Ehliyette 'Otomatik Vites' Dönemi

Milli Eğitim Bakanlığının (MEBResmi Gazete'de yayımlanan Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğine göre, otomatik şanzımanlı araçlarla eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece 'otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği' belirtilecek.

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle sürücü belgesi türü 8'den 17 sınıfa yükseltilmişti. Özel Motorlu Taşıt Yönetmeliği de buna göre düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bütün sürücüler 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürecek.

Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacaklar. Ağır vasıta ehliyeti sahipleri 5 yılda bir, B sınıfı ehliyet sahipleri de 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek.

Yıl başından itibaren 'aday sürücülük' uygulamasına geçilecek.

Yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık  otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araçlarla eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında ise sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği belirtilecek.

Taban fiyatın altında kayıt yapamayacaklar

Sürücü kursları, bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte artık taban fiyatın altında kayıt yapamayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, bugün yürürlüğe giren, MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere ilişkin bilgi verdi.

İllerde oluşturulacak 7 kişilik komisyonun, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat belirleyeceğini söyleyen Yelkenci, 'Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak' dedi.

Değişikliklerin sürücü eğitimine büyük katkılar getireceğini söyleyen Yelkenci, sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasının da başlayacağını belirtti.

Kurslardan, adaylara en az 34 saat teorik, en az 14 saat de trafikte araç kullanımıyla ilgili dersler verilmesini istediklerini dile getiren Yelkenci, şunları kaydetti:

'Haksız rekabet ortamı oluşuyor'

 'Müteşebbisler, sürücü kursu açan ve bu alanda gerçekten hizmet isteyen insanlar, belli maliyetlere katlanarak hizmet ediyorlar. Fakat birileri çıkıyor diyor ki, 'eğer teorik dersleri almazsan, trafik eğitimi dersini almazsan seni şu kadar liraya kaydedebilirim.' Bu iki türlü problem. Birincisi, eğer fiyatı indirirse, diğer sürücü kurslarıyla haksız rekabet ortamı oluşmuş oluyor. Bunu istemiyoruz. İkincisi, bu verilmesini istediğimiz eğitimin, verilmediği anlamına geliyor. Bunu kontrollerimizde, denetimlerimizde de tespit ediyoruz. Bu noktada da tedbirlerimizi alıyoruz.

Bu anlamda taban fiyat uygulamasının sektörü ciddi anlamda düzenleyeceğini düşünüyoruz. Bunu yapmak için yönetmeliğimizde, 'illerde, valinin veya valinin uygun göreceği bir vali yardımcısı başkanlığında ilgililerden oluşan 7 kişilik komisyon oluşturulacak' diyoruz. Komisyon, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimciler ve uzman öğreticilerin maliyetlerini, o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak o ile ait bir taban fiyat belirleyecek. Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak.'

AA

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı