Eklem Kütletmek Bir İşe Yarar mı? Sosyal Medyada İzlediğimiz Kayropraktik Uygulamalar

Çocukluk yıllarımda eklemlerini çıtlatan insanlar hep aklımda kalırdı. Vücudunun her yerinden garipçe sesler çıkaran insanlardır bunlar. Bazılarına bir iki çıt yeter, bazılarıysa bütün eklemlerini tek tek çıtlatana kadar rahat etmezdi. 

Dışarıdan bu insanlara baktığınızda içten içe şu hisse kapılırdınız: “Kesin kendine zarar veriyor. Bu eklem çıtlatma olayı kesin zararlı. Çünkü eklemden gürültülü patırtılı sesler geliyorsa içeride kesin ters giden bir şeyler olmalı.” Bu konuda bir şey bildiğimizden değil ama hislerimiz bize bunu söylerdi. Siz böyle hissetseniz de eklemlerini çıtlatan insanlar rahatladıklarını iddia ederler ve bunu çabucak alışkanlık haline getirirler.

Burada sizin hissettiklerinizle eklem kütletenlerin hissettikleri arasında taban tabana zıtlıklar var. Bu yüzden bu konunun bilimsel bir cevaba ihtiyacı var. Yardım eden yok mu?

Bu soru şurada dursun, biz günümüze odaklanalım. Gel zaman git zaman büyüdük bilgilendik falan ama bir şeyler beni huzursuzca rahatsız etmeye devam ediyor. O da sosyal medyada gördüğüm kayropraktik uygulamaları. Çocukluğumuzda eklemini hunharca çıtlatan insanların yaptığı şeyi birileri kendine profesyonel iş olarak edinmiş. Üstelik bu şeye tedavi falan diyorlar. Hayır bu nasıl tedaviyse her eklemden ses getiriyorlar, hem insana bunu yapıyorlar, hatta köpeklere bile uyguluyorlar. Ardından ses gelince bu sesi başarı nişanesi olarak videoya kaydedip sosyal medyaya yüklüyorlar. 

Bu bir tedavi midir şov mudur ben emin değilim. “Bir eklemin içinden ses getirmek ne gibi bir etki yapıyor da insanlar iyileşiyor?” diye sormadan edemiyorum. 

Madem bu ses bu kadar önemli, sesin nereden geldiğine bir bakalım:

Eklem çıtlatma yapılırken çıtlatmaya sebep olmak için eklem arasındaki boşluğu arttırıcı bir hareket yapılır. Eklemler arasındaki boşluk artınca, eklem sıvısının içindeki gazlar minik baloncuklar oluşturur. Artan boşluğa dolan ekstra sıvı bunların birleşip daha büyük baloncuk oluşturarak patlamasına neden olur. Yani çıkan sesin eklemin içindeki boşlukların birleşmesinden başka hiçbir sebebi yoktur. Zaten bu boşluklar 15 dakika içinde eski haline gelir. Yani hiçbir şey yapmamış gibi olursunuz. Bu kadar basit bir şeyin insana faydalı ya da zararlı olması mümkün mü?

İşte bilim tam böyle bir yerde devreye giriyor.

Bu cevabı kendine dert edinen Donald Unger bütün hayatını bu sorunun cevabını aramaya adıyor. 60 yıl boyunca deney yapıyor ve deneyinin sonucunu tek bir cümle ile açıklıyor: “Hayatı boyunca eklemlerini çıtlatan ile hayatı boyunca eklemini çıtlatmamış insanlar arasında hiçbir fark yoktur.” Yani bu eklem çıtlatma ve oradan türeyen kayropraktik olayı ne faydalıdır ne de zararlıdır.

Hepsini bir kenara bırakarak kişisel deneyimimi de paylaşayım: Ben hayatım boyunca bu tedaviyi alıp zarar gören bir insan görmedim, iyileşen bir insan da görmedim. Ancak eklemlerini çıtlatan insanların yaşadıklarını iddia ettikleri bir illüzyon rahatlama var. 

Eğer bu yazıyı yeterince paylaşıp insanlara ulaştırırsanız ve bir farkındalık oluşturma noktasında yeterince talep gelirse bu rahatlama iddiasının neyden kaynaklandığını açıklayan bir devam yazısı ile konuyu işlemeye devam edeceğim. Artık yorum sizin.

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!