Eğitimde Yeni Dönem: İlkokulda Bitişik Eğik El Yazısı Kaldırıldı

MEB, 12 yıldır okullarda zorunlu olan bitişik eğik el yazısı ile okuma-yazma modelini kaldırdı. Yeni dönem dik yazıyla başlayacak, eğik yazıyla devam edecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu  Başkanlığı “İlk Okuma ve Yazma Öğretimi Bilgilendirme” toplantısıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılında okula başlayacak öğrenciler için yeni okuma ve yazma modeli açıklandı.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu'nun haberine göre yeni modelde öğrenciler temel dik yazıyla okuma yazmaya başlayacak, diğer yazı fontlarını tanımaları sağlanacak, 3’üncü sınıftan itibaren ise güzel yazı dersi verilecek. 4’üncü sınıftan itibaren de öğrenciler, F klavye ile yazmayı öğrenecekler. Okuma öğretme modeli de tekerleme, ninni, melodiyle zevkli hale getirecek. İlkokul ders kitapları ise karikatür ve çizgi romanlarla çocuk dergileri gibi hazırlanacak.

Öğretimde bitişik eğik el yazısı uygulaması, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik döneminde başlatılmıştı.

Ancak el yazısı ile okuma yazma öğrenen çocukların çok zorlandığı, bu süreçte "başarısızlık duygusuna" kapıldıkları yönünde sisteme çok sayıda pedagojik yorum getirilmişti.

"Taslak öğretim programlarına 5 bin 76 görüş geldi. Bunların yüzde 99.3’ü ‘bitişik eğik yazıyı kaldırın’ talebiydi"

Türkçe ve sınıf öğretmenlerinin yer aldığı toplantıda yeni modele neden ihtiyaç duyulduğunu TTK Başkanı Alpaslan Durmuş, özetle şöyle anlattı:

“Radikal bir kopuş olmayacak. Öğrenciler yazmaya dik harflerle başlayacak ama el yazısını da okuyabilecekler. Taslak öğretim programlarını askıya çıkardığımızda Türkçe’ye 5 bin 76 görüş geldi. Bunların yüzde 99.3’ü ‘bitişik eğik yazıyı kaldırın’ talebiydi. Ancak değişikliğin asıl sebebi memnuniyet değil bilimsel gelişmeler oldu. Pedagoji, ses bilimi, kriptoloji, hiyerografi, psikoloji, psikoterapi, ergonomi, endüstri mühendisliği alanında uzmanlardan görüş alındı. Görüşlere göre çocukların kas yapıları için bitişik eğik el yazısı en zor ve kompleks bulundu.'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz mart ayında ‘bitişik eğik el yazısı’na son verileceğini, onun yerine dik temel harfler kullanılacağını açıklamıştı.

Bakan Yılmaz, bir süredir üzerinde çalışılan yeni sistemi bakanlığın twitter hesabından duyurmuş 'Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak' ifadelerini kullanmıştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sosyal medyadan tepkiler...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Nisan Ayı Enflasyonu Açıklandı: TÜİK TÜFE Yüzde 70'in Altında Kaldı!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
25.05.2017

Eğitim sisteminin sorunu " bitişik eğik el yazısı " değil bana göre. Sorun Ezbere dayalı eğitim dayatması. Ezbere dayalı eğitim sistemi kafasını bırakıp, öğrenciyi araştırmaya, düşünmeye ve fikir ortaya atmaya teşvik edecek ve öğretmenler tarafından öğretilecek olan derslerin öğretmenler yalap şalap anlatıp geçilmediği, öğretmenin somut deneylerle öğrenicinin öğretilen konu hakkında öğrenme açlığını ortaya çıkarmasına uğraşılmalı ve buna dayalı bir eğitim sistemine geçilmesi lazım. Bir ekip kurun'da bu konu hakkında kafa patlatsınlar, sonra size sunsunlar uygun bulursanız onaylayın, uygun bulmazsanız başka bir öneri ile gelsinler ve değiştirin artık şu sistemi.. Ben kadın cinayetlerini, tecavüzlerini tacizlerini görüp utanç duymak yerine bilimde ve teknolojide bu ülkenin gençlerinin parlak zekaları ile iş yapmasını ve ülkemizi kalkındırmalarını hem görmek istiyor hem de gurur duymak istiyorum..

26.05.2017

Recep Tayyip Erdoğan'da dedi; "Bize araştırmadan yoksun, neyi savunduğunu bile bilmeyen bir gençlik lazım değil." E o halde eğitim sistemini düzeltmeniz lazım en başta. Öğrencileri araştırabileceği, sorgulayabileceği ve fikir ortaya atabileceği şekilde eğitim verdirmeniz, eğitmeniz lazım, buna uygun öğretmenler yetiştirilmesi lazım.. Okullarda ezbere dayalı yalap şalap eğitimin bırakılıp somut, öğrencilerin araştırma yetisini, fikir ortaya atmasına sebep olacak eğitim sistemine destek verecek kaynakların çoğaltılması lazım, sadece özel okullar'da değil devlet'in okullarında'da kaliteli eğitimin verilmesi lazım, özel okullarda zengin ailenin öğrencilerine sağlanan koşullar maddi durumu olmayan ve devlet okulunda okuyan öğrencilere de sağlanması lazım, ki özel okula gidemeyen, maddi durumu olmayan öğrencinin geleceği ve eğitim hakkı çalınmasın değil mi ? eşitlik ve adalet böyle olur işte. Bunlar yapılmadığı sürece 80 milyonun ve bu ülkenin geleceği günden güne çalınıyor olacak benim nezdimde.

24.05.2017

Ya şu F klavyeyi zorla öğretmeyin hiç bir yerde kullanılmıyor. En zorlandığım dersti lisede

24.05.2017

Tercihe göre değişir. Ben de F klavye kullananlardanım ve tercihim bu yöndedir. Çoğu reklam ajanslarında F kullanılır gerçi Türkiye sırf reklam ajanslarından oluşan bir yer değil tabiki =) Ama Türkçeye en uygun dizilmiş sıralamadır F klavye.

Pasif Kullanıcı
24.05.2017

Önce işleyişi düzgün olan bir şeyi olabilecek en boktan hale getir ,sonra getirdikleri boktan sistemin afedersin bir boka yaramadığını anlayinca geri adım at eski haline getir .

24.05.2017

ama 12 yıl farkla bunu da belirtelim lütfen anlamaları 12 yıllarını aldı.

TÜM YORUMLARI OKU (48)