Bir A bankasının elinde 100 milyar TL bulunuyor. Swap anlaşması yapılacak diğer bankada ise 15 milyar dolar var. A bankası 100 Milyar TL'yi B bankasına veriyor ve karşılığında 15 milyar doları alıyor. İki banka da vade süresi olarak tek seferlik 1 yıl üzerinde anlaşıyor. Kur sabitleme, faiz oranları gibi konular iki banka arasında kararlaştırılıyor. Sabit bir kur olabildiği gibi değişken oran da belirlenebilir. TL faiz %10, dolar %5 olsun.
Bu durumda 1 yılın sonunda;
A bankası aldığı 15 milyar dolar'ı geri veriyor ve bununla birlikte 15 milyar doların anlaşılan faizini de karşı tarafa ödüyor. Toplam geri ödeme 15,75 milyar dolar oluyor.
B bankası kabul ettiği ve aldığı TL'yi geri veriyor ve anlaşılan TL faizi üzerinden A bankasına ana para ile birlikte ödeme yapıyor. Toplam geri ödeme 110 milyar TL oluyor.
A bankası bunu neden yapıyor?
Eğer kısa vadede dolar olarak ödemesi gereken bir borcu varsa swap ile edindiği dövizi bu ödemede kullanıyor ve nakit akışı sağlanıyor. Daha sonra beklediği döviz cinsinden ayrı bir kazancı ise swap borcunu ödemek için kullanabiliyor.
Bir sonraki swap bu swaptan daha güzel olacak,bir sonraki swaptan sonra güzel olan swap sonra ki swaptan çok daha güzel olacak,böyle güzel güzel swaplaşacağız işte.Yoksa ekonomi uçuyor,biz bu işlemleri sırf swap olsun diye yapıyoruz,swap demek sevap demek,inanmayan atv seyretsin
Bakanları swaplasak daha kârlı olacağımızdan %100 eminim.
kısacası bir bankaya borcunuz var ödemekte sorun yaşıyorsunuz. Gidip diger bankadan faizli para çekip onu ödüyorsunuz...