İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Ekim ayı raporuna göre en az 160 işçi iş cinayetlerinde yaşamının yitirdi. Açıklamaya göre AKP iktidarı boyunca 12 yılda 14 bin 445 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Ekim ayı raporunu açıkladı. Rapora göre en az 160 işçi yaşamını yitirdi. Açıklamada 12 yıllık AKP iktidarının hazin tablosu da ortaya konuldu. 2014 yılının ilk on aylık dönemi de içinde olmak üzere 12 yıl boyunca 14 bin 445 işçi yaşamını yitirdi.
Rapora göre 301 işçinin Soma’da yaşamını yitirdiği Mayıs ayı bir kenara bırakılacak olursa Ekim ayı 2014 yılı içinde ölümlerin yaşandığı en yüksek ay oldu. İş cinayetlerinin sektörlere göre dağılımında tarım ve ormancılık sektörü 42 ölümle ilk sırada yer alırken, inşaat sektörü 35 ölümle ikinci, madencilik sektörü ise 25 ölümle üçüncü sırada. Rapora göre Ekim ayında yaşamını yitiren 160 emekçinin 143’ü işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 15’i çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve ikisi kendi hesabına çalışanlardan/esnaflardan oluşuyor.
TRAFİK VE SERVİS KAZALARI CAN ALIYOR
İş cinayetlerinde ölüm sebebi gene trafik ve servis kazaları en yüksek orana sahip durumda olduğu göze çarpıyor. Raporun kaydettiği üzere toplam 53 işçi bu nedenle yaşamını yitirirken, düşme nedeniyle 31, ezilme, boğulma nedenleri ile 22 işçi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde ölenlerin 133 tanesi erkek, 27 tanesi ise kadın. Bu ay biri 9 yaşında olmak üzere 4 çocuk işçi yaşamını iş cinayetlerinde yitirdi.
“TÜM GÜVENCESİZ ÇALIŞMA BİÇİMLERİ KALDIRILSIN”
Açıklamada Karaman Ermenek’te yaşananlar da yer aldı. Ermenek’te madenin daha önce su basabileceği uyarısı Enerji Bakanlığı’na iletilmiş olduğu hatırlatılırken, bakanlığın neden bu uyarıyı dikkate almadığı soruldu. Açıklamada Torba Kanun’un ve denetimlerin ardından bölgede 12 madenin 9 tanesinin kapandığına dikkat çekilirken, Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti’nin denetlenmesi ve para cezası kesilmesine rağmen neden kapatılmadığı sorusu yöneltildi. Açıklamada Karaman’da yaşanan olayın Soma’dakinden bir farkı olmadığı, sorumlularının ise birbirlerinin akrabaları olduğuna işaret edildi.
Meclisin Ekim ayı raporunda cinayetlere karşı alınması gereken tedbirler de yer aldı. Tedbirler arasında işçilerin örgütlenme özgürlüklerinin önündeki engellerin kaldırılması, taşeron dahil tüm güvencesiz çalışma biçimlerinin yasaklanması ve işçi sağlığı ve güvenliği noktasında kurulların yarısı işçilerden oluşması ile meslek örgütlerinden oluşan denetim mekanizmasının kurulması var.
ilerihaber.org