Eğitim aşkının engel tanımadığını, okulun dört yanı duvarlarla çevrili bir yer olmadığı gösteren dünyanın en tuhaf okullarını sizler için derledik...
Eğitim aşkının engel tanımadığını, okulun dört yanı duvarlarla çevrili bir yer olmadığı gösteren dünyanın en tuhaf okullarını sizler için derledik...
Eğitim için birçok yol denendi ama hiçbiri bir okulda eğitim almanın yerini tam alamıyla tutamadı.
İşte dünyanın dört bir yanından eğitim aşkının engel taşımadığını gösteren okullar...
Çin’in güneyindeki Guizhou eyaletinde bir köyde çocuklar büyük bir mağaranın içinde ders yapıyorlardı. Toplam beş sınıfın bulunduğu okulda öğrencilerin çoğu her sabah okula gidebilmek için taş bir patika yolda yaklaşık bir ila üç saat arası yürümek zorundaydı. 2011 yılında, hükümet tarafından Çin halkını Neandertal gibi gösterdiği için bu okul kapatıldı.
Hindistan’ın Hyderabad şehrindeki bir gecekondu mahallesinde çocuklar otobüsten sınıfa dönüştürülen gezici okulda eğitim görüyorlar. Okuma yazma oranının düşük olduğu Hindistan'daki bu gezici okul CLAP Vakfı tarafından finanse ediliyor.
Vietnam’ın anakarasından kilometrelerce uzakta yer alan ve okyanusun ortasına kurulan bu okul nüfusu bini geçmeyen Cua Van'da. Yaşları altı ila on dört arasında değişen çocuklar her gün okula kürek çekerek gidiyorlar.
Tiflis’in güneyindeki Rustavi kasabasında çocuklar anaokulunda yer alan bir uçağı öğrenme alanı olarak kullanıyorlar. Sovyet döneminden kalan ve halihazırda çalışan uçağın kokpitinde çocuklar oyunlar oynuyorlar.
Bir dönem sürekli savaş halinde olan Afganistan'daki kız öğrenciler, Langhman bölgesindeki kırsal alanlardan birinde açık hava sınıfında ders çalışıyorlar.
Mumbai'ye yüz doksan kilometre uzaklıkta bulunan Pune'deki Aman Setu isimli okul tamamen geri dönüşüm malzemelerinden yapıldı. Eski panolardan çatı, plastik şişelerden duvar ve çevre dostu el dokuması pamuklu kumaştan üniformalar... Okul o kadar ekolojik ki, çocuklar kendi sebzelerini küçük bir bahçede yetiştiriyorlar.
Pekin’deki göçmen işçilerin çocukları için başlatılan bir programla gemi konteynerleri okul olarak kullanılıyor. İki yüz elli milyondan fazla göçmen işçinin yaşadığı Çin'de yirmi milyon göçmen çocuk bulunuyor.
Manila'nın kuzeyinde yer alan Porac'taki bir okul da öğrenciler çatısı bulunmayan bir sınıfta ders işliyorlar.