Çatı Aday Ekmeleddin İhsanoğlu

CHP lideri MHP'ye cumhurbaşkanı adayı olarak eski İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini sundu. Bahçeli 'Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı 'çatı adayı' olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ismini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ilettiğini açıkladı.

İki lider Meclis'teki görüşmelerinin ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

'Herkesin kabul edebileceği, üzerinde uzlaşabileceği, saygınlığı olan, temizliği dürüstlüğü olan, bilgisi birikimi ile zarafetiyle herkese örnek olacak bir ismi sayın genel başkana sundum. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu bey. Şunu ifade edeyim, demokraside yeni bir olaya tanıklık ediyoruz. Büyük bir uzlaşmayı sağlamaya çalışıyoruz. Kavgadan uzak, barıştan huzurdan yana bir süreci başlatmak istiyoruz. Sayın genel başkan bu konuda büyük bir özveride bulundu. Bizler demokrasinin, huzurun yolunu açmak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız.'

Kılıçdaroğlu'nun İhsanoğlu'nu önerdiğini açıklamasının ardından konuşan Bahçeli, 'Bu öneri milletimiz için çok hayırlıdır. Bu öneri titiz ve partiler üstü bir çalışmanın sonucu olarak olgunlaştığı intibahı yaratmıştır. CHP liderinin değerli bir ismi önermesi, bizi memnun etmiştir.' dedi.

Bahçeli 'Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bir evladı' olarak tanımladığı İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı için Milliyetçi Hareket Partisi olarak çalışacaklarını söyledi.

Gazetecilerin 'İhsanoğlu çatı aday mı peki?' sorusuna Bahçeli, 'Bunun artık çatısı penceresi kalmadı' yanıtını verdi.

Al Jazeera

Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?

1943 yılında Kahire’de doğdu. İhsanoğlu, Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra El-Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Türk kültürünü küçük yaşta aile çevresinde tanıyan İhsanoğlu, Kahire Milli Kütüphanesi’nde ve Ayn Şems Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı.

1974′te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1984′te profesör oldu.

İhsanoğlu, 24 yıl boyunca İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünün yürüttü. Bu görevinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu’nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi müdürlüğü görevlerinde bulundu.

1 Ocak 2005′ten bu yana İKÖ başkanlığını sürdürür. Örgütün, seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri olma özelliklerini taşır.

İhsanoğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra millî ve uluslararası birçok bilim kurumunun üyesi olan İhsanoğlu, bilim ve eğitim tarihine katkı ve hizmetlerinden dolayı birçok ödül aldı. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası(2000), Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

2008’de Uluslararası Bilim Tarihi Akademisi tarafından Koyre Madalyasına layık bulundu. 2009 yılında Mısır Cumhuriyeti Sanat ve Kültür Nişanını, Malezya'da en üst sivil unvan olan Tansri unvanını ve 2010 yılında 'İslamofobiye karşı verdiği mücadele ve Keşmir konusundaki çabaları' nedeniyle Pakistan'da en yüksek unvan olan Hilal-i Pakistan unvanını aldı

Ekmeleddin İhsanoğlu ismini ilk açıklayan gazeteci Utku Çakırözer oldu

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?