Ekonominin yüzde 6 büyüdüğü 2019'un son çeyreğinde işsizlik artmaya devam etti. Aralık 2019'da işsizlik yüzde 13,7'ye, genç işsizliği ise yüzde 25'e yükseldi. Uzmanlara göre, tüketim odaklı büyüme işsizliğe çare olmuyor.
Ekonominin yüzde 6 büyüdüğü 2019'un son çeyreğinde işsizlik artmaya devam etti. Aralık 2019'da işsizlik yüzde 13,7'ye, genç işsizliği ise yüzde 25'e yükseldi. Uzmanlara göre, tüketim odaklı büyüme işsizliğe çare olmuyor.
DW Türkçe'den Aram Erkin Duran'ın haberine göre, 2019'un ilk üç çeyreğinde yaşanan ekonomik küçülme ardından son çeyrekte ekonomi yüzde 6 büyüme kaydetti. Ancak bu büyüme işsizliğe çare olmadı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık 2019 dönemi iş gücü istatistiklerine göre, Kasım 2019'da yüzde 13,3 olan işsizlik oranı, Aralık'ta yüzde 13,7'ye çıktı. İşsiz sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişiye ulaştı.
TÜİK verilerine göre, istihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 bin kişi artarak 27 milyon 658 bin kişi olurken, istihdam oranı ise 0,7 puanlık azalış ile yüzde 44,7 oldu. Aralık ayında, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 225 bin, inşaat sektöründe 119 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 225 bin, hizmet sektöründe ise 122 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 16,5'i tarım, yüzde 20,6'sı sanayi, yüzde 5,4'ü inşaat, yüzde 57,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
İşgücü ise 2019 yılı Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 32 milyon 52 bin kişi olurken, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puanlık azalış ile yüzde 51,8'e geriledi.
Ekonomist Mustafa Sönmez'e göre, Aralık 2019 istihdam ve işsizlik verilerinin bir önceki ay olan Kasım ayına göre iyileşme göstermesi bekleniyordu. Ancak Sönmez, son çeyrekteki yüzde 6'lık büyümenin işsizliği teğet geçtiğine işaret etti. Sönmez, 'Ekonominin 2019'un ikinci yarısı sonrasında toparlanması ve büyüme trendine girildiği iddialarına rağmen, işsizlikte bir iyileşme görülmedi' dedi. Bir önceki yıla göre, yani Aralık 2018 dönemine göre de işsizlikte ciddi bir artış gözlemlendiğini kaydeden Sönmez, büyümenin işsizlik oranına yansımaması hakkında şöyle konuştu:
'2017'de yüzde 10 patikasında olan işsizlik, 2018'de yüzde 13,5, 2019'da ise yüzde 13,7'ye kadar çıkmış oldu. Kent işsizliği ise yüzde 15,8'e ulaşmış durumda. Reel sektörde, özellikle üretici sektörler olan sanayi ve inşaat alanlarında bir türlü toparlanma yaşanmaması nedeniyle kaybedilen istihdamın geri gelememesi gibi bir sorun var.'
İşsizlik verilerinde en çarpıcı sonuç ise, son yıllarda büyük bir hızla artan genç işsizlikte kendini gösterdi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puan arttı ve yüzde 25'e çıktı. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 25,4 seviyesine yükseldi. Bir başka deyişle TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 15-24 yaş arası çalışabilir her dört gençten biri işsiz durumda.
TÜİK verilerine göre, 876 bin üniversite mezunu işsizin yanında, 1 milyon 39 bin üniversite mezunu da iş bulma ümidini kaybettiği, eğitime devam ettiği ya da ev işleriyle meşgul olduğu gibi gerekçelerle iş gücü içerisinde sayılmadı. Dolayısıyla bu 1 milyon 39 bin genç, iş sahibi olmamalarına rağmen, TÜİK'e göre 'işsiz' de sayılmıyor.
Genç İşsizler Platformu Sözcüsü Dr. M. Murat Kubilay, TÜİK ve İŞKUR verileri baz alındığında, Türkiye'de 15-34 yaş grubunda 2 milyon 609 bin gencin işsiz olduğunu söylüyor. Bu yaş grubundaki genç işsiz sayısının İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra Türkiye'nin beşinci büyük il nüfusunu oluşturacak düzeye geldiğini ifade eden Kubilay, daha dikkat çekici olanın ise iş gücü dışında bırakılan üniversite mezunu sayısının yalnızca 1 yılda 200 bin artarak rekor kırması olduğunu kaydediyor.
TÜİK verilerine göre, 15-29 yaş grubunda ne eğitim alan ne de herhangi bir şekilde çalışan veya staj gören genç sayısı 5 milyon 171 bine ulaşmış durumda. İşsiz sayısındaki artışa ek olarak, işsiz kalma süresinin de giderek uzaması dikkat çekiyor.
İŞKUR verilerine göre bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-34 yaş arası genç sayısının son 1 yılda 162 binden 444 bine çıktığını belirten Murat Kubilay, şöyle konuşuyor: 'Tüm bunları hesap ettiğimizde, Türkiye'de gençlerin yüzde 29,2'si hem ekonomik faaliyetlere katkı veremiyor hem de eğitim veya staj yoluyla kendini geliştiremiyor. Krizden önceki ekonomik sistem de işsizliği azaltmazken, kriz ile birlikte genç işsizlik iyice yukarıya çıktı.'
He he ekonomi büyüdü. Negatif mi büyüdü gene? Açıklanan datalara inanmamak lazım. Ekonomi bok gibi dolayı ile işsizlik daha da artacak.
"Bu otomobil yerli ve milli değil" diyoruz. "Vay efendim siz AKP'yi çekemiyorsunuz. 90 yıldır bir şey yapmadınız" falan filan... Dört gün sonra Cumhurbaşkanı yardımcısı "%100 yerli diye bir şey yok. %51 ile başlıyoruz" diyor. Soruyoruz "Bizim Suriye'de ne işimiz var?" Sözde bize cevap veriliyor, "Hâlâ Suriye'de ne işimiz var diyen geri zekalılar..." Sonra hiçbir şey olmamış gibi Rusya ile mütabakat yapılıyor. "Virüsün Türkiye'de olmama ihtimali yok" diye şüphemizi dile getiriyoruz. Emniyet gerçek dışı paylaşım yaptığımızı iddia ettikten üç gün sonra Sağlık Bakanı "Salgının şu an Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek" diye açıklama yapıyor. Ekonomi, eğitim ve sosyal konularda dibi gördük diyoruz. "Dıj mihraklar, Almanya gıskanması..." gibi abuk sabuk savunmalarla görmezden geliniyor. İki dakika biat itaat kültüründen vazgeçip bir sorgulayın anasını satayım.
Vay dış güçler vay. başkanlığınızı çekemiyor bunlar 🤣😂