Ekmek Parası ile Nefessizlik Arasında Bir Ömür: Türkiye'de Madenci Olmak

Fıtrat diye bir şey yoktur, bilim ve teknik kazaları önleyebilir!

Kaynak: DW

21 Haziran 2009 günü sabah 9'da maden işçisi Nazif Göktaş'a bir telefon gelir... Telefondaki kişi "Baban kaza geçirdi." der. Bu bir maden kazasıdır.

Zonguldak Kilimli'de yaşanır kaza, ruhsatsız bir madende. Aynı aileden iki kişi de orada çalışmakta. Osman Göktaş hem oğlu Uğur'u hem de 4 işçiyi kurtarır; fakat kendisi can verir. Aradan 9 yıl geçer ve bu sefer Uğur Göktaş yiter başka bir madende...

Babasını ve kardeşini kaybeden Nazif Bey hala madenci; çünkü bu benim işim diyor, aileme bakmam lazım. Haklı da! Peki birilerinin söylediği gibi fıtrat mıdır madencinin ölümü?

DİSK Maden-Sen. Genel Sekreteri Bülent Tetik'e göre kazaların en önemli nedeni maden kaçakçılığıdır. Gaz ölçümü yapılmayan, havalandırma tesisatı çekilmeyen, desandre tedbirlerinde ucuza kaçılan madenlerde kaza kaçınılmaz oluyor.

İYHDER Başkanı Dr. Atınç Kayınova ise işin görünmeyen bir kısmından söz eder, madencilikte solunum sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin varlığı ile ortaya çıkan...

Pnömokonyoz (madenci hastalığı) yıllar içinde kişinin solunum kabiliyetini olumsuz etkileyip ölüme kadar götürebiliyor. Ancak Kayınova bu meslek hastalığının tozun düşürülerek ve yeterli sayıda doğru maske verilerek sıfırlanabileceğini söyler.

Maden kazası denilince hepimizin aklına ilk olarak Soma gelir. Yüzlerce canımızı yitirdiğimiz kaza 2014'te meydana gelmişti. Peki o günden bugüne ne değişti?

Görünen o ki teknoloji artsa da özellikle iş güvenliği ve denetimi  konusunda pek bir şey değişmez. Madenleri özelleştiren ve 2012'de iş güvenliğini de özel sektöre devreden hükumet güvenlik denetiminin zaafa uğramasına neden olur.

Maden Mühendisleri Odası'ndan Kemal Bulut, 2013'te Almanya'dan kopya edilen iş güvenliği yasasının çok mükemmel olduğunu söylese de uygulanmamasından yakınır.

Ve madencilik özel sektör eliyle yapıldığı sürece birtakım kazaların önüne geçmek daha zordur. Ülkemizdeki iş kazalarını çalışan sayısına oranladığımızda der Bulut, madencilik ve özellikle kömür madenciliği ilk sıradadır.

Faciadan 7 yıl sonra Soma'daki maden kazasının ilk kez yayımlanan görüntüleri...

Türkiye'de Ekonomide Seferberliğin ve Bağımsızlığın Büyük Atatürk'ten Beri Değişmez İlkesi: Devletçilik
Ünlü Filozof Russell 85 Yıl Önceden Sesleniyor: 4 Saat Çalışmak Savaşlara Son Verecektir
Çanakkale Kahramanı Koca Seyit'e Savaştan Sonra Ne oldu?
Titanik'te Yaşanan Korkunç Anları Bir de Kazadan Sağ Kurtulan Frank Prentice'ten Okumak İster misiniz?
İslamiyet Öncesi Türklerde Ölülere Ne yapılıyordu?

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
15.10.2022

Önlem almazsan, kâr hırsıyla ucuza kaçarsan, Kaza Değil Cinayet olur! Soma'da Tekmelenen yumruklanan işçi yakınlarını unuttuk mu? Kalbimiz 28 can kaybı için yanmakta, Ocaktaki 13 işçi için atmakta. Bugün gün aymadı! Başın sağ olsun Amasra

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ