Ekmeleddin İhsanoğlu Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile çatı aday önerisini görüştü. İki lider Ekmeleddin İhsanoğlu ismi üzerinde anlaşmış görünüyor. Bir anda Türkiye gündeminin zirvesine yerleşen İhsanoğlu hakkında bilmeniz gerekenleri derlemeye çalıştık.

1. Ekmeleddin İhsanoğlu Kimdir?

1943 yılında Kahire’de doğdu. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı.

1974′te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984′te profesör oldu.

İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu. İhsanoğlu, 4 dil biliyor, evli ve 3 çocuk babası.

2. Ödüller...

İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası(2000), Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

2008’de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından Koyre Madalyasına layık bulundu. 2009 yılında Mısır Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Nişanını, Malezya'da en üst sivil unvan olan Tansri unvanını ve 2010 yılında 'İslamofobiye karşı verdiği mücadele ve Keşmir konusundaki çabaları' nedeniyle Pakistan'da en yüksek unvan olan Hilal-i Pakistan unvanını aldı.

3. İİT Başkanlığı

Fas’ta 1969 yılında kurulan 58 üye ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 2005 yılında Genel Sekreteri olan İhsanoğlu, bu göreve seçimle gelen ilk isim oldu.

4. Ekmeleddin İhsanoğlu AKP ile neden karşı karşıya geldi?

AKP ile İslamoğlu'nun yol ayrımı Mısır'daki darbeden sonra gerçekleşti. İhsanoğlu, İslâm İşbirliği Teşkilâtı’nın Mısır’da darbci  yönetime karşı yeterince tavır koymadığı gerekçesiyle başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP tarafından sert eleştirilerin hedefi olmuştu.

Erdoğan: 'İİT'nin aynaya bakacak yüzü kalmamıştır'

Hüseyin Çelik: 'Ne iş yaptığını bilen var mı?'

'@hc_huseyincelik: İslam İşbirliği Teşkilatı Gn. Sek.Prof.Dr.Ekmelettin İhsanoğlu'nun ne iş yaptığını bilen var mı? Bu zat, darbeden sonra Mursi'yi suçlamıştı.'

@hc_huseyincelik: Prof.Dr.E.İhsanoğlu'nun İİT Gn.Sek. seçilmesi için Sn.Cumhurbaşkanımızın ve Sn.Başbakanımızın büyük çabalarını hatırladıkça 'yazık' diyorum.

'@hc_huseyincelik: İİT böyle günlerde sesini yükseltmeyecek de ne zaman yükseltecek. Yoksa teşkilatta her kes parası kadar mı etkin?'

'@hc_huseyincelik: Yoksa Gn.Sisi'ye giden paralarla İİT'nın suskunluk kaynağı aynı mı? Danimarka'nın,Hollanda'nın sesi İİT'ndan daha gür çıkıyorsa bu ne iştir?

5. İhsanoğlu ne cevap verdi?

Art arda gelen bu eleştiriler üzerine Ekmeleddin İhsanoğlu ise bazı televizyon ve gazetelere demeç vererek kendisine yönelik suçlamaları yanıtladı. Mısır’daki darbeye karşı çıkmamakla suçlanan İhsanoğlu, hakkındaki açıklamalardan üzüntü duyduğunu, AK Parti kurmaylarının “gerçekleri söylemediklerini” belirtti ve “Hükümet neden İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplanması için çağrı yapmadı” diye sordu. 

İhsanoğlu şunları söyledi: 

“Mısır’da yaşananlar vahşettir. Böylesi bir kıyımın karşısında insanı kalbi dağlanıyor ve tüm vicdanınızla reddediyorsunuz. Mısır’da doğmuş ve büyümüş biri olarak benim hislerim ortalama bir Türk vatandaşının hissiyatının çok ötesindedir. Göreve geldiğimiz günden beri sicilimizin ne olduğu çok meydandadır. Bunu takip etme imkanı olmayanlar farklı kanaatler ifade ediyorlar. (…) Şahsen herkesin söylediğinden daha fazlasını söylemeye hakkı olan ama bu pozisyonda bulunan biri olarak müşterek bir karar olmadığı sürece açıklama yapmak için devletlerin konsensüsünü ve mekanizmaların harekete geçirilmesini beklemem lazımdır. Dün BM güvenlik konseyi 3 üyesi istediği için toplanmıştır. Teşkilatımızda şu ana kadar hiç bir devlet resmen bir talepte bulunmamıştır.”

6. Papa ile görüşen ilk genel sekreter

Ekmeleddin İhsanoğlu, Papa ile görüşmüş ve  teşkilat tarihinde ilk defa bir genel sekreterin Papa ile görüştüğünü açıklamıştı.

7. Araştırma şirketlerinin yöneticileri çatı aday için ne dedi?

İhsanoğlu 2007 yılında 11'inci Cumhurbaşkanı adayları arasında da anılmıştı. Ayşegül Akyarlı Güven'in WSJ'de yer alan haberine göre uzmanlardan ilk açıklamalar şöyle:

 Konsensus'un sahibi Murat Sarı'ya göre bu dakikadan sonra kim aday olursa olsun pek şansı yok. Ama İhsanoğlu ismi AKP'nin seçmenine oy verirken 'Ona mı versek daha iyi olurdu?' diyeceği isim olarak dikkat çekici. Muhalefetin seçmenlerinin zaten çok boşlukta olduğunu ifade eden Sarı, 'Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül gibi çok etkin bir aday çıkartamamanın boşluğundalar ama daha çok erken. Anketlerde ne çıkacak göreceğiz. Sonuç çok belli. Muhalefet kritik bir teste giriyor. Birleşik bir adayda yürüyecekler. Erdoğan'ın aday olacağından çok emin değilim. Ama zaten Abdullah Gül'ün karşısında kimsenin şansı yok. Ben Erdoğan'ın adaylığını açıklamama nedenini de sıkışacağı bir aday çıkarsa Abdullah Gül'ü öne sürecek olması olarak görüyorum. Bu muhalif seçmende ölümü gösterip sıtmaya razı etmek şeklinde etki gösterebilir.'

A&G Araştırma'nın kurucusu Adi Gür'e göre bir araştırma olmadan konuşmak şık değil. Ancak Gür'ün kısa kişisel görüşü şöyle: 'Bir tarafta Başbakan adaysa karşıda çok daha popüler bir isim olmalı. En azından onun kadar popüler olmalı. Bu manada ben adayın adını duyunca 'Aaaaa' demedim. Bir de işin başka tarafı CHP'nin tabanı var. Bu CHP'nin Atatürkçü laik sosyal demokrat bir tabanı var. 'Muhalefet Ak Parti tabanından oy almalı' diyoruz ama bunu yaparken kendi tabanlarını da küstürmemeli, sandığa gitme motivasyonunu da görmek lazım.'

8. Büyük uzlaşı öncesinde 'tavşan' iddiası

Bilindiği gibi 30 Mart yerel seçimleri öncesinde CHP'nin belediye başkan adaylarına dair ortaya atılan pek çok 'kulis' isim yanlış çıkmış ve CHP'nin pek çok il ve ilçede adayları son dakikada belli olmuştu. Bu süreçte de pek çok 'tavşan' isim medyaya yansıtılmıştı.

Bu başlık hakkında daha fazla bilgi için: Ekmeleddin İhsanoğlu CHP'nin 'Tavşan' Adayı mı?

9. Sosyal medyadan ilk tepkiler

10. Gezi hakkında ne demişti?

İhsanoğlu’nun, 2013′ün Kasım ayında Cumhuriyet’ten Duygu Güvenç’e verdiği söyleşide Gezi’yle ilgili ifadeleri şöyle:

“Bu mesele çevre hassasiyetiyle doğdu. Ve doğduğu nokta haklıdır. İnsanların çevre konusunda, şehrin düzenlenmesi konusunda bir fikir beyan etme hakkı vardır. Şahsen ağaçların kesilmesine karşıyım ama tarihi binaların yeniden inşa edilmesine taraftarım. Biz zaten İstanbul’da çok şeyi yıktık. O bakımdan Gezi olaylarının başlangıç noktasını anlayışla karşılıyorum fakat sonra aldığı şekil beni rahatsız etti. Orada gelip arabaları yakmak, dükkânları yağmalamak ateşe vermek; bunlar kabul edilecek şey değil.”

Onedio

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı