik düzeni işlerlik kazanmış, eğitimini bilimsel temellere dayandırmış, düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmiş toplumlarda yapısal reformlar daha çok ekonomik konuları kapsar. Türkiye gibi bu konuları çözümleyememiş ülkelerde ise ekonomik alandaki reformlar yapısal reformlar için yeterli değildir.'