Eğitim Fakültesi'nden Mezun Olan Öğretmenlerin 13 Adımda Hayatı

Öğretmen adayları, büyük hayaller ve umutlarla başladıkları üniversite hayatı sonrası büyük çilelerle yüz yüze gelir. İntihar eden de olur, hayat küsen de, huzuru bulan da. Hepimizin üzerinde büyük emekleri olan ve olacak öğretmenlerimizin iş bulma konusunda yaşayabilecekleri sıkıntıları derledik.

1. Her öğrenci gibi onlar için de öncelik okudukları fakültelerini başarılı bir şekilde bitirmektir.

2. Son sınıfta ya da mezun olduktan bir yıl sonra KPSS için çalışmaya başlarlar.

Yıllarca okudukları mesleklerini yapabilmek için.

3. Bir grup şanslı öğretmen adayının ataması gerçekleşir ve görevlerine başlamayı iple çekerler.

4. Zorunlu hizmet sürelerini doldurup Batı'ya ya da ailelerine yakın bir yere tayin olma hayalleri vardır hep.

5. Ailesinin maddi durumu iyi olanlar bir daha denemek için KPSS kurslarına yazılır.

Tekrar ve tekrar denerler.

6. Bir kısmı ücretli öğretmenlik için başvurur.

Devletin taşeron işçisidir bu grup. Aldıkları maaşa maaş bile denmez. Ancak yine de mesleklerinden kopmamak ve okullarda gün geçirmek için katlanırlar.

7. Bir kısmı dershanelerde pek de fazla olmayan bir maaşa çalışmaya başlar.

Özel sektördeki herhangi bir işten farksız hatta daha yıpratıcıdır. İş garantisi genellikle yoktur. Çoğu öğretmen de içinde bulunduğu durumdan memnun değildir.

8. Kimi yine memuriyet deyip polis memuru olmak için başvuruda bulunur.

Sayıları azımsanamayacak kadar yüksektir.

9. Kimi atık kağıt toplayıcılığı yapmaya başlar.

10. Kimi gündelik temizlik işlerine gider.

11. Kimi aşçı olur, kimi simitçi.

12. Kimi de hayatla bağlarını koparmaya kadar gider.

33 yaşındaki Alim Koç, onlardan sadece biri.

13. Öğretmenliğin tanımı bu hale geldiyse suç kimin?

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
YORUMLAR
04.02.2016

her köye, her dağın başına adım başı eğitim fakültesi açıp, niteliksiz bir eğitimle onbinlerce insana öğretmen olma hayali kurdurtan devlet suçlu. bu fakültelerin sayısı azalmalı ve nitelikli eğitim verilmeli. birçoğunuz biliyorsunuz bu ünversiteleri de bu fakülteleri de, binlerce vizyonsuz, niteliksiz insan mezun eden bu fakültelerin mezunlarının yetiştireceği nesilden ne beklenebilir ki. türkiye'de zaten öğretmenlik idealist bir meslek grubu olmaktan çıktı.

04.02.2016

Eğitim fakülteleri bitik hukuk fakülteleri bitik mühendislik fakülteleri bitik bu liste uzayıp gider kontenjan uğruna meslekleri bitirdik aferin size haaah çok güzel oldu ...

04.02.2016

Kusura bakmasınlar ama küçücük yerlerden mezun olup öylesine garanti meslek diye dağın başına okumaya gidip vizyonsuz yetişen öğretmenler var ve bu insanlar üniversitenin eğitimini boş veren eğitimciler tarafından yetiştirildiği için zorlanmadan bitiriyorlar okullarını , fıstık gibi kpss de 90 ı da çakıyolar. hayatları boş yorulmaları yok, istisna dışında çok iyi öğretmenler olduklarını söyleyemem. Bunlar atanıyor, bizim 4 sene de her alanın kendine ait etkinliklerin yapıldığı sabahlara kadar proje çıkarcaz diye iflahımızın söküldüğü alanlarda insanlar bir güzel formasyon alıyor 4 ayda. Hem de bu formasyon sadece temel dersleri veriyor ve alanının nasıl öğretilmesi gerektiği hakkında bilgi verilmeden gönderiliyorlar; hoş formasyon verenlerin de çoğu eğitim alanından bile değil. Öyle böyle herkesi birbiriyle yarıştırıp, liseden beri hayalleri uğruna dirsek çürütenlere oluyor. İş garantisi olarak bakmamak gerek olaylara. hayal başka şey vesselam.

03.12.2016

Kimsenin 90ı çakıp atandığı yok arkadaşım. basının yanlış yansıtmasından ötürü öyle sanıyorsunuz. öğretmenler atanmak için 8 aşamadan geçiyor. kpss gk gy, eğitim biilimleri ve alan olmak üzere 3 ayrı sınava giriyorlar. sonra mülakata giriyorlar, geçerlerse 1 yıl aday öğretmenlik. o bitince asil öğretmenlik sınavına giriyorlar. BİTMEDİ.. 6 sene doğu görevi yapılıyor ve 6 sene boyunca tayin isteyemiyorsun( bu yeni çıktı haberin olmayabilir). eş durumu falan da bu 6 sene boyunca yok.

TÜM YORUMLARI OKU (23)