Egzama Nedir, Belirtileri Nelerdir? Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplumda sık karşılaşılan egzama, diğer bir ifade ile dermatit olarak tanımlanan bir cilt rahatsızlığıdır. Deride kuruluk, kabarcık ve özellikle geceleri şiddetli kaşıntılara sebep olmaktadır. Vücudun pek çok bölgesinde oluşan egzama, her yaş grubunda görülmektedir. Oluşumuna neden olan pek çok faktör bulunan bu cilt rahatsızlığı, verdiği kaşıntı hissi ve cilt yüzeyindeki kötü görünümü ile kişilere rahatsızlık hissi vermektedir. Peki, egzama nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

Egzamanın gelişme nedeni kesin olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörler egzamanın oluşumunda etkin rol oynamaktadır. Egzamanın çeşitlerine göre gelişme nedenleri de farklılık gösterebilir. Kış aylarında yün kıyafetler, kimyasal içerikli sabunlar, duş jelleri, şampuanlar, bazı enfeksiyonlar, metaller, stres, toz akarları, bazı yiyecekler, polenler, hayvan tüyleri kişilerde egzamaya neden olabilir. Peki, egzama nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte egzama hakkında tüm detaylar…

EGZAMA NEDİR?

Egzama cildin kabardığı, kızardığı, kaşındığı, kuruyarak pullandığı ve çatladığı bir cilt hastalığıdır. Kaşıntı hissi çok şiddetli yaşanabilir. Bu sebeple kişilerin yaşamını olumsuz etkiler. Kabarcıkların çatlaması sonucu ise bu alanlar bakteri ve mikroplara karşı açık hale gelebilir. Dolayısıyla egzama hastalarında enfeksiyonlara  sık rastlanır. Egzama; el egzaması, kulak egzaması, saç egzaması, yüzde egzama, ayakta egzama, stres egzaması gibi çeşitlere ayrılır. En sık karşılaşılan egzama türü ise el egzamasıdır.

EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Egzama belirtileri çoğu zaman hafif seyreder ancak şiddetli egzama semptomlarında sürekli kaşıma ve ovma cilt enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Genel hatları ile egzama belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

- Kuru cilt

- Kabarcık

- Kaşıntı

- İltihap

- Kızarıklık

- Deride pullanma ve kabuklanma

- Saç derisinde kepeklenme

- Çatlayan deri

EGZAMA TANISI NASIL KOYULUR?

Egzama hastalığı nedeniyle günümüzde pek çok kişi hastanelere başvuru yapmaktadır. Cildin birçok bölgesinde gelişen egzama hastalığı her bölgede aynı semptomlara yol açmaktadır. Bu bakımdan doktorunuz sizden egzamaya dair bulgular arayacaktır. Örneğin; hastalığın hafif olduğu ve şiddetinin arttığı dönemlerin yanı sıra kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler göz önünde bulundurulacaktır. Fiziki muayeneye ek olarak kimi zaman alerji testlerine de ihtiyaç duyulabilir.

EGZAMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Egzama genellikle tehlike bir hastalık olmasa da cilt üzerinde neden olduğu görünüm nedeniyle dert edilir. Ancak bazı vakalarda yoğun kaşıntı ve çatlama gibi rahatsız edici nedenlere sebep olabilmektedir. Daha önce de söz ettiğimiz gibi çatlak oluşumu enfeksiyonların vücuda girmesini kolaylaştırdığından dolayı bu durumun doktor kontrolü altında tedavi edilmesi gerekmektedir.

Egzamaya dair günümüzde kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak doktorunuz egzamanın seyrine göre ağızdan alınan alerji ilaçları, kortikosterid ya da bazı merhemleri önerebilir. Bu süreçte egzamaya karşı evde alabileceğiniz önlemler ise şu şekilde sıralanabilir;

- Bölgeyi düzenli olarak nemlendirmek

- Bol su içmek

- Duş yaparken ılık su tercih etmek

- Bölgeyi kaşımamak ve temas etmemeye çalışmak

- Cildi tahriş etmeyecek pamuklu kıyafetler tercih etmek

Eğer egzama kimyasal sebebi ile ortaya çıkıyorsa bu kimyasalların kullanılmaya devam edilmesi halinde egzamada iyileşme sağlanması zordur. Alerji kökenli egzamada ise alerjen madde ile en ufak bir temas egzamanın alevlenmesine neden olmaktadır. Bu sebeple egzama hastalığına sahip bireyler alerjik reaksiyona neden olabilecek her türlü etkenden uzak durmalı ve belirtmiş olduğumuz yaşam tarzı değişikliklerine özen göstermelidirler.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Egzama Belasına Bulaşmış Kişilerin İyi Bildiği 13 Mucizevi Malzeme
Egzamanın Neden Olduğu Ağrı ve Kaşıntıyı Rahatlatmada Etkili Olabilecek 13 Doğal Yöntem

Popüler İçerikler

Babalık Davası Negatif Sonuçlanmıştı: İftiralara Maruz Kalıp Sabrı Taşan Uğur Dündar Hesap Soracak!
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı