Ekonomi ve Finans Alanında Sık Sık Dile Getirilen Yapısal Reformlar Nelerdir?

Türkiye'de ekonomi konusunda sürekli dile getiren yapısal reformları herkes çok merak ediyor. Yapısal reformların ne olduğunu sizler için araştırdık. Yapısal reform hakkında bilmeniz gerekenler için içeriğe buyurun!

Yapısal reformlar kavramını ekonomi söz konusu olduğunda çokça duyuyoruz. Peki tam olarak nedir bu yapısal reformlar merak ediyorsanız buyurun 👇

Ekonomist Mahfi Eğilmez, yapısal reformların daha iyi anlaşılabilmesi için ekonomi dışından bir örnek vererek anlatıyor:

'Ekonomi dışından bir örnek vereyim. Diyelim ki İstanbul’u olası bir depreme karşı daha güçlü bir hale getirmek istiyorsunuz. O zaman eskiden depremlere dayanıklı olarak yapılmamış yapıları yıkıp depreme dayanıklı yapılar yapmanız gerekir. Bu, hem zaman alacak hem de pahalıya çıkacak bir dönüşümdür. Ama tamamlandığında hem kentin görünümü güzelleşecek hem de depremlere dayanıklılığı artacaktır. Ya da ağır çalışan adalet sistemini hızlandırmak için mahkeme sayısını artırmak hukuk alanında bir yapısal reform olarak değerlendirilebilir.'

Kısaca yapısal reformlar bir sistemin daha iyi çalışmasını sağlamak için yeniden yapılandırılması.

Ekonomik yapısal reformlardan bahsediyorsak ekonominin düzelmesi için geçici önlemler yerine kalıcı önlemlerin alınması olarak tanımlayabiliriz.

Yapısal reformların amacı ülkenin üretkenliğini ve istihdamını artırmak.

Yapısal reformların ülkede refahın artması, fiyatların istikrarlı hale gelmesi ve ekonominin güçlenmesi gibi sonuçları var.

Kalıcı önlemlerin geri dönüşü biraz uzun sürse de ekonominin tamamen düzelmesi için bu önlemler gerekli.

Yapısal reformlar hemen sonuç vermeyecek belki ama uzun vadede çok daha istikrarlı bir ekonomi sağlayacak.

Yapısal reformları gerçekleştirebilmek için öncelikle neyin bozuk olduğunun doğru saptanması gerekiyor.

Yapısal reformların verimli olabilmesi için ekonomik sistemdeki bozukluklar tespit edilerek en doğru reformların ne olacağı tartışılmalıdır.

Ekonomi alanında yapısal reformların en önemlisi cari açığı düşürmek.

Cari açık, ülkenin ihracattan çok ithalat yapması anlamına geliyor. Bunu sağlayabilmek için ya ülke içinde tasarruf yapılarak harcama azaltılmalı ya da büyüme ithalata dayalı olmaktan çıkarılmalı.

Yine başka bir yapısal reform enerji tasarrufu yapmak. Bilindiği üzere enerji ithalat kaleminin büyük bir kısmını oluşturuyor.

Enerji tasarrufu yaparak uzun vadede cari açık azaltılabilir.

Başka bir yapısal reform ise istihdamı ve üretimi teşvik etmek. Bu reformlarla birlikte yatırımlar da teşvik edilmeli.

Bunun yanında ihracatın kalitesinin artırılması da önemli bir reform.

Ekonomik yapısal reformlardan bahsederken uzmanlar bunu sadece ekonomi alanındaki reformlarla sınırlandırmıyor. Ekonomiyle yakından ilişkili siyaset, yargı ve diğer birçok konudaki reformlar da yapısal reformlardan sayılıyor.

Yine Mahfi Eğilmez bu konuyu şöyle açıklıyor:

'Hukukun üstünlüğünü kabul etmiş ve uygulamasına da yansıtmış, demokratik düzeni işlerlik kazanmış, eğitimini bilimsel temellere dayandırmış, düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmiş toplumlarda yapısal reformlar daha çok ekonomik konuları kapsar. Türkiye gibi bu konuları çözümleyememiş ülkelerde ise ekonomik alandaki reformlar yapısal reformlar için yeterli değildir.'

Popüler İçerikler

THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu