Eğlenceden Ziyade Hüzünlü Bir Yolculuk Planlayanların Tercih Ettiği Dark Turizm Rotaları

Turizm denildiği zaman akla güzel vakit geçirilecek eğlenceli yerler gelse de bazıları bir dönem büyük acılar yaşanan yerleri seçiyor. Dark turizm (hüzün turizmi) denilen bu turistik gezilerden kaçını biliyorsunuz? İşte dark turizm noktaları...

Tatil denildiği zaman akla çoğunlukla deniz, kum, güneş üçlüsü gelse de son dönemde oldukça popüler bir tatil seçeneği daha var!

Dark turizm ya da diğer adıyla hüzün turizmi, ilk olarak 1996 yılında kullanılan bir kavram! 

Kökenleri çok eskiye dayansa da dark turizmin bir tatil seçeneği olarak anılması çok yeni bir şey.

Genel olarak ele aldığımızda dark turizmi yakın veya uzak geçmişte üzücü olayların yaşandığı yerlere yapılan ziyaret olarak nitelendirebiliriz.

Eski hapishaneler, toplama kampları ya da Çernobil gibi büyük felaket ve ölümlere neden olan yerler günümüzde dark turizmde en çok talep gören alanlar.

Çoğunlukla terk edilmiş yerleri kapsayan dark turizm rotaları özellikle alışılmışın dışında bir tatil isteyenler tarafından tercih ediliyor.

Peki tüm dünyadan en popüler dark turizm rotaları nereler?

1. Leap Kalesi - İrlanda

İrlanda'daki dark turizmin popüler mekanlarından olan Leap Kalesi'nin geçmişi 13. yüzyıla kadar dayanıyor. Karanlık bir geçmişe sahip olduğu söylendiği için hayaletli olarak anılan kale uzun süredir boş ve paranormal olaylardan hoşlanan tatilcilerin gözde mekanı.

2. Salem Cadı Müzesi - ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletindeki Boston şehrinde yer alan Salem Cadı Müzesi, aslında bir dönem yaşanan büyük bir katliam ile adından söz ettiriyor. 

Salem kasabasındaki cadı mahkemelerinin kurulduğu yer olan müze, binlerce kadının idamına ve işkence görmesine tanık oldu.

3. Pompei - İtalya

İtalya’nın Campania Bölgesi’nde yer alan Antik Pompei şehri bundan 2000 yıl kadar önce bir yanardağ patlaması sonucunda yok oldu ve tüm şehir ve orada yaşayanlar küller altında kaldı. 17. yüzyılda yapılan kazılarla o döneme ait kalıntılar ortaya çıktı ve gezginlerin uğrak noktasın oldu.

4. Berlin Duvarı - Almanya

Bir dönem utanç duvarı olarak anılan Berlin Duvarı, günümüzde bir anıt olarak ziyaret ediliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya'yı doğu ve batı olmak üzere bölen duvar, tam 28 yıl boyunca iki tarafın iletişimini kesti. 

1989 yılında yıkılan duvarın kalan kısımları Almanya'nın günümüzde en çok ziyaret alan rotası.

5. Auschwitz Toplama Kampı - Polonya

İkinci Dünya Savaşı esnasında Almanya tarafından Yahudi soykırımı için kurulan Auschwitz Toplama Kampı, döneminin en büyük toplama kampıydı.

Aktif olduğu süre boyunca 1 milyondan fazla insanın işkence edilerek öldürüldüğü bilinen Auschwitz, insanlık tarihinin en karanlık ve en kötü anılara sahip yeri.

6. Çernobil - Ukrayna

Ukrayna'nın Pripyat şehrinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali, yaşanan büyük patlama sonucunda dünyanın en büyük felaketlerinden birine sebep olmuştu. 1986 yılında yaşanmasına rağmen günümüzde hala radyasyonun had safhada olduğu Çernobil ve çevresi günümüzde tam bir hayalet şehir.

Nükleer santrale karşı farkındalık oluşturabilmek için geziler düzenlenen Çernobil epey talep gören bir nokta.

7. Hiroşima - Japonya

İkinci Dünya Savaşı esnasında ABD tarafından atom bombası atılan Japonya'nın Hiroşima şehri on binlerce insanın öldüğü ve yaralandığı bir yer. Dünyanın en korkutucu felaketlerinden birinin yaşandığı Hiroşima, atom bombasının yıkıcı etkilerini net bir şekilde gösteriyor.

Şu an UNESO koruması altında olan şehir, düzenli olarak ziyaretçi alıyor.

8. Sinop Cezaevi - Türkiye

Anadolu'nun Alcatraz'ı olarak da bilinen Sinop Cezaevi'nin tarihi tam 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Surlar içerisinde yer alan bir hapishane olan Sinop Cezaevi, 1887'den 1999 yılına kadar aktif olarak kullanıldı. Kaçmanın imkansız olduğu cezaevinde Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su ve Burhan Felek gibi isimler hapis yattı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Dünyanın Başına İnsan Eliyle Gelmiş En Korkunç 10 Felaket
Kader Değil, İhmal Can Alır: Türkiye'de Son 20 Yılda Yaşanan Felaketler ve Yarattığı Etkiler
Auschwitz Toplama Kampı'nda Yaşanan Barbarlığı Gözler Önüne Seren Bu Fotoğraflar Yüreğinizi Ağrıtacak

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
11.03.2022

Ankara Ulucanlar cezaevine gitmiştim, başka öyle bir tecrübem olmadı. İçeride dolaşırken hayal alemine kapılıp sorular soruyorsunuz. Burada acaba nasıl dövdüler, burada kime işkence yapıldı? v.s. Korkunçtu. Ama imkanım olsa hep bu tarz tarihe tanıklık etmiş yerleri görmek isterdim.

11.03.2022

Bana kaçması imkansız bir cezaevi söyle . Michael Scofield

11.03.2022

Nerden kopyaladınız içeriği, Çernobil’in etrafı hayalet şehir değil artık, askerler var, santral çalışanları rehin, biraz hassasiyet ve güncellik lütfen

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ