Eğitim İçin Kırmızı Alarm: Üniversite Sınavında, Sayısal Ortalamaları En Düşük Seviyeye Ulaştı

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, 2018 Eğitim Değerlendirme Raporu'nu yayımladı. Rapor, geleceğimiz olan çocuklar için tablonun ne kadar kritik bir seviyeye ulaştığını gösteriyor. Raporda 154 bin çocuğun eğitim dışında kaldığı belirtildi. Yüksek öğretim sınavlarında ise sayısalda en düşük ortalamalara ulaşıldı. 

Detaylara birlikte bakalım...

Temel eğitimde olması beklenen 6-13 yaş aralığında yaklaşık 154 bin çocuk okul dışında kaldı.

Okula devam öğrenciler ise devamsızlık yapıyor.

Hürriyet'ten Gamze Kolcu ve Esra Ülkar'ın rapordan derlediği verilere göre, genel orta öğretime yönelik veriler, neredeyse her üç öğrenciden birinin 20 gün ve üzeri devamsızlık yaptığına işaret ediyor.

12. sınıfların devamsızlık haklarının arttırılması ve 2018’de de getirilen devamsızlık afları gibi uygulamalar öğrencilerin daha rahat davranmasına sebep oldu. Okul dışı kaynaklara yönelmeyi de dolaylı olarak destekledi.

Sayısalda en düşük ortalamalara ulaşıldı...

Ortaöğretime geçişte uygulanan LGS’de 8. sınıf öğrencilerinin temel matematik bilgisinden yoksun olduğu gözlendi. Matematik testinin başarı oranı 100 üzerinden 24.77’yle diğer alt testler arasında en düşük değere sahip. Matematik testinde öğrencilerin doğru cevap ortalaması ise 20 soruda 4,95. Alan Yeterlik Testi’ne (AYT) katılan öğrencilerin ortalama puanları matematikte 40 soruda 3.923; fizikte 14 soruda 0.467; kimyada 13 soruda 1.109; biyolojide 13 soruda 1.669’dur. Özellikle fen bilimleri alanında elde edilen bu sonuçlar bugüne kadar gerçekleştirilen yükseköğretime geçiş sınavlarında elde edilen en düşük ortalamalar oldu.”

Üniversite mezunlarının işsizlik oranı ortaöğretimin altında olanları geçti.

25 - 34 yaş aralığında olup üniversite mezunu olanların oranı son 10 yılda neredeyse ikiye katlanarak yüzde 32 oldu.

İşsizlik oranları incelendiğinde ise yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranının (yüzde 13.1), eğitim düzeyi ortaöğretimin altında olan yetişkinlerin işsizlik oranından (yüzde 11.7) daha yüksek oluşu dikkat çekiyor.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
27.04.2019

Tesadüfe bakın ki, İmam Hatip okullarının sayısı da en yüksek seviyeye ulaştı.

27.04.2019

Sonra eğitim için yurt dışını tercih eden gençler vatan haini damgası yiyor :((

27.04.2019

Okuduğunu anlamayan anladığını unutan, daha çok teknolojiyi tüketen bir nesil mi geliyor? Sayısalı iyiyse doktor olsun sözeli iyiyse avukat olsun, kimyaya ilgim yok ama bir elementin atom numarasını ezberlemem gerek.. Öğrenciye disleksiye kazandırmak bu kadar kolay olamazdı.

27.04.2019

Şu yorumun altına imzamı atmak istiyorum. Yüksek puanlar heba olmasın diye tıp hukuk yazıp gidiyorlar, puan heba etmemek için ömür heba ediyorlar sevmedikleri meslekleri yaparak. Geçenlerde Canan Dağdeviren'i biraz araştırdım, Hacettepe Fizik Mühendisliği mezunu ve 2018 yılında taban sıralaması 207bin küsür. Derece yapmış çoğu kişi bu bölüme burun kıvırır ve gitmez, ancak gerçekten ilgili ve istekli kişi yönelimleri doğrultusunda bölüm seçip çalışmalar yapar ve Dağdeviren gibi bilim insanı olur. Öğrencileri bu hale getiren sistem, yanlış eğitim politikaları. En yüksek sıralama en iyisi sanrısı öğrencilerin değil sistemin suçu.

TÜM YORUMLARI OKU (40)