2019-2020’de yüzde 95,90 olan okullaşma oranı 2020-2021’de Yüzde 88,85’e düştü.
Okulöncesi, ilkokul ve ortaokul kademesindeki düşüşe karşın lise kademesindeki okullaşma oranı az da olsa arttı. Lisede okullaşma oranı 2020-2021’de yüzde 87,79’a çıktı.
Bu verileri BirGün’e değerlendiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan, öğrencilerin birçoğunun ne açıköğretimde ne de örgün eğitimde bulunduğunu söyledi. “Bu çocuklar nerede?” diye soran Taştan, şöyle konuştu: 'Ortaokulda şöyle bir sıkıntı var, okullaşma oranı yüzde 88’e kadar geriledi. Bu ciddi bir sorun. Çünkü ortaokul düzeyinde her yüz öğrenciden 12’si okullarda yok. Açık ortaokullarda da yoklar. Bu çocuklar nerede? İlkokulda da okullaşma oranı ciddi anlamda azalmış. 4+4+4 zorunlu olalı dokuz yıl oldu, bu dokuz yıl içerisinde liselerde okullaşma oranının yüzde yüze yaklaşması gerekirken hala yüzde 87’de.”
Liselerde her 100 öğrenciden 13’ünün eğitim öğretimin dışında olduğunu söyleyen Taştan, “MEB de bu çocukların nerede olduğunu bilmiyor. 1 milyonun üzerinde öğrencinin hem açık okullarda hem de örgün eğitimde olmadığını görüyoruz. Gelişmemiş, bilimi takip edememiş ülkelerin okullaşma oranları düzeyindeyiz. Eğitim sistemimizin en büyük sorunlarından biri de okullaşamama sorunu. MEB’in bu çocukların nerede olduğuna dair bir kaygı duyduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.