Ekonomi Paketinde Açıklanan KGF İşe Yarayacak mı? Uzmanlar Ne Diyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, açıkladığı ekonomi paketinde toplamda 60 milyar TL olan üç yeni KGF paketinin devreye alınacağını belirtmişti. Paketin detaylarında ise 25 milyarlık yatırım destek paketi, yine 25 milyar liralık ihracat destek paketi ve 10 milyarlık da işletme harcamaları destek paketi devreye alınacak. Nebati’nin sunumunda da aktardığı gibi krediler imalat, ihracat, tarım, turizm, teknoloji, toptan ve perakende sektörlerine verilecek.

Nebati tarafından açıklanan ekonomi paketinde KGF kredileri iş dünyası ve uzmanlar tarafından nasıl karşılandı?

'Sistem, suistimal ve yolsuzluğa açık'

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin cumartesi günü açıkladığı 60 milyar TL'lik kefalet paketinin amacına uygun kullanılması için iş dünyasına yaptığı uyarıları değerlendirdi. 'KGF'de 'farklı kullanım' nasıl önlenecek?' diye soran Toker, Bakan Nebati'nin haksız olmadığını ifade ederken, Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin daha önce amacı dışında kullanımının Sayıştay raporlarına da yansıdığını belirtti.

'Hazine ve Maliye Bakanı'nın yaptırım uyarısı boşuna değil. Sistem, suistimal ve yolsuzluğa açık' diyen Toker, Sayıştay raporundaki bazı bulguları şöyle aktardı:

KGF'de kontroller yanlış ve eksik yapılmıştı

'KGF sisteminden yararlanabilmek, belirli koşullara bağlı. Sayıştay denetçileri incelemiş. Ve kefaletin tahsisi aşamasında, kontrolü gerektiği halde bu kontrollerin yapılmadığını; yanlış, eksik yapıldığını saptamış. Raporda bu konuyla ilgili bazı başlıklar:

  • Vergi dairesine ve SGK'ya vadesi geçmiş borcun ödenmemesi ya da ilgili kurumlardan alınan yazılarda tahrifat yapılması,

  • Kredi verenlerce Protokole aykırı olarak kredi kullandırılması,

  • Kredi başvurusu sırasında kredi verenler tarafından yararlanıcılar için Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ) ve KOBİ dışı tanımının sisteme hatalı girilmesi.

Söz konusu ret sebepleri incelendiğinde, bunların kefalet tahsis aşamasında kontrol edilmesi gereken hususlar olduğu görülmüştür.”

İnşaat sektörü de kredi bekliyor!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı altı sektörü içeren 60 Milyar TL’lik yeni KGF paketinde inşaat sektörü yer almıyor. İnşaat sektörü temsilcileri yeni KGF destek paketinin içerisinde olmadıklarını ve dahil edilmeyi talep ettiklerini söyledi. Bloomberg HT'den Cemre Nur Karaca haberine göre, sektör temsilcileri inşaat sektöründe ciddi arz eksikliği olduğunu ve üretim maliyetlerinin iki katına çıktığından işletme sermayesi bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas üç yıldır inşaat sektörünün çok zorlu bir süreç yaşadığını ve maliyetlerin iki katına çıktığını söyledi. Elmas, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı KGF destek paketinde inşaat sektörünün de yer alması gerektiğini söyledi.

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “KGF desteğini çok olumlu bulmakla beraber, inşaat sektörünün gündeme alınmamış olması beklentilerimizi farklılaştırdı. Türkiye’de gayrimenkul sektörü inşaat sektörü ülkenin lokomotif sektörlerinden biri. Hele ki bugün kira arzını stok konut arzını konuştuğumuz bugünlerde inşaat sektörünün bir şekilde KGF’ye dahil edilmesini ekonomik büyümeye büyük bir katkısı olacaktır.” açıklamalarında bulundu.

'Köklü bir çözüm gelmemiştir'

Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin cumartesi günü açıkladığı 60 milyar liralık kefalet hacmi olan Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerini değerlendirdi. Zelyut, Türk firmalarının rekabet yeteneği kalmadığını, bu firmaların yüksek maliyetler nedeniyle batması durumunda hükümetin bu faturayla karşı karşıya kalacağını ancak hükümetin bunu seçim sonrasına bırakmak istediğini ifade ederek şöyle devam etti:

'AKP işin sadece 60 milyarlık KGF ile dönmeyeceğini biliyor. Vatandaşın yastık altındaki altını. AKP ekonomi yöneticilerinin iştahını 250-300 milyar dolarlık altın kabartıyor. Yüzde onu gelse Allah bereket versin seçimleri alırız diyorlar.

Ancak ekonominin çalışma şekli yanlışken, dış girdiye bağlı sistemi hangi vatandaş fonlamak ister. AKP eğer kaynak istiyorsa önce tasarruf etmesi gerekmez mi? Yani saraylar, uçaklar, makam arabaları, 3-5 maaşlar, garanti paralardan oluşan bütçe savurganlığını fonlamak için vatandaş altınını verir mi?

Vatandaşın önüne tarım ve sanayide kalıcı, köklü bir çözüm gelmemiştir. AKP'nin seçim başarısı için kim kefen parasını verir?'

Bakan Nebati ne demişti?

Nebati iş dünyasına yönelik olarak açıkladığı ve 60 milyar TL hacmi olan KGF desteklerine ilişkin olarak iş dünyasına 'Yatırım ve üretim önceliğimiz bir tarafa gitti. Farklı bir şekilde kullanım da maalesef yaşandı. Buna izin vermeyeceğiz. Sıkı takipçi olacağız. Fatura ve sözleşme ile belgelendirme zorunluluğu getirilmiştir. ‘Parayı ver karışma, işime bakma' yok.' uyarısını yapmıştı.

Bu içerikler de ilginizi çekecek...

Yeni Ekonomi Paketi: Erdoğan, Gıdadaki KDV'nin Yüzde 8'den Yüzde 1'e Düşürüldüğünü Açıkladı
Etiketlerde KDV İndirimi: Denetimler Başladı, Zincir Marketlerden Açıklamalar Geldi
Altın Hesaplarının Cazibesini Artırmak İçin Ekstra Haklar Tanınacak mı?
Ekonomistler KDV İndiriminin Fiyatlara Yansımasını Yorumladı: İndirim Kime Yarayacak?
Kriz Daha da Derinleşebilir! Eski Ekonomi Bakanından Korkutan Uyarı

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler