Einstein'ın Teorisine Bir Kanıt Daha: Kara Deliğin Diğer Tarafında Işık Tespit Edildi

Bilim insanları ilk kez bir kara deliğin arkasından yansıyan ışığı tespit etti. Bu keşif, ünlü fizikçi Albert Einstein'ın teorilerini de doğrulamış oldu.

Einstein'ın genel görelilik teorisinin tahminlerine göre bir kara deliğin etrafındaki manyetik kuvvet ve kütleçekim kuvveti son derece fazla. Bu nedenle ışığın, kara deliğin etrafında bükülmesi ve arkasından gözlemciye geri yansıması gerekiyor.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, yeni araştırmada gökbilimciler, I Zwicky 1 adlı bir galakside, 800 milyon ışık yılı uzaklıktaki süper kütleli bir kara delikten X-ışını şeklinde yansıyan bu yansıyan ışığı doğrudan saptadı.

Keşfin ardındaki isimlerden ve ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden astrofizikçi Dan Wilkins, 'Bu kara deliğe giren hiçbir ışık dışarı çıkamaz, bu nedenle kara deliğin arkasındaki hiçbir şeyi görmememiz gerekir' diye konuştu:

'X-ışını yankılarını görebilmemizin nedeniyse o kara deliğin uzayı, ışığı ve kendi etrafındaki manyetik alanları bükmesidir.'

Aktif bir kara deliğin olay ufkunun hemen dışında korona ismi verilen bir yapı yer alıyor.

Bu, kara deliğin manyetik alanından güç aldığı düşünülen ve kavurucu elektronların bulunduğu bir bölge.

Kara deliklerin manyetik alanları o kadar büyük ki daima bükülüyor, kopuyor ve yeniden bağlanıyor. Hatta bu süreç Güneş'te meydana geldiğinde güçlü patlamalar oluştuyor.

Saygın bilimsel dergi Nature'da yayımlanan yeni araştırmaya göre bu manyetik alan yeniden bağlandığında kara deliğe yakınlaşıyor, etrafındaki her şeyi ısıtıyor ve daha sonra X-ışınlarını üreten yüksek enerjili elektronları ortaya çıkıyor.

İşte bu süreç, bilim insanlarının kara deliğin olay ufkunun diğer tarafından gelen bir ışığı tespit etmesine olanak tanıyor.

Kara deliklerin yoğun kütleçekim kuvvetinin ışığı kendi etrafında bükebileceği teorisi, ilk olarak Einstein tarafından ortaya atılmıştı.

Ancak teknolojinin bunu kanıtlayacak kadar gelişmesi zaman aldı.

Makalenin yazarlarından ve yine Standford Üniversitesi'nden gökbilimci Roger Blandford, 'Astrofizikçiler manyetik alanın kara deliğe yakın bir yerde nasıl davranabileceğine dair spekülasyon yapmaya 50 yıl önce başladı' dedi ve ekledi:

'Ancak bir gün bunu doğrudan gözlemleyecek ve Einstein'ın genel görelilik teorisini iş başında gösterebilecek teknolojiye sahip olabileceğimizi düşünmemişlerdi.'

Bilim İçin Tarihi Gün: Einstein'ın Kütle Çekim Dalgaları Kanıtlandı

Araştırmacılar, kara delik araştırmalarının, gözlerini gökyüzünde açmaya hazırlanan yeni nesil teleskoplarla daha da ilerleyeceğini söylüyor.

Wilkins, 'Şu anda verilerden ortaya çıkarmaya başladığımız resim, bu yeni gözlemevleriyle çok daha netleşecek' diyor.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Tekel Bayileri BAT Sigara Grubunu Satmama Kararı Aldı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
YORUMLAR
29.07.2021

izafiyet artik karsi cikalamiyacak sekilde dogrulugu defalarca ve defalarca ispatlamis bir teori ama yinede eksik bir teori, keza quantum olceginde kutlecekimi acikliyamiyor, hatta quantum teorisiyle kafa kafaya celisiyor, karanlik enerji ve karanlik madde gibi konularda hic bir ongorusu yok. bu acilardan newton'un kutlecekim teorisine benziyor. newton mekanigide yanlis degil, bizim olceklerimizde bizim hizlarimizda mukemmel calisiyor, hatta uzay araclarinin yorungesi izafiyet teorisiyle degil newton mekanigi ile hesaplaniyor. ama isik hizina yakin hizlarda yada devasa kutlecekiminin oldugu yerlerde gecerliligini kaybediyor. demek istedigim izafiyet teoriside newton mekanigi gibi gercekligin bizim bulungumuz boyuttaki sartlardaki yakinsamasi olabilir, yanlis degil ama eksik, gercekligin izafiyetin acikladigindan daha genis oldugu acik.

31.07.2021

O zaman tekillik denilen merkezde tekillik yerine plank yıldızı olduğunu gösteriyor bu

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ